Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

8+1 tuti lekvárfőzési tipp

default user icon
MME
Ha megfogadod tanácsainkat, nagy eséllyel tökéletes lesz a kenyérre vagy a piskótába szánt dzsem és lekvár.

1. Csak ép gyümölcsből

Kizárólag teljesen ép, friss és aromás gyümölcsöt használj fel nyersanyagként. A megnyomódott részeket nagyvonalúan kanyarítsd ki!

2. Fontos a higiénia

Az összes csavaros tetőt és befőttesüveget mosogatószeres, forró vízben mosd el, majd hagyd teljesen megszáradni, vagy tiszta konyharuhával alaposan töröld szárazra.

3. Tegyél próbát!

A zselépróba garantálja, hogy a lekvár nem lesz túl folyós: cseppents kevés forró lekvárt porcelántányérra, amennyiben megdermed, a lekvárt beletöltheted az üvegekbe. Ha nem, főzd addig, amíg megfelelő állagú lesz.

4. Hab nélkül tartósabb

A dzsem forrásakor keletkező habot habszedőkanállal távolítsd el! Ez azért fontos, mert a habban található levegőbuborékok csökkentik a lekvár vagy dzsem eltarthatóságát.

5. Töltési trükkök

A befőttesüvegeket állítsd tepsibe, önts alájuk kevés vizet, és melegítsd, amíg töltöd a lekvárt. Az üvegek peremét töröld teljesen tisztára, majd zárd le légmentesen.

6. Friss gyümölcsíz

Használj zselésítőszert! A 2:1, illetve a 3:1 gyümölcs/cukor arányú változatokat alkalmazva jobban megmarad a friss gyümölcs íze a lekvárban, mint ha sok cukorral készítenéd el.

7. Csak precízen

Mindig pontosan tartsd be a receptben megadott főzési időt!

8. Ne túl sokat

Ha lehet, ne tegyél 2 kg-nál több gyümölcsöt a fazékba, mert a megadott idő alatt nem tud elegendő folyadék elpárologni belőle.

+1 Mi legyen a maradékkal?

Ha a házi lekvár már régi és megkeményedett, akkor sem kell kidobni. Kis kockákra vágva belesüthető például gyümölcskenyérbe.

További befőzési tanácsokért, isteni lekvárok, és friss dzsemek receptjeiért irány a Befőzés rovatunk! >>

Ezek is érdekelhetnek

Friss