Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

8 tuti tipp! Így tartsd tisztán a konyhád filléres alapanyagokkal

Élelmiszerek közelében ódzkodsz a vegyszerek használatától, de fontos számodra a tisztaság? Próbáld ki tippjeinket citrommal, sóval, sütőporral, teával, kávéval, hagymával, fűszerekkel, és makulátlan lesz a konyhád!

1. Koszos és büdös a vágódeszka?

Oszlass el a felületén 1-2 ek sót, kezdd el erőteljesen dörgölni egy fél citrommal, majd alaposan öblítsd le langyos vízzel és hagyd megszáradni! Így eltüntetheted a fáról a szennyeződéseket és megszüntetheted a kellemetlen szagokat.

2. Kifröccsent az étel A MIKRÓBAN? 

Ráadásul rászáradt a halogatás miatt? Tegyél néhány cikk citromot egy mikrózható tálkába, önts rá vizet, és melegítsd közepes vagy magasabb teljesítményen mindaddig, amíg gőz képződik. Ezután zárt ajtó mögött hagyd hatni a citromos párát 5 percig. Így már könnyedén eltávolíthatod a felpuhult letapadásokat egy törlőkendővel vagy szivaccsal.

3. Odaégett foltok a sütőben?

Keverj össze egy tálkában 3-4 tasak sütőport annyi vízzel, hogy sűrű masszát kapj. Ezt kend fel a kezelendő helyekre, és hagyd hatni legalább 1 órát. Végül töröld le a fellazult szennyeződéseket nedves kendővel, és takarítsd ki az egész sütőt a szokott módon.

4. Odakozmált az étel?

Kapard fel, amennyire lehetséges, majd engedj vizet az edénybe, dobj bele 1-2 fej hámozatlanul feldarabolt hagymát, és kezdd el forralni. Mire a víz elpárolog, fellazul az odakozmált réteg. Makacs szennyeződés esetén tölts a hagymára még egy kis vizet, és forrald tovább.

5. Így pucold csíkmentesre a konyhaablakot!

Forrázz le 3 tasak filteres fekete teát egy bögrében, és áztasd 10 percig. Ezután keverd össze egy vödörben kb. 10 l meleg vízzel és 1 db citrom levével, majd mosd le vele az ablakot. Jól tisztít, továbbá szennytaszítóvá és vízlepergetővé teszi az üveget.

6. Így közömbösítsd a szagokat a HŰTŐBEN! 

Tölts néhány evőkanálnyi őrölt kávét egy kidobásra ítélt, de tiszta nejlonharisnya szárába, és csomózd össze. Rövid időn belül magába szívja a kellemetlen szagokat.

7. Elszíneződött vagy penészes a fuga?

A főzés során keletkező zsíros pára lerakódik a csempefugákban, amelyeket a mosogató körüli felületeken a penész is könnyen megtámad. Mindkettő ellen hatásos a sütőpor. Keverj belőle vizes pasztát, kend fel az elkoszolódott vagy penészes fugákra, majd egy bő óra múlva sikáld le langyos vízbe mártogatott kefével.

8. Támadnak az élelmiszermolyok?

Először is szabadulj meg mindentől, amibe befészkelték magukat, majd készíts molyűző  illatosítót 2-2 rúd fahéjból és vaníliából, 2 db citrom  levágott sárga héjából, 2 tk reszelt szerecsendióból, valamint 2 ek rozmaringból. Töltsd a fűszerkeveréket kis textilzsákokba, és helyezd el a kamrapolcokon.

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss