1. PARADICSOM
A paradicsom bőven tartalmaz C-vitamint, káliumot, béta-karotint és likopint, hozzájárul a bőr védelméhez, valamint a negatív stressz okozta szabad gyökök semlegesítéséhez. Mivel a likopin pozitív hatása igazából csak hőkezelés után érvényesül, fogyasszuk gyakran házilag készített lé formájában, illetve sűrített változatban is.
Ennyit egyél belőle!
A legjobb, ha napi rendszerességgel az asztalunkra kerül. Szerencsére a piros szín megőrzésének érdekében a paradicsomot csak kímélő eljárással, hőkezelés során lehet tartósítani, ezért a likopin még a ketchupban is megtalálható!
2. CSERESZNYE
Az ízletes csemege magas gyümölcscukor-tartalma miatt gyorsan biztosítja az agy működéséhez elengedhetetlen glükózt, egyes betegségeknél csökkenti a vér húgysavszintjét, és gyorsítja a káros anyagok vesén keresztüli kiürülését.
Ennyit egyél belőle!
Érési szezonban együnk naponta 10-15 dekányi gyümölcsöt, de fagyasztott formában is érdemes beiktatni az étrendünkbe vagy a sütinkbe.
3. SAVANYÚ KÁPOSZTA
A savanyú káposzta remek C-vitamin-forrás, már 10-15 dkg is fedezi napi szükségletünket. A nélkülözhetetlen C-vitamin gyorsítja a sebgyógyulást és a kötőszövet regenerációját, továbbá részt vesz a csont- és porcképzésben. Rosttartalma segíti a bélmozgást, és támogatja a bélflórát.
Ennyit egyél belőle!
Naponta egy-két alkalommal nyugodtan ehetünk belőle.
4. TENGERI HALAK
A tengeri halakban található omega-3 zsírsavak rugalmassá teszik az érfalakat, csökkentik a vérnyomást, mérséklik a vérrögök, illetve a szívritmuszavar kialakulásának kockázatát, továbbá segítik az izmok regenerálódását. A tengeri hal és/vagy halolaj rendszeres fogyasztása egyúttal támogatja az idegrendszer egészséges működését, s ezáltal javítja az általános közérzetünket. A magas fehérjetartalom hozzájárul a májszövet regenerálódási folyamatához.
Ennyit egyél belőle:
Hetente 2-3 alkalommal legyen része a napi menünek.
5. HAGYMAFÉLÉK
A hagymaféléknek magas a rosttartalma, valamint sok kvercetin flavonoidot tartalmaznak, ezért segítenek a szív egészségének megőrzésében; ezenfelül közömbösítik a gyomorfekély kialakulásáért felelős, káros Helicobacter pylori nevű baktériumot. Ugyancsak hatékonyak a legkülönbözőbb daganatos betegségek elleni harcban.
Ennyit egyél belőle:
Fogyasszuk naponta. Ízletes alapanyag, akár főzve, akár salátákba keverve.
6. DIÓ
A dió magas E-vitamin-tartalma segíthet, hogy elkerüljük a depressziót és az Alzheimer-kórt, fogyasztása jótékony hatással van a koleszterinszintre. Remek segítség a bőr rugalmasságának megőrzéséhez. Érdemes paradicsommal együtt fogyasztani, mivel ez esetben a tüdőt is erősíti.
Ennyit egyél belőle:
Napi öt-hat szem az ajánlott mennyiség.
7. ÉLŐFLÓRÁS JOGHURT
Jól felszívódó kalcium-, kálium-, magnézium- és B-vitamin-forrás, fogyasztásával ugyanakkor hasznos probiotikumokat is bőségesen juttatunk a szervezetünkbe. Támogatja az emésztőrendszer, illetve az immunrendszer működését, a benne található esszenciális aminosavak pedig a máj egészségének megóvásához elengedhetetlenek.
Ennyit egyél belőle:
Jól tesszük, ha 2-4 dl joghurtot eszünk naponta.
8. BARNA RIZS
Kitűnő szénhidrátforrás, valamint rengeteg B-vitamint tartalmaz, amely nélkülözhetetlen az agyi funkciók optimális működéséhez. Bizonyos esetekben segít, hogy a szervezetben kialakult ödémák kiürüljenek, és a vese állapotát is pozitívan befolyásolja.
Ennyit egyél belőle:
Hetente egy-két alkalommal fogyasszunk egy adagot.
9. ALMA
A közkedvelt gyümölcs pektintartalma kiváló tápanyagként szolgál az egészséges bélflóra számára, gyulladt gyomornyálkahártya esetén pedig kimondottan ajánlott a diétához: kímélő és jótékony hatású étel.
Ennyit egyél belőle:
Valamennyien ismerjük a régi mondást, miszerint napi egy alma az orvost távol tartja.