Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

8 tipp, hogy egészségesebben étkezz 2021-ben is

default user icon
MME
Nincs mese, már nyakig gázolunk az új évben. Vége az ünnepeknek, így a vele járó kemény kaja-dömpingnek is. Nem csak nekünk, de a gyomrunknak is fárasztó volt ez az időszak, ezért összeszedtünk nyolc olyan alapvető étkezési tippet, amivel jót tehetsz magadnak, a szervezetednek, és persze az sem kizárt, hogy tavaszra úgy szabadulsz meg néhány kilótól, hogy észre sem veszed.

Hidd el, nem túl bonyolult dolgok ezek, csupán csak egy kis odafigyelést igényelnek. A gyomrod biztosan hálás lesz érte, na és persze egészségesebb is leszel.

1. Mondj nemet a divatos diétákra

Leginkább év végén, az újév beköszöntével sokan leginkább a divat, vagy a sanyargatóbb diéták felé fordulnak, hogy elérjünk álmaink alakját. Ezért nem csoda, hogy sokszor már az első hét után elmegy a kedvünk az egésztől, vagy jön a már jól ismert jojó effektus. Kutatások bebizonyítotok, hogy a komoly kalóriahiány extra stresszhez vezet, aminek a vége akár kényszerevés is lehet, ami később bűntudatba torkollik; aztán minden kezdődik előröl. Ha inkább a testünk üzeneteire bízzuk magunkat és nem megszokásból eszünk, kevésbé érezhetjük úgy, hogy komoly kontroll alatt éljük az életünket. Szervezetünk jelezni fog, mikor éhes, evés közben pedig ne várjuk meg, mire a telestégérzet jelentkezik, hiszen akkor már régen túlettük magunkat.

2. Tedd a tányérod színesebbé, kiegyensúlyozottabbá

Próbáld meg úgy összeállítani a tányérod, hogy a felére színes zöldségeket, vagy gyümölcsöket pakolsz, az egyik egynegyedére teljes kiőrlésű gabonákat (kenyér, tészta, rizs), a másik egynegyedére pedig fehérjét (csirke, hal, tojás, bab). 

3. Kijelzők és képernyők nélkül falatozz, élvezd az ízeket

Válasz legalább egy olyan étkezést naponta, amikor száműzöd a telefonod, a televíziót, vagy bármilyen más okos eszközt, amit eddig evés közben nyomkodtál, vagy néztél. Ellenkező esetben ezek a kütyük megakadályozzák, hogy élvezzük az ételeinket, és magát az étkezést. A figyelmünk elterelése könnyen túlevéshez vezethet, megzavarhatja az evés ütemét, ami nem igazán tesz jót az emésztésnek. Legalább ilyenkor próbáljunk meg lazítani, lelassítani.

4. Becsüld meg az ételeket, szánj időt rájuk

Lehet, hogy viccesen hangzik, de próbáljunk meg egy "mélyebb" kapcsolatot kialakítani az előttünk álló étellel és igyekezzünk minden belső érzékszervünket bekapcsolni étkezés közben. Törekedjünk idén egy egészséges kapcsolat kialakítására az élelmiszerekkel, hiszen így olyan illatokat, ízeket fogunk felfedezni, amit eddig talán még soha, és persze így testünk üzeneteire is azonnal reagálhatunk.

5. Cseréljük le a cukrot

Amikor diétába, vagy fogyókúrába vágjuk a fejszénket a legtöbb esetben az az első dolog az, hogy száműzzük a cukrot az életünkből. Ez azonban nem vezet jó irányba, ráadásul könnyen kudarcba is fulladhat a kitűzött terv elérése. Sokkal jobb módszer a cukorcsere, vagyis a hagyományos cukros dolgok csökkentett, vagy természetes változatai felé nyitni, melyek még így is rengeteg élvezetet nyújtanak. Fogyasszunk például olyan csokoládét, ami nem tartalmaz hozzáadott cukrot. Kitűnő megoldás az is, ha az édesített joghurtot natúrra cseréljük, aminek a tetején még néhány bogyós gyümölcsöt is találunk, de az ételízesítők kiválasztásánál is érdemes cukormentes változatra váltani.

6. Pakoljuk meg a fagyasztót zöldségekkel

Ez egy gyors és egyszerű módja annak, hogy több zöldséget juttassunk a szervezetünkbe. Így kikerüljük a mosás, a hámozás, vagy az aprítás feladatát, ráadásul a téli hónapokban is egészségesen táplálkozhatunk.

7. Ne hagyjunk ki egyetlen étkezést sem

A kiegyensúlyozott étkezések segíthetnek a szervezet megfelelő energiaszintjének a megtartásában, így a túlevés elkerülésében is. Próbáljunk meg négy óránként enni, kerüljük az "üzemanyag" nélküli hosszú időszakokat.

8. Találj ki, vagy tanulj új recepteket

Tökéletes kihívás magunknak az új évre, hogy minden héten megtanulunk egy új receptet. Válogassunk az egészséges és kímélő fogások között így fokozva a konyhába vetett bizalmunkat. Nyugodtan kísérletezzünk, hogy megtaláljuk mi a legjobb magunknak, a testünknek. Nem csak az üzemi konyha, vagy a házhoz szállítás létezik, ráadásul amit magad készítesz el, azt még jobban is esik elfogyasztani.

Ajánljuk még: 

EZEKET TEDD BELE A SALÁTÁDBA, HA FOGYNI SZERETNÉL >>> 

6+1 ELLENÁLLHATATLAN NASSOLNIVALÓ 300 KALÓRIA ALATT! >>>

A 7 LEGEGÉSZSÉGESEBB ÉTEL, AMI BEINDÍJA A FOGYÁST >>> 

Ezek is érdekelhetnek