Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

9 spórolós kihívás, amit neked is érdemes kipróbálni

default user icon
MME
Az alábbi tanácsok között biztosan találsz olyat, amivel a lehető legkényelmesebben megy majd a takarékoskodás. Meg fogsz lepődni, hogy mennyire minimális dolgok is elegendők ahhoz, hogy több maradjon hónap végén.

1. Az 52 hetes program

Határozd el, hogy mostantól minden héten félreraksz 500 vagy 1000 forintot. Fontos, hogy egy viszonylag könnyen lecsíphető összeget jelölj ki! Természetesen lebegjen egy cél is a szeme előtt, hogy mire költöd majd az egy év alatt megspórolt összeget, különben könnyen elveszítheted a lelkesedést!

2. Vásárlásmentes időszakok

A teljesítéshez az összes kreativitásodra szükség lesz, de azért jóval szórakoztatóbb, mint ahogy elsőre hangzik. Jelölj ki egy napot, egy hétvégét, vagy ha igazán bátor vagy, egy egész hetet, amikor teljesen befagyasztod a kiadásokat. Természetesen a sürgős esetek és számlák kivételt képeznek, de egyébként igyekezz alternatív megoldásokat keresni a kávéautomata, a rendelős ebéd, vagy a hétvégi kirándulás fizetős részei helyett.

3. Minden, ami már otthon van

A kihívás lényege, hogy mostantól mindaddig nem vásárolsz élelmiszert, amíg fel nem használod a hűtőben, a kamrában és a fagyasztóban felhalmozott ennivalókat. A módszer arra is ösztönözhet, hogy egy kis rögtönzéssel új fogásokat próbálj ki.

4. Tartsa meg az aprót!

Mindennap ürítsd ki a pénztárcádból az aprót, és gyűjtsd össze egy befőttesüvegben. Meg fogsz lepődni, egy év alatt milyen szép kis összeget tehetsz így félre. Ha ezt a módszert választod, akkor érdemes az érméket időnként nagyobb címletekre váltani, mert az 50 darabot meghaladó mennyiség egyidejű beváltása általában már díjköteles, még a számlavezető bankodnál is.

5. Szabályok szerint

Ha legközelebb valamilyen pénzügyi hibát követsz el, például későn fizetsz be egy számlát, amiért késedelmi kamatot rónak fel, vagy megvásárolsz egy olyan holmit, ami aztán csak a szekrényben porosodik, esetleg kénytelen vagy kidobni egy lejárt szavatosságú ennivalót, akkor fizess „bírságot” saját magának! Ezzel a módszerrel mindenképpen jól jársz, mert ha nem gyűlik össze nagyobb összeg, örülhetsz, milyen okos pénzügyi döntéseket hoztál egész évben, míg ha sok „bírságot” kell befizetned, az így félretett pénz emlékeztet majd, hogy bánj gondosabban a kiadásaiddal. 

6. Sok kicsi sokra megy!

Az összes közül ez az egyik legkevésbé fájdalmas módszer. Tegyél félre 365 napon keresztül mindennap 5 forinttal többet! Vagyis az első nap öt forintot, a másodikon tízet, a harmadikon tizenötöt, és így tovább. Egy év múlva összesen 66 795 forintot fogsz így megspórolni. Ez azért jól hangzik, nem?

7. Az időjáráshoz igazítva

Lényege, hogy mindennap tegyél félre annyit, amennyi a hőmérsékleti maximum volt aznap az országban. Nyilván, így nyáron sokkal többet spórolhatsz, mint télen, sőt, amikor nulla alá kúszik a hőmérő higanyszála, akkor vagy nem kerül semmi a malacperselybe, vagy kiveszel belőle, ezt te döntöd el. Mint ahogy azt is, hogy az öttel nem osztható számokat fölfelé vagy lefelé kerekíted.

8. Csökkentse 1%-kal!

Ezzel a módszerrel nem fogsz félretenni, de tudatosabban kezelheted a pénzügyeidet. Először is számold ki az éves fizetésed 1%-kát! Ha ez megvan, akkor gondolkozz el azon, hogy a havi kiadásaiból miként tudnád ezt az összeget lefaragni. Lehet, hogy egy kisebb internetcsomag is elég? Esetleg megérné új, olcsóbb banki számlacsomagra váltani? Számolj utána!

9. Rossz szokások helyett

Gyakran fogyasztasz cukros üdítőitalt? Mindennap több mint két csésze kávét iszol? Esetleg dohányzol? Talán könnyebben megy a leszokás, ha kiszámolod, mennyi pénzt spórolhatnál meg már egyetlen hónap alatt is, ha az ezekre fordított összeget inkább félreteszed. Rendszeresen fordítsd magadra az összegyűlt pénzt, így nagyobb valószínűséggel tartasz ki az elhatározásod mellett.

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss