1. Len- vagy chia mag
Összetartja a masszát és puha állagot eredményez kenyér, muffin, aprósütemények esetén.
1 tojás kiváltására keverj össze 1 ek frissen őrölt len- vagy chiamagot 3 ek vízzel.
2. Szódabikarbóna ecettel
Laza lesz tőle a tészta, az ecet ízét pedig egyáltalán nem lehet érezni a kész sütiben.
1 tojás kiváltására 1 tk szódabikarbónát keverj össze 1 ek normál ecettel.
3. Ételkeményítő
Kötő- és sűrítőanyagként is funkcionál. Semleges íze miatt édes krémekhez éppúgy használhatod, mint sós ételekhez (pl. rösztihez).
1 tojás kiváltására 2 ek kukorica- vagy burgonyakeményítőt keverj össze 3 ek vízzel.
4. Selyemtofu
A semleges aromájú, lágy selyemtofu sajt és tejtermékek helyettesítésére is kiváló. Próbáld ki bagelhez, muffinhoz vagy más süteményekhez.
1 tojás kiváltására pürésíts 5 dkg selyemtofut.
5. Almaszósz vagy banánpüré
Szaftos és laza lesz tőlük a tészta. Vedd számításba, hogy a sütiben érződik majd kissé az ízük.
1 tojás kiváltására használj 3/4 dl almaszószt vagy pürésíts 1/2 banánt.
6. Krumpli- vagy sütőtökpüré
Elsősorban sósan fűszeres süteményekhez ajánlott.
1 tojás kiváltására 6-7,5 cl püré alkalmas (a sűrűségüktől függően).
7. Szójaliszt és -tejszín vagy -tej
Gofrihoz és kevert tésztákhoz egyaránt kipróbálhatod.
1 tojás kiváltására 1 ek szójalisztet keverj el 1-2 ek ásványvízzel.
A leveles és kelt tésztákat tojássárgája helyett megkenheted 1 ek szójatejszín vagy -tej és 1 ek olaj keverékével.
8. Joghurt
Kiváló tojáspótló süteményekhez, főleg muffinhoz és cupcake-hez.
1 tojás kiváltására 2 ek natúr joghurtot adhatsz a tésztamasszához.
Extra tipp
Ha csak a tojásfehérjét kell pótolnod, akkor 1 ek zselatinport vagy agaragart (bio színtelen zselésítő) keverj össze 1 ek vízzel.