Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

A 6 legrosszabb étel, amit vacsorára ehetsz

default user icon
MME
Amikor munka után hazaérsz és alig várod, hogy kinyisd a hűtőt, jusson eszedbe, hogy van néhány tiltólistás vacsora, amit nagyon nem érdemes lefekvés előtt fogyasztanod. A következő fogásokat jobb, ha kerülöd - vagy legalább egy kicsit átalakítod - az esti órákban!

Legelterjedtebb a napi háromszori étkezés, a reggeli, az ebéd és a vacsora, melyet igény szerint kiegészíthet még a tízórai, az uzsonna. Azonban nem mindegy, hogy mit eszünk. Most a vacsorára fogunk fókuszálni, szóval ha jót akarsz magadnak és a szervezetednek, az alábbi ételeket nagy ívben kerüld el.

1. Tészta előre elkészített paradicsomszósszal leöntve

A paradicsomszószos penne vagy spagetti nagyszerű vacsoraötletnek tűnhet, hiszen nem csak mennyei, de pillanatok alatt összedobhatod. Főleg akkor, ha előre elkészített, boltban vásárolt szósszal öntöd le a tésztát. Azonban az előre gyártott szószok általában meglepően sok cukrot tartalmaznak (adagonként akár 2 teáskanálnyi cukor is lehet bennük). Épp ezért érdemes mindig megnézni az összetevők listáját a címkén!

Ha olasz vacsit kívánsz este, válassz teljes kiőrlésű tésztát - így kevesebb szénhidrátot viszel be a szervezetedbe - és dobj össze hozzá egy ínycsiklandó, alacsony cukortartalmú házi mártást! A legjobb ha bőségesen teszel bele fehérjéket is, például pulyka húsgombócot, tonhalat vagy fehér babot.

2. Gabonapehely

Ez a 3 perces vacsora örök kedvenc, de sajnos nem a legjobb választás. Az előre csomagolt gabonafélék legtöbbször magas cukortartalmúak, viszont fehérjében és rostokban nem bővelkednek. Ez pedig azt eredményezheti, hogy a hasad össze-vissza zúg miatta az ágyban. Helyette válassz inkább zabpelyhet, amit egy kevés mandulavajjal és friss gyümölccsel is felturbózhatsz.

3. Csípős ételek

Az erős paprika segíti az anyagcserét, elősegíti az egészséges vércukorszintet, sőt, még a szívbetegségektől is megvédhet. De talán bölcsebb döntés, ha a tüzes salsa szószt ebédre fogyasztod, nem pedig vacsorára. A csípős ételek ugyanis növelhetik a testhőmérsékletet, refluxot, vagy akár emésztési zavarokat okozhatnak, így lefekvés előtt nem javasolt a fogyasztásuk.

4. Mogyoróvajas-lekváros kenyér

Az amerikaiak egyik nagy kedvence ez a pofonegyszerű szendvics, azonban vacsorára nem túl jó választás. A fehér kenyér és a lekvár ugyanis általában nagyon sok cukrot tartalmaz. És bár a mogyoróvaj fehérjében és egészséges zsírokban gazdag, könnyen túlzásba lehet vele esni, aminek az eredménye egy kb. 600 kalóriás vacsora, amitől nem is laksz igazán jól. Ha egy kis édességre vágysz, válassz teljes kiőrlésű kenyeret cukormentes lekvárral és mogyorókrém helyett használj inkább mandulavajat, abban ugyanis több az E-vitamin, a magnézium és a kalcium.

5. Friss zöldségek

Egy nagy tál saláta szósz nélkül elsőre okos választásnak tűnhet. Azonban mivel nem tartalmaz elegendő fehérjét és egészséges zsírt, nagy az esély rá, hogy 1-2 óra elteltével már újra megéhezel, és nem bírod megállni, hogy ne nassolj. Azonban ha felturbózod egy kis csirkehússal, babbal, avokádóval vagy dióval, valamint egy kis olívaolajjal is meglocsolod, akkor fehérjében is egészséges zsírokban is bővelkedni fog a vacsorád, így nem fogsz később megéhezni.

Ezek is érdekelhetnek

Friss