Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

A 4 leggyakoribb konyhai baleset - így kerüld el!

Fontos a sérüléseket gyorsan és szakszerűen kezelni. Az alábbiakból kiderül, hogyan kerülheted el a veszélyeket.

Forró víz: Könnyen megégetheted magad, amikor például sót szórsz a forró vízbe. Ilyenkor ugyanis kifuthat a víz a fazékból. Ezért a tésztának feltett főzővizet már előre sózza meg!

Gőz: Nemcsak a fazékban, a fedő alatt keletkezik gőz, hanem a sütemények, húsok sütésekor a sütőben is. Ha kinyitod az ajtaját, mindig használj edényfogó kesztyűt! Megvédi kezed a kicsapódó gőztől.

Olaj: A forró olaj spriccelni kezd, ha vízcsepp kerül bele. A tűzhely mellett sose dolgozz nedves kézzel! Az olaj 200ºC-on meggyullad. Ilyenkor ne próbáld meg vízzel eloltani, mert az eredmény katasztrofális lesz, robbanásszerűen csap fel a gőz és a láng. Inkább tegyél fedőt a serpenyőre, az elfojtja a lángot.

Kés, olló: Éles kések, ollók, konzervnyitók könnyen okozhatnak sérüléseket. Fontos: az egyik szekrényfiókban mindig tarts fertőtlenítő spray-t, steril kötszert és ragtapaszt.


Mi a teendő vészhelyzetben?

Égés: Tartsd hideg, folyó víz alá megégett testrészt 10-15 percig! Ez mérsékli az égés kiterjedését, mélyülését. Jeget ne használj, mert az további hámszövet-károsodást okozhat. Fedd be a sérült felületet tiszta kötéssel vagy zsebkendővel! Kezeddel ne érintsd meg az égett bőrfelületet, mert könnyen elfertőződhet. A mély hólyagos vagy kiterjedt égést ne kezeld házilag! Ebben az esetben azonnal fordulj orvoshoz!

Vágott seb: Mosd le a sebet, majd nyomj tiszta ruhát a vágásra, és fújd be a területet fertőtlenítő spray-vel! Óvatosan nyomd össze a sebszéleket, és ragaszd le sebtapasszal! A kötést kezdetben cseréld rendszeresen – legalább naponta egyszer. A gyógyulást a hámosító sebkenőcs segíti és gyorsítja. Ne szórj a sebre hintőport, mert az a vérzést nem csillapítja, viszont lassítja a gyógyulást. Ne használj vattát sem, mert beleragad a sebbe! Bármilyen kicsi is a sérülés, ha a következő napon az érintett terület forrón lüktet, duzzadt és gennyes, mindenképp mutasd meg orvosnak!

Ezek is érdekelhetnek