Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

9 szuper kézműves gasztroajándék karácsonyra

default user icon
MME
Most jöttél rá, hogy egy távoli nagynéniről, esetleg egy régen látott barátról elfeledkeztél? Semmi baj, hiszen sokan a kézműves ajándékoknak örülnek a legjobban, ezeket pedig még most is el tudod készíteni a találkozásig.

Néha előfordul, hogy a nagy készülődésben elmarad egy-egy ajándék megvásárlásra. Ilyenkor sem kell pánikolni, hiszen otthon, a konyhában is szuper ajándékokat készíthetsz, amibe szíved, lelked belelsütöd, belelfőzöd. Íme néhány ötletes megoldás.

Lekvár 

A tetszetős kis üvegekbe töltött lekvárválogatás remek ajándék lehet karácsonykor. Ne keseredj el, ha idén nyáron nem főztél be eper-, málna- vagy baracklekvárt, narancsból is igazi gourmet finomság főzhető. Mindössze 1 kg narancsra, 50 dkg cukorra és 1 csipet sóra lesz szükséged, és már indulhat is az édes narancslekvár készítése. 

Csoki

A kézműves gasztroajándékok közül kihagyhatatlan a csokoládé! Készíthetünk bonbonválogatást, melybe kerület Bounty golyó, narancsos trüffel, sós tejkaramella, csokis bonbon, likőrös praliné vagy rumos golyó.  

Csiliszósz

Mindenkinek van olyan ismerőse/családtagja, aki még a krumplis tésztát is csiliszósszal eszi. Nekik garantáltan örömet szerzünk egy üveg házi készítésű vagy kézműves csiliszósszal, csilis paradicsomlekvárral, csilis paprikaszósszal vagy házi ketchuppal. Online webáruházak felmérése szerint váratlanul sokan rendelik a világ legerősebb csilijének tartott Carolina Reapert is, ami túlzás nélkül az idei karácsony egyik slágerterméke lett.

Chutney

Egy fűszeres, illatos chutney nem csak tökéletes kiegészítője az ünnepi fogásoknak, hanem kifejezetten személyre szabható gasztroajándék is egyben. Az indiai illetőségű pikáns, kissé darabos, sűrű mártással szinte bármit könnyedén fűszerezhetünk, ízesíthetünk. A legolcsóbb és legegyszerűbb, ha szezonális alapanyagokat használunk. A kísérletezéstől nem szabad félni, készítsünk sütőtökös-csilis, céklás-szedres vagy almás-karamellás chutneyt.

Pesto

Pestót is készíthetünk karácsonyra, és ajándékozhatjuk csatos üvegben szeretteinknek, az ugyanis egy-két hétig simán eláll a hűtőben. Az olaszoknál a genovai a legkedveltebb pesto-fajta, amely csakis mozsárban készíthető. A bazsalikom nem érintkezhet fémmel, így az aprítógép késével sem, ugyanis ettől szénaíze lesz. Fontos a sajt minősége is, használjunk grana padanót vagy pecorinót. A bazsalikomszárról 2-3 maroknyi levelet tépkedünk, megmossuk, megszárítjuk, a sóval és 6 gerezd fokhagymával mozsárban krémesre törjük. Lassan hozzáadjuk az 1-2 deciliternyi olívaolajat és a 10 dkg frissen reszelt parmezánt, megborsozzuk, és üvegbe töltjük. 

Magkrém

A magkrémek koronázatlan királynője egyértelműen a mogyorókrém, melyet kicsik és nagyok is boldogan falnak. A házi készítésűhöz nincs is másra szükséged, csak 2 bögre mogyoróra, 2 bögre porcukorra, 1 bögre cukrozatlan kakaóporra, 1 tk vaníliakivonatra, 1 tk olajra és 1 csipet sóra. A mogyorót ledaráljuk, majd összeturmixoljuk a többi hozzávalóval, pofás üvegekbe töltjük, és voilà, elkészült a tökéletes gasztroajándék. 

(Borítókép: Mindmegette)


Ezek is érdekelhetnek

Friss