Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

9 őszi recept, amit el kell készítened októberben

default user icon
MME
Az ősz olyan kincseket tartogat, mint a sütőtök, az édesburgonya, a csicsóka, a mángold vagy a kelkáposzta, melyekből jobbnál jobb főételek készíthetők. Íme 9 finomság, melyet mindenképpen el kell készítened, amíg tart az október.

A sütőtök, a csicsóka, az édesburgonya, a karfiol, a kelbimbó, a kelkáposzta vagy a mángold az őszi szezon legnépszerűbb zöldségei. Amellett, hogy finomak, egészségesek is, és egyszerűen készíthető belőlük rakottas, köret, leves vagy tésztaétel, de némelyik a panírozást is jól bírja, így rántott étel is készülhet belőle.

A sütőtök magas karotintartalommal (3,8 mg/100 g), C-vitamin-tartalommal (30 mg/100 g) rendelkezik, ezen felül jelentős kalcium- és foszforforrás.

Az édesburgonya húsos, gumószerűen megvastagodott gyökere szénhidrátban és (különösen a sárga húsú fajta) béta-karotinban gazdag. C-vitamin-tartalma 15-30 mg/100 g, de tartalmaz B1, B2, B6, és E vitaminokat is. A többi zöldségféléhez képest sok, 1,5-2 g/100 g fehérje található benne, amelynek összetétele a tojáséhoz hasonló.

A mángold szerves savtartalma miatt élénkítő hatású. Gazdag A-vitaminban. C-vitamin tartalma a paradicsoménál is magasabb. Nagy pektintartalma miatt könnyen emészthető.

A csicsóka rosttartalma sokszorosa a krumpliénak, ezen kívül cukorbetegek számára ideális alapanyag, mivel inulin formában tartalmazza a szénhidrátot. De ez nem csak a cukorbetegeknek örömhír, hanem nekünk is, sokkal kevésbé hizlal mint a krumpli, de a teltségérzetet azért bőven biztosítja. 

Használjuk ki az ősz kincseit, és készítsünk szezonális finomságokat, íme 9 kihagyhatatlan októberi recept.

CSICSÓKAKRÉMLEVES >>> 

KRÉMES PARMEZÁNOS KELBIMBÓ BACONNEL >>> 

SZEZÁMMAGOS RÁNTOTT SÜTŐTÖK >>> 

DARÁLT HÚSSAL TÖLTÖTT MÁNGOLD >>> 

RAKOTT ÉDESBURGONYA >>> 

EGYSZERŰ RAKOTT KEL >>> 

ÓVÁRI SZELET, VAJJAL SÜLT KARFIOLLAL >>> 

PARMEZÁNOS SÜTŐTÖKÖS TÉSZTA >>> 

SÜLT ÉDESBURGONYA GOMBÁVAL ÉS SPENÓTTAL >>> 

Még több őszi recept >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss