Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

A 4 legjobb sörfeszivál júniusban, amit nem szabad kihagynod!

Itt a nyár, az előttünk álló hétvégétől kezdve egymást érik a sör- és a street food fesztiválok. Ne hagyd ki a legjobbakat!
VI. Budavári Sörfesztivál, 2016. június 2–5. >>> 

Az Oroszlános és a Hunyadi udvarban kerül sor az ország legnagyobb és legrangosabb sörfesztiváljára, amelyet a Budai Vár felújítása miatt utoljára élvezhetsz ezen a csodálatos helyszínen.

XI. Főzdefeszt, 2016. június 10-12. >>> 

Pesten a Városligeti Napozóréten piknikezhetsz a barátaiddal és családdal, miközben ismerkedsz a jobbnál jobb kézműves sörökkel, valamint a street food-árusok kínálta fenséges falatokkal.

Kézműves Sörök és Pálinkák Fesztiválja, 2016. június 10–12. >>> 

Ha Nyugat-Magyarországon laksz vagy éppen a Fertő tó körül nyaralsz ezen a hétvégén, látogass el Hegykőre, ahol hazai és külföldi főzdék habzó italai mellett helyi pálinkákat is kóstolhatsz.

IV. VESZPRÉMI SÖRFESZTIVÁL, 2016. JÚNIUS 16–19. >>> 

A veszprémi vár tövében, a História kertben idén is ingyenesen látogatható rendezvényre több mint 50-féle kézműves sörrel, kulturális programokkal és könnyűzenei koncertekkel várják az érdeklődőket minden korosztályból. 

Kisokos sörfesztiválozóknak

A sör fő összetevői

Maláta: csíráztatott gabona, legtöbbször árpából. Ennek a pörköltségi szintje adja meg az ital színét.
Komló: keserű ízén múlik minden sör aromája. Arányának változtatásával egészen egyedi kombinációkat lehet létrehozni.
Víz: akár csapvíz is lehet, de a neves főzdék ragaszkodnak egy bizonyos forrás vagy kút vizéhez.
Sörélesztő: a malátából felszabadult cukrot alakítja szénsavvá és alkohollá, változó hosszúságú erjedési idő alatt.

A fő erjesztési eljárások

Felső erjesztés: A leginkább Nagy-Britanniához köthető erjesztési eljárás során az élesztő a sörlé tetején úszik. A 15–25 Celsius-fokon zajló erjesztés nem igényel bonyolult hűtési rendszert, így a házi főzdékben ez terjedt el leginkább.

Felső erjesztésű (ale) sörök: ale, bitter ale, brown ale, pale ale, India pale ale (IPA), cream ale, scotch ale, red ale, stout, porter. Alkoholtartalmuk 3–8% közötti. Az IPA sörök a szokásosnál keserűbbek és testesebbek, mert a gyarmatosítás korában ezt a fajtát Angliából szállították Indiába, és sok – tartósító hatású – komlót adtak hozzá, hogy kibírja a hosszú utat. A legtöbb divatos kézműves sör is ilyen fajtájú.

Alsó erjesztés: A 19. századtól tette lehetővé a technológia. Napjainkban a világ sörtermelésének 90%-át adja. Az erjedés alacsony, 5–6 fokos hőmérsékleten, a lagerezésnek nevezett érlelési szakasz 0–1 fokon zajlik, és az élesztő a tartály alján telepszik meg. 

Alsó erjesztésű (lager) sörök: A számos fajta közül a markánsan komlós pilzeni (pils) a legnevesebb. A bécsi, müncheni, márciusi, bak, duplabak, hoplager és füstös típusok kevésbé keserűek. Alkoholtartalmuk 3–8% között mozoghat.

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss