Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

9 élelmiszer, amire teljesen feleslegesen költesz!

Nagy segítséget jelentenek a konyhában a feldolgozott, előre csomagolt ételek – ám sokszor jóval többe is kerülnek. Mutatjuk, hogy milyen élelmiszereket kerülj, ha spórolni szeretnél.

1. Előre csomagolt saláta

Ne vásárolj előrecsomagolt salátát, főleg ne olyan csomagot, ahol a zöldség mellé öntetet is tesznek. Ez ugyanis kb. háromszor annyiba kerül, mint egy ugyanakkora súlyú fejes saláta.

2. Energia- és a fehérjedús müzliszelet

Felejtsd el az energia- és a fehérjedús müzliszeleteket! Ezek szinte ugyanannyi cukrot és zsírt tartalmaznak, mint egy ugyanakkora csoki, ám a kassza előtti polcokon sorakozva arra csábítanak, hogy „gyorsan gondoskodj az egészségedről”. Ja, és kétszer-háromszor annyiba kerülnek, mint mondjuk egy Sport szelet...

3. Fűszerkeverék

A grill-, barbecue- és egyéb fűszerkeverékeket tartalmazó tasakokban ugyanazok a fűszerek vannak, amiket otthon is megtalálsz a kamrapolcon. Nézd meg az összetevőket, vagy keress leírást, aztán szerezd be a szükséges fűszereket egyenként: így sokkal olcsóbban állíthatsz össze belőlük egy nagyobb adagot.

4. Palackozott víz

Rossz befektetés a palackozott víz is. Sokkal drágább a csapvíznél, nem beszélve arról, hogy Magyarországon az utóbbi nagyon jó minőségű. A palackozott vizek előállítása ráadásul az ökoszisztémát is terheli.

5. Kényelmi termékek

Elismerjük, a szalmakrumplit előkészíteni nagy meló, így valóban nagy segítség, ha gyorsfagyasztott formában tudjuk megvásárolni. Ugyanakkor a burgonyapürépelyhet vagy bármilyen ízesített, illetve zöldséges gabonaköretet pénzkidobás megvenni, hiszen házilag elkészíteni sokkal olcsóbb, és igazán nem tart sokáig. Ráadásul ezeket a saját ízlésed szerint fűszerezheted.

6. Ízesített tésztaszószok

Hagyd a polcon a paradicsomszószokat is! Nagyon finomak ugyan az oregánós, toszkán, fokhagymás és egyéb feliratokat viselő termékek, de hozzájuk képest a sűrített vagy a konzervparadicsom ára nem tétel. Kell hozzá még egy kis bor, borecet, olaszos fűszerek (bazsalikom, kakukkfű, oregánó, majoránna, rozmaring), valamennyi apróra vágott zöldség (hagyma, fokhagyma, paprika, gomba, répa), és ennyi!

7. Kávé, elvitelre

Van abban valami nagyvilági, ahogy az utcán sétálva vagy a munkába szaladva elvihető papírpohárból szürcsöljük a reggeli tejeskávét. Ez tény, ugyanakkor nemcsak felesleges pénzkidobás, hanem még környezetszennyező is. Készítsd el inkább házilag, és vidd magddal termoszban, ha mindenképpen közlekedés közben fogyasztanád.

8. Zöldség, gyümölcs szezonon kívül

Ne akarj decemberben friss áfonyát, ősszel meg spárgát enni, hacsak nem vagy hajlandó csillagászati összegeket költeni rá. Ráadásul a fóliasátor alatt nevelt zöldségekkel és gyümölcsökkel nemcsak az a baj, hogy a szokásos tápanyagmennyiség felét tartalmazzák, hanem a gyakran magas növényvédőszer-tartalmuk is.

9. Csontozott csirke

A csont és bőr nélküli csirkemell jóval többe kerül, mint mondjuk a bőrös csirkecomb vagy az egész csirke. Ha takarékoskodni akarsz, vedd meg az utóbbit, dolgozd fel és a bőréből meg a csontjából főzz alaplevet!

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss