Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

8 szuper tipp a húsvéti sonka főzéséhez

default user icon
MME
Úgy éreztük, hogy a húsvét közeledtével nem árt, ha picit utánajárunk, hogyan is kell sonkát főzni. Annak ellenére, hogy szinte biztos, nem először készülsz ezzel a finomsággal az ünnepre, még te is találhatsz néhány hasznos információt, tanácsot az elkészítés folyamatáról. Sonkafőzés a vásárlástól a főzésen át a fogyasztásig!

1. Így válasszuk ki a húsvéti sonkát!

Fontos, hogy ismert és megbízható helyről, körültekintő módon vásároljuk meg a kiszemelt húsvéti sonkát. Vásárlás során lehetőség szerint kerüljük a termék kézzel való érintését, válasszunk előre csomagolt terméket még annak ellenére is, hogy alapos hőkezelésen esik át az elkészítés közben. A vírushelyzetre való tekintettel ajánlott a kesztyű viselése! Ha a sonka csomagolása sérült, ne vegyük meg!  Mielőtt a kosarunkba kerül, a lejárati idő mellett ellenőrizzük, hogy az állománya megfelelő-e. Ne legyen túl kemény vagy beszáradt, valamint nyomás nélkül levet engedő. Érdemes a sonka címkéjén található információkat alaposan áttanulmányozni, mielőtt megvásároljuk!

2. Főzés előtt fontos a tisztaság

Fontos, hogy a főzést szigorúan tiszta konyhában kezdjük meg! Miután kibontottuk, a csomagolást azonnal dobjuk a kukába, ne hagyjuk a pulton. Ha savanyú, büdös szag ütné meg az orrunkat a fólia eltávolítása után, ne főzzük, ne együk meg. A sonkát folyó víz alatt leöblíthetjük, majd helyezzük megfelelő nagyságú edénybe. Ezt követően elengedhetetlen az alapos kézmosás és a megfelelő kéztörlés. Amennyiben a sonka nagyon száraz, kemény és sós, akkor a főzés előtt mindenképpen áztassuk be néhány órára.

3. Céleszközök választása

Ha úgy döntünk, hogy egyszerre több sonkát főzünk, akkor mindegyiket külön edényben tegyük. Hogy miért? Mert más főzési igényekkel, eltérő fűszerezéssel és érzékszervi tulajdonságokkal bírhatnak. Akkora edényt válasszunk, amekkorában a víz teljesen el tudja lepni a sonkát. Az edény kiválasztása után tegyük bele a lábasba a sonkát és öntsük fel hideg vízzel.

4. A húsvéti sonka főzése

A sonka főzését nagy lángon kell elkezdeni. Amikor felforr a víz, és esetleg habzik is, akkor azt szedjük le egy kanállal a víz felszínéről. Ezután vegyük vissza a gázt, azaz lassú tűzön, fedővel lefedve főzzük tovább. Nem szükséges semmilyen fűszerezés, hiszen ezek a sonkák önmagukban főzve is nagyon ízletes végeredményt adnak. Bizonyos időközönként, több alkalommal, próbaképpen szúrjunk bele hústűvel a sonkába. Ha már könnyen belemegy, akkor megfőtt. Egyéni ízlés kérdése, hogy ki milyen puhaságúra szereti főzni a húsvéti sonkát. A főzési idő nagyban függ a sonka tömegétől is. Minél nagyobb a sonka, annál tovább érdemes főzni. Általánosságban elmondható, hogy ahány kilós a sonka, annyi órán keresztül kell főzni.

5. Kihagyhatatlan lépés a Tűpróba 

Ha a tűpróba után úgy gondoljuk, hogy a sonka kellően omlós és puha, zárjuk el alatta a gázt, és hagyjuk a főzőlevében teljesen kihűlni. Ez azért fontos lépés, mert a lassú hűtés fontos szerepet játszik a további puhulásban.

6. Hagyjuk pihenni a sonkát

Ha a víz teljesen kihűlt, a sonkát kivehetjük, majd helyezzük egy magasabb falú tálba. Erre azért van szükség, hogy a sonka a száraz tálba kényelmesen ki tudja engedni magából a felgyülemlett fölösleges vízmennyiséget. A főzőlevet ne öntsük ki! Sokan ebben főzik a sonka mellé kerülő tojásokat, de a sonkalé kitűnő lencse és babfőzelék elkészítéséhez is.

7. A pihenés ideje

Miután a sonka kihűlt és kiengedte magából a felesleges vizet, tegyük zárható edénybe, majd a hűtőbe. Azért, hogy szép szeleteket tudjunk belőle vágni, érdemes egy napig a hűtőben pihentetni.

8. Sonka szeletelés és tálalás

A Nébih egyébként azt tanácsolja, hogy vágódeszka esetében fontos, hogy külön vágódeszkát használjunk nyers húsokhoz, zöldségekhez, halakhoz, pékáruhoz és a készételekhez. A vágódeszka mosogatásához forró vizet használjunk, amely igaz a vágókésre is! Ha esetleg további tippeket olvasnál a sonkafőzésről, a Szupermenta írásában találhatsz még újdonságokat.

Ezek is érdekelhetnek

Friss