Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

8 tökéletes fenyőmag helyettesítő, ha spórolni szeretnénk

default user icon
MME
A fenyőmag egyre több receptben szerepel, és bár kétségtelen, hogy a pesto fenyőmaggal az igazi, szerencsére a legtöbb ételben jól helyettesíthető más magvakkal.

Ha a fenyőmagot bizonyos ételeknélmás összetevőre cseréljük, nemcsak pénzt takaríthatunk meg, de a fenyőmag fémes utóízét sem érezzük majd!

Kesudió

A kesudió színe, állaga hasonló a fenyőmaghoz és ugyanolyan finom édes ízű. Egészséges alternatívája a fenyőmagnak, mivel jó rost- és fehérjeforrás, valamint gazdag egyéb tápanyagokban, például rézben, mangánban. Pesto készítéséhez is jól használható. A legjobb eredmény eléréséhez vágjuk fel a kesudiót, majd egy kiolajozott serpenyőben pirítsuk néhány percig, amíg enyhén megbarnul. 1 evőkanál fenyőmagot kb. másfél kanál kesudióval helyettesíthetünk.


Pisztácia

A pisztácia tökéletes helyettesítője a fenyőmagnak, különösen pesto esetében, mivel természetes zöld árnyalata javítja a szósz színének intenzitását. Édes íze miatt desszertekben is jól használható, de arra ügyeljünk, hogy a süteményekbe natúr pisztáciát tegyünk! Mivel íze jellegzetes, karakteres, így bármilyen ételben helyettesítjük vele a fenyőmagot, a pisztácia íz dominálni fog. 1 evőkanál fenyőmagot másfél evőkanál pisztáciával helyettesítsünk.

Mandula

Míg a fenyőmag drága és nem biztos, hogy van otthon, addig mandulát nagyobb valószínűséggel találhatunk a konyhaszekrényben. Bár ízét tekintve nem olyan karakteres, mint a fenyőmag, ha megpirítjuk, kihozhatjuk diós aromáját. Ha pedig egy éjszakán át vízben áztatjuk és lehúzzuk a héját, az állaga olyan lesz, mint a fenyőmagé. Az áztatott mandula ráadásul könnyebben emészthető és vajasabb, krémesebb ízű.
A mandulát fenyőmag helyett használhatjuk pesto készítéséhez, és salátákhoz, tésztaételekhez is adhatjuk. 1:1 arányban helyettesítsük.

Mogyoró

A mogyorót egyébként is gyakran használják olasz és mediterrán receptekben, így kiválóan helyettesítheti a fenyőmagot. Ha intenzívebb dióízre vágyunk, mindenképpen pirítsuk meg felhasználás előtt. Mivel a mogyoró íze sokkal erősebb, mint a fenyőmagé, 1 evőkanál fenyőmag helyett ½ evőkanál mogyoróval számoljunk.

Dió

A dió nemcsak olcsóbb, mint a fenyőmag, hanem hihetetlenül sokoldalú. A diót szinte bármilyen receptben használhatjuk a fenyőmag alternatívájaként, legyen szó salátákról, tésztaételekről vagy desszertekről. A dió gazdag tápanyagokban, például omega-3 zsírsavakban, E-vitaminban és egyéb antioxidánsokban. A diót először pirítsuk meg, húzzuk le a héját, majd egy éjszakán át áztassuk és ezután használjuk fel fenyőmag helyettesítésre. 1 evőkanálnyi fenyőmagot 1/2 kanálnyi dióval helyettesítsünk.



Földimogyoró

Ha a fenyőmag legolcsóbb és legkönnyebben elérhető alternatíváját keressük, akkor a földimogyoró viszi el a pálmát, bár pestóban nem igazán jól működik a csere. Viszont süteményekben, salátákban, sültekhez tökéletes. Arra figyeljünk, hogy natúr földimogyorót használjunk, ne sózottat! A földimogyoró nagyszerű fehérjeforrás, tele van esszenciális vitaminokkal, ásványi anyagokkal és egészséges zsírokkal, miközben szénhidráttartalma alacsony. 1 evőkanál fenyőmag helyett használjunk ½ evőkanál földimogyorót.

Tökmag

A tökmag gyakorlatilag bármilyen receptben helyettesítheti a fenyőmagot, bármilyen formában. (Natúr, sózott, pörkölt vagy nyers.) Előnye, hogy dióallergiában szenvedők is fogyaszthatják. Ha tökmagot használunk a fenyőmag alternatívájaként pesto készítésénél, ügyeljünk arra, hogy a tökmagban több az olaj, mint a fenyőmagban, így a pesto olajosabb lehet, mint szeretnénk. 1 evőkanál fenyőmag 1/2 evőkanál tökmaggal helyettesíthető.


Napraforgómag

A napraforgómag eredendően finom dióízű, hasonlóan a fenyőmag ízéhez. Jó E-vitamin és antioxidáns forrás. Rendszeresen fogyasztva segíthet a vérnyomás szabályozásában, csökkentheti a vércukorszintet és a koleszterinszintet. Nagyon finom kenyerekben, péksüteményekben és salátákban, de a pestóban nem jó helyettesítője a fenyőmagnak: szürkére színezi a szószt. A legjobb eredmény érdekében helyettesítéskor használjuk 1:1 arányban.

Ezek is érdekelhetnek:

Ezek is érdekelhetnek

Friss