Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Fogyj fájdalommentesen! A 16 legjobb kalóriaspóroló tipp

default user icon
MME
Nem kell egyegész fogyókúrás szakácskönyvet megvenned, ha szeretnél kalóriaszegényebben étkezni! A könnyű, alakkímélő fogások elkészítése egyszerűbb, mint gondolnád - íme néhány jó tanács!

1. A tükörtojást vaj vagy margarin helyett készítsd szénsavas ásványvízzel: az íze ugyanolyan lesz, viszont sok zsírt spórolhat vele. Ehhez forralj fel 2 ek vizet egy serpenyőben, és ebben süsd meg a tojásokat!

2. A krémleveseket és a szószokat tejszín helyett készítsd cukrozatlan sűrített tejjel. A kaukázusi kefir még egészségesebb megoldás!

3. Teflonbevonatos edényt használva jóval kevesebb zsiradék kell az étel elkészítéséhez.

4. A pirított kenyérkockák készítésénél megspórolhatod az olajat, ha egyszerűen megpirítod vagy -grillezed a szeleteket, aztán kis kockákra vágod.

5. Mielőtt kivajazod a sütőformát vagy a tepsit, kis időre tedd az előmelegített sütőbe. A meleg fémen a vaj és a margarin könnyebben szétoszlik, így kevesebb zsiradék kell a kenéshez.

6. A ropogós sült burgonyát nem csak fritőzben lehet elkészíteni. Íme, a zsírszegényen változat: a nyers burgonyát hámozd meg, szeleteld fel, tedd sütőpapírral bélelt tepsibe, csepegtess rá némi olajat, jól keverd össze, sózd, borsozd meg, és 200 fokon süsd kb. 40 percig.

7. A krumplisaláta kalóriaszegényebb lesz, ha az öntetnél a majonézt részben vagy egészben natúr joghurttal helyettesíted.

8. Sűrítsd a zöldséglevest tejszín helyett burgonyapüréporral. Sok kalóriát spórolhatsz vele, de a végeredmény ugyanolyan krémes lesz.

9. A krémleveseket és a szószokat tejföl helyett akár 1 ek zsírszegény túróval vagy cottage cheese-zel is sűrítheted. A túró remek állagot ad az ételnek.

10. A szalonnát, a húst vagy más sülteket a serpenyőből kivéve előbb tedd konyhai papírtörlőre, és kisé megnyomkodva itasd le róluk a felsleges zsiradékot.

11. Ne fogyassz bolti készételeket, mert azokban sok a zsír és a só. Inkább készíts nagyobb adagot otthon egy-egy ételből, és adagonként fagyaszd le a maradékot!

12. A levest, ha elkészült, kicsit hagyd hűlni, utána már könnyen leszedheted a tetejéről a zsírt  egy kanállal.

     

13. Zsírszegény mogyorós vagy diós sütemény: a receptben előírt mennyiségű olajos mag felét helyettesítsd zabpehellyel! Ha előtte zsiradék nélkül meg is pirítod egy serpenyőben, pompás aromát kap majd tőle a sütemény!

14. A rakott és a csőben sült ételek tetejére szórandó reszelt sajt felét cseréld zsemlemorzsára. Az sem árt, ha a sajt eleve zsírszegény fajta.

15. Diétásabb lesz a fasírt, ha a masszájába zsemlemorzsa vagy kinyomkodott zsemle helyett 2 ek túrót teszel. Extra tipp: fritőz helyett, zsiradék nélkül, a sütőben süsse meg a húsgolyókat, 180 fokon kb. 30 perc alatt elkészülnek!

16. A salátaönteteknél az olaj felét váltsd ki zöldségleves-alaplével. Használj minél több friss zöld fűszert a dresszing ízesítéséhez!

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss