Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

9 tuti tipp a tökéletes sütőtökleveshez!

Az őszi szezon sztárja kétségtelenül a sütőtök. Már augusztus végétől kapható és egészen a tavaszig velünk is marad, de megunni alig lehet, hiszen számtalan fogás készíthető belőle.

1. A sütőtök vásárlásánál fontos szempont, hogy hibátlan, kemény héjú és húsú példányt vegyünk. Amin puha folt található, az már ne jöjjön velünk haza.

2. A tököt sokféle módon feldolgozhatjuk, de a különböző felhasználási módjait megelőzendő általában megfőzzük vagy megsütjük. A két technika sokban eltér egymástól. A főzés gyorsabb eredményt ad, a főzőlével a tök könnyen ízesíthető, ellenben előtte meg kell hámozni a tököt, ami nem a legegyszerűbb. 

3. A sütés hosszadalmasabb folyamat, a tök íze intenzívebb, édesebb lesz, cserébe még hámozni se kell, csak a félbeszedett tökből kiemelni a magokat és kis vízzel, fólia alatt megpárolni, majd finoman lesütni.

4. A sütőtökből készített leveshez bármelyik módon előkészíthető a tök. Ha édesebb hangvételű a tervezett fogásunk, akkor célszerű lesütött tökkel dolgozni, de akár utólag is édesíthetünk az ételen.

5. A tök hamar megfő, így a leves is viszonylag gyorsan asztalra kerül. A tököt fűszerezhetjük szerecsendióval, fehér- vagy fekete borssal, adhatunk hozzá zöld fűszereket. Ezek közül a legjobban a zsálya passzol a tök karakteréhez, de rozmaringot, kakukkfüvet vagy csombort is érdemes hozzá adni.

6. A levest tejszínnel vagy különféle olajakkal is lágyíthatjuk. Tálaláskor csorgathatunk a tetejére egy kevés szűz olíva olajat vagy tökmagolajat.

7. A sütőtök jól társítható más zöldségekkel, sárgarépával, fehérrépával, pasztinákkal, zellerrel, csicsókával, krumplival, ezekkel kellemes, gazdag krémleveseket alkot.

8. Önmagában is tartalmas, de nyugodtan adhatunk hozzá rizst, burizst, a kész leves tálalhatjuk pirított krumpligombócokkal, kínálhatunk mellé crostinit vagy frissen sütött grissinit, sajtos pirítóssal is koronázhatjuk, vagy cipóban is tálalhatjuk.

9. A kész sütőtöklevesre szórhatunk egy kis pirított tökmagot, szezámmagot, fekete szezámmagot vagy pirított szeletelt mandulát is, ami nem csak extra ízt, hanem plusz textúrát is ad az ételnek.

MÉG TÖBB SÜTŐTÖKÖS RECEPT >>>

Ezek is érdekelhetnek

Friss