Számos természetes segítőt alkalmazhatunk a közérzetünk javítására nyáron is.
Borsmenta (Mentha piperita)
A mediterrán országokban előszeretettel isznak a nyári hőségben forró mentateát, amit pár szem hámozott mandulával vagy fenyőmaggal is gazdagítanak. Fűszerként gyümölcsös ételekhez, mártásokhoz használatos, de a hideg gyümölcslevesbe is beletehetjük. Citrommal, valamilyen természetes édesítővel, jéggel és szénsavas vízzel elkészítve pedig máris kész az alkoholmentes Mojito koktél!
Mire jó még? Illóolajával csökkenthetjük a fejfájást, ha bemasszírozzuk vele a problémás részt. Az emésztőszervi panaszok enyhítésére önmagában vagy teakeverékekben használhatjuk.
Hibiszkusz (Hibiscus rosa-sinensis)
Az arabok a forróságban hibiszkuszteával oltják a szomjukat.
Mire jó még? Csökkenti a magas vérnyomást. Antioxidáns hatásának köszönhetően megköti a szabad gyököket, és segít a rákos betegségek elleni harcban.
Citromfű (Melissa officinalis)
Már az is elég, ha ujjainkkal szétdörzsöljük a levelét, és beszippantjuk a jellegzetes, frissítő illatot. Teaként vagy salátafűszerként hűti, nyugtatja a szervezetet.
Mire jó még? Alvászavarok, ideges eredetű emésztőszervi problémák (epe, bél, gyomor stb.) esetén használatos.
Ezek is érdekelhetnek
Szeretnél értesülni a Mindmegette legfrissebb receptjeiről? Érdekel a gasztronómia világa? Iratkozz fel most heti hírlevelünkre!