Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

A 12 leghatásosabb gyógynövény

default user icon
MME
A gyógynövényekkel történő orvoslás ismét virágkorát éli. Segítségével gyengéd módon, mellékhatások nélkül szüntethetők meg a panaszok!

1. Borsmenta

Azt, hogy finom és frissít, már a rómaiak is tudták róla. Azóta kiderült, hogy illóolaja intenzíven csillapítja a fájdalmat, ezért fejfájáskor egy-két csepp is elég belőle a panaszok enyhítéséhez. A kozmetikumokban főként hűsítő, duzzanatlelohasztó hatása miatt használják, de segít a gyulladt, tisztátalan bőrön is.

2. Rozmaring

Ez az aromás mediterrán fűszernövény serkenti a vérkeringést, fokozza a koncentrációt. Mivel javítja a vérellátottságot, és ezáltal például a fejbőr tápanyagellátását is, számos korpásodás elleni sampon alkotórésze. A fürdővízbe öntve valóságos jótétemény a mozgás során megkínzott izmok számára.

3. Aloe vera

Az örök élet szimbólumaként tisztelt növény levét az indiai ájurvédikus gyógyászatban és a hagyományos kínai orvoslásban egyaránt használják. Hatóanyagai elősegítik a gyors és sebhelymentes gyógyulást. Mivel a húsos levelekben található gél 90 százalékban vízből áll, hidratáló összetevőként szerepel a krémekben és a folyékony arc- és testápolókban.

4. Orvosi zsálya

A levelek forrázata illóolaj- és cseranyagtartalmánál fogva fertőtlenítő, baktériumölő, gyulladásgátló hatású. Kutatások szerint a zsálya ugyanolyan hatékonyan kezeli a bőrgyulladásokat, mint a kis dózisban alkalmazott kortizon. A kozmetikai ipar elsősorban a tisztátalan és gyulladt bőrre való krémekhez és peelingekhez használja fel.

5. Körömvirág

A híres osztrák ezoterikus természetgyógyász, Maria Treben szerint ez az egyik legsokoldalúbban felhasználható gyógynövény. Az árnikához és a kamillához hasonlóan a fészkesvirágzatúak rendjébe tartozik. Tudományosan bizonyított, hogy virágának kivonata gyorsítja az égési sérülések és a sebek gyógyulását. Mivel nyugtató és hidratáló hatása is van, számos krémben és fürdőkészítményben alkalmazzák.

6. Citromfű

A szívvédőként emlegetett gyógynövényt már a középkorban termesztették a kolostorkertekben. Illata ellazít, megkönnyíti az elalvást,  olaja azonban ennél sokkal többet is tud! Antioxidánsokat tartalmaz, amelyek megkötik a szabad gyököket, és védik a bőrsejteket a káros környezeti hatásoktól, pl. az UV-sugázás és a légszennyeződés következményeitől. Antibakteriális hatású.

7. Homoktövis

Az apró narancssárga bogyók bővelkednek telítetlen zsírsavakban, vitaminokban – főleg C-vitaminban, ásványi anyagokban és nyomelemekben. A magokból kinyert olaj, valamint a gyümölcshús a bennük található E-vitamin révén a szabad gyökök ellen hatnak, gyorsítják a sebgyógyulást, erősítik a bőr szerkezetét.

8. Mezei zsurló

Már az ókorban is használták, bár ekkor még az ón- és ólomedények tisztítására, a magyar népnyelvben ezért cindrótnak vagy sikálófűnek is nevezték. Különlegessége, hogy sok kovasavat tartalmaz, ezáltal erősíti a kötőszövetet, mivel serkenti a kollagén és az elasztin termelődését. Míg az előbbi feszesíti a bőrt, utóbbi rugalmasan tartja azt. A szépségiparban ezért főként a dekoltázsra, az arca és a szemkörnyékre kifejlesztett bőrápoló termékek összetevőjeként szerepel.

9. Palástfű

Klasszikus női gyógynövény: gyulladáscsökkentő, vérzéscsillapító, puffadásgátló hatású. Szabályozza a hormontermelést, a havi ciklust, megszünteti az alhasi panaszokat, erősíti a méhet, növeli a teherbeesés esélyét. Gyomor-és bélhurut esetén is javasolt a fogyasztása.

10. Macskagyökér

Rosszul alvóknak ajánlott, olyanoknak, akik félnek gyógyszert szedni. Legnagyobb előnye, hogy nem okoz függőséget. Mivel önmagában nem jóízű, ezért bátran vegyítheti citromfűvel. Esténként fogyassza.

11. Kamilla

Fertőtleníti és enyhén szárítja a bőrt, felgyorsítva ezzel a sebek gyógyulását. A pattanásokat is leszárítja, de a többi gyulladásos bőrbetegségre is alkalmazható, például kelésekre vagy ekcémára. Teaként fogyasztva megnyugtatja a zilált idegrendszert, ellazítja a testet, ezáltal az alvást is pihentetőbbé teszi.

12. Ligetszépe

Test- és arcápoló krémbe keverve vagy vizes kézzel töményen bemasszírozva a ligetszépeolaj rendkívül hamar beszívódik, használata után a bőr bársonyosan selymes és friss lesz, valamint a köröm is erősödik. A bőrbetegségek gyógyításában is bevethető: neurodermitisz, korpa, bőrpirosodás, viszketés és ekcéma esetén egyaránt szívesen alkalmazzák. Az akne és a rosacea kezelésében is jó eredményeket lehet elérni vele.

MÉG TÖBB Egészség és diéta TIPPET TALÁLSZ AZ EHETI FANNY MAGAZINBAN! >>>

A 3 LEGJOBB GYÓGYNÖVÉNY, AMINEK NAGY HASZNÁT VESZED NYÁRON! >>>

GYŐZD LE A VÍRUSOKAT! 7 GYÓGYNÖVÉNY INFLUENZA ÉS MEGFÁZÁS ELLEN >>>

9 GYÓGYTEA, AMIT MINDEN HÉTEN INNOD KÉNE! >>>

Ezek is érdekelhetnek

Friss