1. A sütőtök vásárlásánál fontos szempont, hogy hibátlan, kemény héjú és húsú példányt vegyünk. Amin puha folt található, az már ne jöjjön velünk haza.
2. A tököt sokféle módon feldolgozhatjuk, de a különböző felhasználási módjait megelőzendő általában megfőzzük vagy megsütjük. A két technika sokban eltér egymástól. A főzés gyorsabb eredményt ad, a főzőlével a tök könnyen ízesíthető, ellenben előtte meg kell hámozni a tököt, ami nem a legegyszerűbb.
3. A sütés hosszadalmasabb folyamat, a tök íze intenzívebb, édesebb lesz, cserébe még hámozni se kell, csak a félbeszedett tökből kiemelni a magokat és kis vízzel, fólia alatt megpárolni, majd finoman lesütni.
4. A sütőtökből készített leveshez bármelyik módon előkészíthető a tök. Ha édesebb hangvételű a tervezett fogásunk, akkor célszerű lesütött tökkel dolgozni, de akár utólag is édesíthetünk az ételen.
5. A tök hamar megfő, így a leves is viszonylag gyorsan asztalra kerül. A tököt fűszerezhetjük szerecsendióval, fehér- vagy fekete borssal, adhatunk hozzá zöld fűszereket. Ezek közül a legjobban a zsálya passzol a tök karakteréhez, de rozmaringot, kakukkfüvet vagy csombort is érdemes hozzá adni.
6. A levest tejszínnel vagy különféle olajakkal is lágyíthatjuk. Tálaláskor csorgathatunk a tetejére egy kevés szűz olíva olajat vagy tökmagolajat.
7. A sütőtök jól társítható más zöldségekkel, sárgarépával, fehérrépával, pasztinákkal, zellerrel, csicsókával, krumplival, ezekkel kellemes, gazdag krémleveseket alkot.
8. Önmagában is tartalmas, de nyugodtan adhatunk hozzá rizst, burizst, a kész leves tálalhatjuk pirított krumpligombócokkal, kínálhatunk mellé crostinit vagy frissen sütött grissinit, sajtos pirítóssal is koronázhatjuk, vagy cipóban is tálalhatjuk.
9. A kész sütőtöklevesre szórhatunk egy kis pirított tökmagot, szezámmagot, fekete szezámmagot vagy pirított szeletelt mandulát is, ami nem csak extra ízt, hanem plusz textúrát is ad az ételnek.