Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

9 dolog, amit soha ne vegyél használtan

Míg számos dolgot megéri másodkézből vásárolni, van, amit higiéniai vagy biztonsági okokból nem ajánlunk így beszerezni. Mutatjuk, melyek ezek.

1. Bukósisak

A biciklis fejvédők és motorozáshoz használt bukósisakok lényege a külső héj alatti ütéselnyelő réteg. Minden balesetnél kisebb hajszálrepedések keletkezhetnek ebben, amelyek kívülről talán nem is látszanak: ám éppen ezért legközelebb már a bukósisak nem tud rendeltetésszerű védelmet adni. Így tehát soha ne vegyél másodkézből fejvédőt, amit egyébként 4-5 évente ajánlott lecserélni.

2. Kozmetikumok

Ne tedd ki arcbőröd más emberek baktériumflórájának, még akkor sem, ha az a barátnőd vagy a testvéred: dekorkozmetikumot, pláne ecsetet ne vásárolj használtan, hacsak nem teljesen sértetlen a csomagolása és a szavatossági ideje sem járt még le!

3. Ágymatrac

Egy jó ágybetét valóban nem olcsó, viszont ha kellő körültekintéssel választod ki, 7-10 évig biztosítja a megfelelő éjszakai pihenést. Ennyi idő alatt viszont már idomul az ember alakjához, alvási pozíciójához. Egy régi matracról ránézésre sosem tudod megállapítani, milyen régi, és akkor még nem is beszéltünk a szabad szemmel nem látható bacilusokról és atkákról, amik a matracban élhetnek…

4. Cipő

Másodkézből csak abban az esetben vásárolj lábbelit, ha biztosan tudod, hogy előző gazdája azt legfeljebb egyszer-kétszer viselte: a gyakran hordott cipők ugyanis felveszik a láb formáját, ami aztán az új tulajdonosnak talp-, derék- vagy térdfájást, esetleg más egészségügyi gondot okozhat.

5. Gyerekülés

Ezek teljes biztonsággal átlagosan két gyereket szolgálnak ki, élettartamuk legfeljebb 10 év. Emiatt a természetes öregedés, valamint a kívülről nem látható sérülések miatt nem biztos, hogy ütközésnél úgy viselkednek majd, ahogy az elvárható lenne. Ezeket mindig tartsd szem előtt, ha egy ismerős vagy barát eladná, elajándékozná a sajátját.

6. Párnázott bútorok

Míg szekrényt, széket, asztalt, komódot bátran vásárolhatsz használtan, kanapét, fotelt vagy párnázott széket csak abban az esetben tanácsos másodkézből megvenni, ha még azelőtt ki tudod tisztíttatni és fertőtleníteni, mielőtt az a lakásba kerül: a régi szövetek és bélések rengeteg port, testnedvet, elhalt hámsejtet szívnak magukba, és ha nem vigyázol, akár az ágyi poloskákat is betelepítheted a lakásba...

7. Elektronikai eszközök

Használt elektronikai eszközöket akkor nem éri meg használtan venni, ha magánszemélytől szereznéd be, hiszen ilyenkor szinte zsákbamacskát vásárolsz, javíttatásuk pedig gyakran annyiba kerül, mint egy vadonatúj készülék. Manapság azonban sok olyan szakbolt létezik, ahol használt, de felújított és/vagy szerelő által átnézett terméket vásárolhatsz sokkal olcsóbban: nézz körül inkább itt!

8. Fürdőruha

Bár a turkálókban rengeteg csinos darabot látni, nem éri meg másodkézből beszerezni, mert akárcsak a cipő, ez is viselője alakjához igazodik és egy idő után bizony kinyúlik. Ugyanígy a neoprén anyagból készült búvár- vagy szörfruha is.

9. Autógumi

Csak akkor vegyél használtan autógumit, ha évente legfeljebb néhány ezer kilométert autózol, és olyan helyen vásárolod, ahol fel is szerelik azt, így azonnal kiderülhetnek a szabad szemmel nem látható hibái, valamint a gyári száma alapján nem régebbi 4-5 évnél. 

Számos spórolási tippet, sztárhírt, horoszkópot, lakberendezési ötletet és diétatippet találsz az eheti Fanny magazinban, keresd minden csütörtökön az újságárusoknál!

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss