Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

A 4 legjobb vitamin és étrend-kiegészítő a stressz ellen

Bár mindenkinek az életében vannak sajátos stresszt okozó tényezők, a munkahelyi nyomással, a pénzzel, az egészséggel és a kapcsolatokkal összefüggő tényezők a leggyakoribbak.

A stressz lehet akut vagy krónikus, és fáradtsághoz, fejfájáshoz, gyomorrontáshoz, idegességhez és ingerlékenységhez vagy megmagyarázhatatlan dühhöz vezethet. A rendszeres testmozgás, a megfelelő alvás és táplálkozás segíthetnek a szervezetnek a stressz leküzdésében, de számos vitamin és étrend-kiegészítő is segíthet.

Íme a 4 legjobb vitamin és táplálék-kiegészítő, amik segítenek leküzdeni a stresszt.

1, B komplex vitaminok

 Egy 12 hetes vizsgálat során, amiben 60 munkahelyi stresszben szenvedő ember vett részt, a B-vitamin komplex kiegészítésének két formájának valamelyikét szedők kevésbé tapasztaltak munkával összefüggő stressztüneteket, köztük depressziót, dühöt és fáradtságot, mint a placebo csoportban lévők. A nyolc B-vitamin, együttes nevén B-komplex vitamin javíthatja a hangulatot és csökkentheti a stresszt a homociszteinszint csökkentésével vagy ennek az aminosavnak az egészséges szintjének fenntartásával.

A B komplex vitaminok általában mind a nyolc B-vitamint tartalmazzák, hiszen hatásuk egymást kiegészítve sokkal eredményesebb. Ezek a vitaminok fontos szerepet játszanak az anyagcserében azáltal, hogy az elfogyasztott táplálékot hasznosítható energiává alakítják át. A B-vitaminok a szív és az agy egészségéhez is nélkülözhetetlenek.

A B-vitamin táplálékforrása a gabonafélék, a húsok, a hüvelyesek, a tojás, a tejtermékek és a leveles zöldségek. A B-vitaminok nagy dózisairól megállapították, hogy enyhíthetik a stressz tüneteit, például javíthatják a hangulatot és az energiaszintet azáltal, hogy csökkentik a homocisztein aminosav szintjét a vérben.

A magas homociszteinszint a stresszhez és számos betegség fokozott kockázatához kapcsolódik, beleértve a szívbetegségek, a demencia és a vastagbélrák kialakulását.

2, Aranygyökér, más néven Rhodiola Rosea

Egy tanulmány megállapította, hogy napi 400 mg Aranygyökér kivonat 12 héten keresztül történő fogyasztása képes javítani a kapcsolódó tüneteket, beleértve a szorongást, a kimerültséget és az ingerlékenységet. Az Rhodiola tehát felhasználható a stressz leküzdésére, és segíthet a fáradtság, a depresszió és a szorongás leküzdésében is. Ez az Oroszországban és Ázsiában megtalálható gyógynövény régóta adaptogénként ismert. Ez egy természetes, nem mérgező gyógynövény, amely serkenti a szervezet stresszreakció-rendszerét, hogy növelje a stressz-ellenállást.

Ezek az adaptogén tulajdonságok a gyógynövény két erős hatóanyagához – a rosavinhoz és a szalidrozidhoz – kapcsolódnak. Egy 8 hetes vizsgálatban 100 krónikus fáradtsággal küzdő embert vontak be, és megfigyelték, hogy a napi 400 mg Aranygyökér kivonat már 1 hét után javította a tüneteket. A tünetek a vizsgálat során folyamatosan csökkentek. A Rhodiola jól tolerálható, és erős biztonsági profillal rendelkezik.

3, Glicin

Egy kisebb tanulmány kimutatta, hogy 3 gramm glicin lefekvés előtti fogyasztása képes csökkenteni a nappali álmosságot és a fáradtságot 3 napos alvásmegvonás után. A glicin egy aminosav, amit a szervezet fehérjék előállításához használ. A tanulmányok azt sugallják, hogy a glicin növelheti a szervezet stresszel szembeni ellenálló képességét azáltal, hogy jó éjszakai pihenésre ösztönöz, az agyra gyakorolt ​​nyugtató hatása és a belső testhőmérséklet csökkentésére való képessége révén. Az alacsonyabb testhőmérséklet elősegíti az alvást és segít az éjszakai alvásban.

Egy tanulmányban 15 ember vett részt, akik panaszkodtak az alvásuk minőségére. A társaság fele lefekvés előtt 3 gramm glicint fogyasztott, ők kevésbé fáradtak el, és fokozott éberséget tapasztaltak másnap, mint a placebot szedők. Ezek a hatások annak ellenére jelentkeztek, hogy a placebohoz képest nem volt különbség az alvással töltött vagy az elalváshoz szükséges időben, ami arra utal, hogy a glicin képes javítani az alvás minőségét.

4, Ashwagandha

Az Ashwagandha jó a stresszszint csökkentésére, a hangulat emelésére és a kortizolszint csökkentésére. Az ashwagandha egy adaptogén gyógynövény, amely Indiában őshonos, és itt alkalmazták először, az indiai ájurvédában, a világ egyik legrégebbi gyógyászati ​​rendszerében. Az Aranygyökérhez hasonlóan az ashwagandháról is úgy gondolják, hogy fokozza a szervezet fizikai és mentális stresszel szembeni ellenálló képességét. Az ashwagandha stresszoldó hatásaival foglalkozó egyik tanulmányban a kutatók 60 enyhe stresszben szenvedő egyént két csoportra osztottak. Az egyik csoport naponta 240 mg standardizált ashwagandha kivonatot kapott 61 napon keresztül, míg a társaság másik fele placebot.

A placeboval összehasonlítva az ashwagandha kiegészítése szorosan összefüggött a stressz, a szorongás és a depresszió nagyobb csökkenésével. Az Ashwagandha a kortizol, egy stresszhormon reggeli szintjének 23%-os csökkenésével is összefüggésbe hozható.

Forrás: healthline.com

Ezek is érdekelhetnek