hdb20-bg hdb20-img hdb20-img

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

8 szuper tipp a húsvéti sonkafőzéshez

default user icon
MME
Úgy éreztük, hogy a húsvét közeledtével nem árt, ha egy picit utánajárunk annak, hogyan is kell helyesen sonkát főzni. Annak ellenére, hogy szinte biztos, nem először készülsz ezzel a finomsággal az ünnepre, még te is találhatsz néhány hasznos információt, tanácsot az elkészítés folyamatáról. Sonkafőzés vásárlástól a fogyasztásig!

1. Kiválasztás és vásárlás

Fontos, hogy ismert és megbízható helyről, körültekintő módon vásároljuk meg a kiszemelt nyers sonkát. Vásárlás során lehetőség szerint kerüljük a termék kézzel való érintését, válasszunk előre csomagolt terméket még annak ellenére is, hogy alapos hőkezelésen esik át az elkészítés közben. A vírushelyzetre való tekintettel ajánlott a kesztyű viselése! Ha a sonka csomagolása sérült, ne vegyük meg!  Mielőtt a kosarunkba kerül, a lejárati idő mellett, ellenőrizzük, hogy az állománya megfelelő-e. Ne legyen túl kemény vagy beszáradt, valamint nyomás nélkül levet engedő. Érdemes a sonka címkéjén található információkat alaposan áttanulmányozni, mielőtt megvásároljuk!

2. Tereprendezés

Fontos, hogy a főzést szigorúan tiszta konyhában kezdjük meg! Miután kibontottuk csomagolásából azonnal dobjuk a kukába, ne hagyjuk a pulton. Ha savanyú, büdös szag ütné meg az orrunkat a fólia eltávolítása után, ne együk meg. A sonkát folyó víz alatt leöblíthetjük, majd helyezzük egy megfelelő nagyságú edénybe. Ezt követően elengedhetetlen az alapos kézmosás és a megfelelő kéztörlés. Amennyiben a sonka nagyon száraz, kemény, sós akkor a főzés előtt néhány órára beáztathatjuk.

3. Céleszközök választása

Ha úgy döntesz, hogy egy időben több sonkát is szeretnél főzni, akkor azt külön edényben tedd. Hogy miért? Mert más főzési igényekkel, eltérő fűszerezéssel és érzékszervi tulajdonságokkal bírhatnak. Akkora edényt válasszunk, amekkorában a víz teljesen el tudja lepni a sonkát. Az edény kiválasztása után tegyük bele a lábasba a sonkát és öntsük fel hideg vízzel.

4. A főzés

A sonka főzését nagy lángon kell elkezdeni. Amikor felfő a víz, és esetleg habzik is, akkor azt szedjük le egy kanállal a víz felszínéről. Ezután vegyük vissza a gázt, magyarul lassú tűzön, fedővel lefedve főzzük tovább. Nem szükséges semmilyen fűszerezés, hiszen ezek a sonkák önmagukban főzve is nagyon ízletes végeredményt adnak. Bizonyos időközönként, több alkalommal, próbaképpen szúrjunk bele hústűvel a sonkába. Ha már könnyen belemegy, akkor megfőtt. Egyéni ízlés kérdése, hogy ki milyen puhaságúra szereti főzni a húsvéti sonkát. A főzési idő nagyban függ a sonka tömegétől is. Minél nagyobb a sonka, annál tovább érdemes főzni.

5. Tűpróba

Ha a tűpróba után úgy gondoljuk, hogy a sonkánk elkészült, akkor zárjuk el a gázt és hagyjuk főzőlevében teljesen kihűlni. Ez azért fontos lépés, mert fontos szerepet játszik a további puhulásban.

6. Vízvesztés

Ha a víz teljesen kihűlt, a sonkáb kivehetjük, majd helyezzük egy magasabb falú tálba. Erre azért van szükség, hogy a sonka a száraz tálba kényelmesen ki tudja engedni magából a felgyülemlett fölösleges vízmennyiséget. A főzőlevet ne borítsd ki! Sokan ebben főzik meg a sonka mellé kerülő tojásokat, de a sonkalé kitűnő lencse és babfőzelék elkészítéséhez is.

7. A pihenés ideje

Miután a sonka kihűlt és kiengedte magából a felesleges vizet, tegyük egy zárt edénybe, majd a hűtőbe. Azért, hogy szép szeleteket tudjunk belőle vágni, érdemes egy napig a hűtőben pihentetni.

8. Szeletelés és tálalás

A Nébih egyébként azt tanácsolja, hogy vágódeszka esetében fontos, hogy külön vágódeszkát használjunk nyers húsokhoz, zöldségekhez, halakhoz, pékáruhoz és a készételekhez. A vágódeszka mosogatásához forró vizet használjunk, amely igaz a vágókésre is! Ha esetleg további tippeket olvasnál a sonkafőzésről, a Szupermenta írásában találhatsz még újdonságokat. 

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss