Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

8 tipp, hogyan törd meg a rossz étkezési szokásokat!

Akármilyen fegyelmezett is vagy, könnyedén előfordulhat, hogy becsúszik egy-két rossz szokás. Amikor az agyunk elraktároz egy tevékenységet, az megszokottá válik, ami jól jöhet, ha életmódváltás előtt állunk. A régi rossz szokásokat azonban nehéz megtörni...

A tudalattinkba mélyen berögzült rossz szokásokat nehéz megtörni, és még a legfegyelmezettebb diétázó étrendjébe is becsúszhat pár apróbb csalás. Adunk néhány tippet, hogy megtörhesd ezeket a rossz szokásokat!

1. Tarts rendet!

Egy az „Enviroment and Behavior” című külföldi magazinban megjelent tudomány szerint azok, akik rendetlen környezetben étkeznek, 40%-al többet esznek, mint azok, akik tiszta, rendezett ebédlőben étkeznek. A rendes konyha arra is sarkalja az embereket, hogy egészségesebb snack-et válasszanak.

2. Rejtsd el a nasit! 

Vitathatatlan, hogy ami szem előtt van, amiért könnyebb nyúlni, azt hamarabb fogjuk megenni. Tedd el a nasit szem elől. Tegyél egy tálba gyümölcsöket és olyan helyen hagyd, ahol mindig elől van, hogy a szemed is azt kívánja!

3. Figyelj oda evés közben!

Kapcsold le a TV-t, fordítsd el a monitort és ha teheted, vonulj ki egy olyan szobába, ami csak az étkezésre van. Ha odafigyelsz a testedre étkezés közben, hamarabb észreveszed, hogy elteltél. Egy New York-i étteremben csak csendben ehetnek a vendégek, beszélgetés nélkül, hogy kifejezetten az étel aromáira figyelhessenek a betérők. A rendszeresen ott étkezők gyorsan fogyni is kezdtek, miután nem ettek olyan sokat, mint általában.

4. Válts kisebb tányérra!

Ha nagy tányérba teszed az ételt, valószínűleg tele is pakolod, így válassz kisebb tányért, hogy elkerüld a túlevést. Ha nem tudtál főzni és rendelni kényszerülsz, ne a dobozból egyél. Sokszor kisebbnek látszik az adag, ha benne hagyod, és nem veszed észre, mennyit is ettél! Ugyanez igaz a chipses zacskókra is. Tedd át egy kisebb tányérba, vagy kevesebb űrtartalmú zacskóba a snacket, hogy ésszerű keretek közt maradj.

5. Ne kövesd a pizzás oldalát!

Ha folyamatos rendszerességgel érnek az ingerek, akkor hamarabb megkívánod az ételt. A különbözőházhozszállítást is vállaló cégek hírlevelei különösen veszélyesek lehetnek a diétázókra nézve. Ha komoly fogyókúrába fogsz, ne kínozd magad a szebbnél szebb képekkel. Inkább töröld a követést. Egészséges tippekért válassz olyan oldalakat, amelyek kifejezetten a diétádba illő ételekkel foglalkozik.

6. Készíts tervet! 

Egy jó terv nélkül könnyen kicsúszhat a kezedből az irányítás. Válassz egyet a Mindmegette oldaláról (https://www.mindmegette.hu/kereses/mintaétrend), vagy készíts saját tervet, és függeszd ki jól látható helyre, nehogy elveszítsd a motivációdat. Pipáld ki a tényleg megvalósult részeket, hogy lásd, milyen messzire is jutottál.

7. Töltsd fel a hűtőt!

Jó előre készülj fel! Vásárolj zöldségeket és gyümölcsöket a könnyen elérhető snackek helyett. A mélyhűtődben tárolj könnyen, gyorsan elkészíthető ételeket, de kerüld a bolti előfőzött-elősütött darabokat. Készíts magadnak mirelit húsokat pácban, vagy fagyaszd le a maradék zöldséglevest, hogy mikor nem érsz rá órákig a konyhában állni, akkor is legyen kéznél valami egészséges és gyors. 

8. Főzz otthon!

Annál jobb módszer a rossz szokások megtörésére, minthogy otthon főzöl, talán nincs is! Így mindig tudni fogod, hogy mit tartalmaz az étel, és a napi rutinba épülése után segíthet fenntartani egy egészséges étkezési szokást. Ha kombinálod a főzést a tervek készítésével, még egyszerűbb dolgod lesz.

Diétás témában itt olvashatsz tovább >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss