Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

9 dolog, amire még a sót használhatod az ízesítésen kívül!

default user icon
MME
A só a legsokoldalúbb tagja a fűszerespolcunknak, bár kétség kívül ez a legegyszerűbb is… Szinte minden fűszerkeveréknek elmaradhatatlan összetevője, magában használva pedig már egyetlen csipet is elég lehet ahhoz, hogy előhozza a vágyott ízeket a tojásból, az avokádóból, de még a csokis desszertekből is! Az ízek fokozásán túl a konyhasót, azaz a nátrium-kloridot még rengeteg módon hasznosíthatjuk a konyhában. Íme 9 szuper tipp, nem ételízesítéshez!

Nem barnul meg az alma

Ha sós vízbe mártjuk a felszeletelt almát, az tovább megőrzi majd a frissességét és a zamatát, plusz megelőzi a barnulást is. Így csináljuk: keverjünk el 1 teáskanál sót 1 bögre vízben, majd tegyük bele a gyümölcsdarabokat és hagyjuk így 10 percig. ezután szűrjük le, öblítsük le vízzel és így tálaljuk. Sokáig ínycsiklandó marad így a friss alma.

Italok hűtéséhez

Aki szereti a rögtönzött partikat, imádni fogja ezt a praktikát. Ha sót adunk a jégvödörbe, az italok gyorsabban lehűlnek majd. A vödörbe állított pezsgő köré szórjunk egy vastag réteg jeget, majd néhány evőkanál sót, aztán jöhet még egy adag jég, só, aztán jég az üveg nyakáig. Öntsük fel a jégrétegig hideg vízzel. 10-12 perc múlva éppen jó lesz az ital hőmérséklete!

A vágódeszka megtisztításához

Tökéletesen megtisztítja a fa vágódeszkát és semlegesíti a kellemetlen szagokat is. Szórjuk be vastagon sóval, majd egy nedves szivaccsal sikáljuk át, végül alaposan öblítsük le.

Viszlát, fokhagymaszag!

A fokhagyma finom és egészséges, de senki nem szereti, ha a kezén még napokig érzi a pucolás vagy az aprítás „nyomait”. Nedvesítsük be és finoman dörzsöljük át a kezeinket citromlé és só keverékével, majd langyos, szappanos vízzel öblítsük le.

Felszedi a tojást

Ha eltört egy tojás a konyhapulton vagy a padlón, szórjunk rá sót, majd hagyjuk így 20 percig. Ezután sokkal könnyebben és maradék nélkül fel lehet törölni.

Karban tartja a lefolyócsöveket

Heti egyszer szórjunk fél csészényi sót a konyhai és a fürdőszobai lefolyókba, majd öntsünk rá egy kancsó forró vizet. Ezzel az egyszerű trükkel áttisztíthatjuk a zsíros, koszos csöveket.

Gyógyír a torokfájásra

Rekedtségre, kezdődő torokfájára remek megoldás lehet a sós vizes gargalizálás.

Fényesebbé teszi az üveget

Ha már ragyog a váza, a kávéfőző kannája vagy más üvegedény, a só segíthet visszanyerni eredeti fényüket. Először keverjük össze 1/3 csésze tengeri sót 2 evőkanál ecettel, majd vigyük fel az üvegre (nagy kancsó vagy váza esetén kétszerese vagy háromszorosa is lehet a paszta mennyisége). Hagyjuk állni 20 percig, dörzsöljük át, majd töröljük le a sós ecetet. Öblítsük le alaposan és töröljük szárazra.

A kávéscsészékre is

Egyszerűen csak dörzsöljük át sóval a kávétól (vagy teától) elszíneződött részeket, hagyjuk hatni, aztán a szokásos módon mosogassuk el.

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss