Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Kiakadtunk! Ez a 10 legrosszabb magyar étel a külföldiek szerint

default user icon
MME
Néhány napja érdekes lista jelent meg a Taste Atlason, a hagyományos ételeket, autentikus recepteket, népszerű alapanyagokat bemutató gasztro-oldalon: azokat az ételeket szedték csokorba, amelyek nem igazán nyerték el a külföldiek tetszését. Bár van, amit megértünk, azért akadnak elég meglepő elemek is a furcsának talált ételek között…

Mint ahogy a travelo.hu megírta, a magát "hagyományos ételek, helyi alapanyagok és autentikus éttermek világatlaszaként" deffiniáló oldal nemrégiben összeállította a világ legjobb 100 tortáját, amelyen helyet kapott 5 ismert magyar édesség is. A mostani válogatás viszont nem tett minket boldoggá – íme tíz olyan magyar fogás, ami a legrosszabb minősítést kapta.

10. Főzelék

Nemes egyszerűséggel „sűrű zöldségraguként" hivatkoznak a főzelékeinkre, amit általában borsóból, spenótból, lencséből, burgonyából vagy káposztából készítünk. Fő összetevője a hagyma, és vaj/zsír, valamint liszt, tej/tejföl keverékével sűrítjük. Azzal a megállapítással vitatkoznánk, hogy hétköznapokon önmagában, ünnepnapokon hús mellé fogyasztjuk, de inkább álljon itt egy igazán finom recept.

Zöldbabfőzelék fasírttal>>>

 9. Lekváros bukta

„Gyümölcslekvárral töltött magyar édes zsemle." A tészta lisztből, tojássárgájából, tejfölből, vaníliából, vajból, sóból, élesztőből és tejből áll. A tekercseket jellemzően szilvalekvárral töltjük, bár kerülhet bele dió, mák vagy akár sajt is. Porcukorral meghintve fogyasztjuk, reggelire tea vagy kávé mellé. Vajon miért nem nyerte el ez finomság a tetszésüket? Mutatjuk a klasszikus lekváros buktát, ami garantáltan ízlene minden külföldinek!

LEKVÁROS BUKTA, AHOGY SZABI, A PÉK KÉSZÍTI>>> 

8. Stefánia-vagdalt 

Hagyományos magyar fasírtként definiálják az oldalon, amelyet kemény tojással töltünk, így varázsolva tetszetőssé az ételt. A húskeverék darált sertéshúsból, hagymából, fokhagymából, köményből, pirospaprikából, petrezselyemből és majoránnából áll. Nem serpenyőben, hanem tepsiben, sütőben sütjük. Melegen körettel fogyasztjuk, hidegen önmagában is tálalhatjuk. 

Klasszikus stefánia-vagdalt>>> 

7. Mákos tészta

„Az egyszerű és tápláló étel búzatésztából készül, amelyet bőséges mennyiségű olvasztott vajjal meglocsolnak, majd mákkal és cukorral megszórnak." Egykor a gazdagok étele volt, ma egy viszonylag olcsó, de nagyon kedvelt étel, amelyet főételként vagy laktató desszertként fogyasztunk. 

MÁKOS TÉSZTA>>> 

6. Borleves

Hagyományosan karácsonykor fogyasztott leves, amelyet fehérborral, tojássárgájával, szegfűszeggel, citromlével és cukorral készítünk. Íze leginkább gazdagnak, fanyarnak és édesnek mondható. Bár sokan kis hazánkban sem értik, mi értelme, mégsem hinnénk, hogy a listán a helye.

KARÁCSONYI BORLEVES>>> 

5. Kókuszkocka

Te érted, hogy miért szerepel ez a süti a listán? A csokoládéba mártott, kókuszban meghempergetett piskóta nem csak nálunk, hanem Lengyelországban, Szlovákiában és a Balkánon is igen népszerű édesség. Kókuszrajongóknak kötelező, de általában minden édességet kedvelő ember szereti. 

HAGYOMÁNYOS KÓKUSZKOCKA>>> 

4. Vadas marha 

Vékonyra szelt főtt marhahús tejszínes mártással, amely sárgarépából, hagymából, petrezselyemből, babérlevélből, fekete borsból és tejfölből áll. A legtöbbször zsemlegombóccal fogyasztjuk. Nagyon finom, ráadásul a külföldi szószos ételekhez nagyon is hasonlító étel, így nem értjük az idegenkedés okát. 

VADAS MARHA ZSEMLEGOMBÓCCAL>>> 

3. Pacalpörkölt

Ezen viszont egy kicsit sem lepődtünk meg: a gyomor sokaknál kiveri a biztosítékot. Az oldal szerint „jellemzően nyílt tűzön, bográcsban készül", de persze a tűzhelyen is elkészíthető. Pacalból (a szarvasmarha kérődzéshez használt előgyomrából, a bendőből), hagymából, fokhagymából, pirospaprikából és csípős paprikából áll. Friss kenyérrel, savanyúsággal és főtt burgonyával fogyasztjuk. Azért mi mutatunk egy olyan receptet, amit érdemes kipróbálni!

PACALPÖRKÖLT>>> 

2. Burgonyaleves

Érthetetlen, és biztosak vagyunk abban, hogy a lista összeállítói nem kóstoltak még finom, házi krumplilevest. A burgonyából, lisztből, hagymából, paprikából, paradicsomból, sárgarépából és fehérrépából álló levest jellemzően petrezselyemmel, zellerrel, köménymaggal, sóval és borssal ízesítjük, tejföllel megbolondítva. Íme, a mi kedvencünk:

EGYSZERŰ KRUMPLILEVES HÚSGOMBÓCCAL>>> 


1. Rakott palacsinta

Nos, ez az, amit nem tudunk elfogadni! Hogyan kerül ez az étel a listára? Mit kóstoltak vajon az ítészek? A leírás szerint a magyarok a palacsintatésztát tejjel, liszttel és tojással készítik, vékonyra sütik és a töltelék gyakran lekvár, darált dió, mák és túró. A rakott palacsintát sütés után olvasztott csokival vonják be. Tökéletes, ugye? 

GUNDEL-PALACSINTATORTA>>> 

 Ajánljuk még:

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss