Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

8 szakácskönyv karácsonyra, aminek mindenki örül

default user icon
MME
A könyvajándék, karácsonykor, pont olyan, mint a bejgli vagy a halászlé: alapvetés. Most a könyvkiadók karácsonyi gasztrokínálatából szemezgettünk, reméljük, mindenki talál köztük olyat, amit szívesen betetnne a fa alá!
Márk Szonja: Édesem-sorozat

Márk Szonja az Édesem Tortaműhely tulajdonosa. Fanatikus cukrász, munkája a hobbija.

Főzz be és süss!

A lekvárt nemcsak kenyérre kenheted, hanem izgalmas tortákat, pitéket, kekszeket is süthetsz vele, gyorsan, egyszerűen és változatosan. A könyvben 10-féle lekvár- és 30 süteményrecept várja, hogy befőzd, illetve megsüsd őket!

Édes ajándékok

Nem kell ahhoz felforgatni a konyhát, vagy boltok tucatjait végigjárni, hogy különleges finomságokkal lepd meg barátaidat. Ebben a könyvben 42 finomabbnál finomabb, otthon elkészíthető édes ajándék receptjét találod meg, hogy sose érjenek felkészületlenül az ünnepek.

Kekszek

Kekszet sütni mindenki tud! Elég hozzá egy klassz recept, egy kis önbizalom, és néhány jó alapanyag a mennybe repítheti az embert. A szerző 40 legkedvesebb kekszreceptjét válogatta össze, köztük összekeverős és töltött változatokat, kicsiket, nagyokat, sósakat vagy éppen édeseket.

(Book Kiadó, 9990 Ft)

Bernáth József: Édes emlékek Anyukámtól

"Sokszor a legegyszerűbb, leghétköznapibb sütemények elkészítéséhez a legnehezebb megbízható receptet találni. Akinek nem volt olyan szerencséje, mint nekem, hogy édesanyám minden ebédhez frissen sült süteményt tálalt, a recepteket pedig továbbadta nekünk, gyermekeinek, annak óriási segítség lesz legújabb könyvem.

Ebben a kötetben 54 klasszikus sós és édes sütemény receptjét osztom meg Önökkel, melyeket anno anyukáinktól vagy a nagyiktól leshettünk el. Ráadásul sok olyan hasznos tanácsot és praktikát is elárulok, melyek segítenek abban, hogy tökéletesen sikerüljenek süteményeink, akár zserbót, mézes bélest, fánkot, darázsfészket, non plus ultrát, piskótatekercset, vagy éppen krumplis pogácsát, sajtos tallért készítünk. Bízom benne, hogy aki egy kicsit is édesszájú, vagy egyszerűen csak szívesen felidézné gyermekkorának legédesebb ízeit, szívesen forgatja majd ezt a könyvet."

(Líra Kiadó: 5490 Ft)

Samin Nosrat: Só, zsír, sav, hő

Samin Nosrat másodéves egyetemistaként került kapcsolatba a főzéssel, amikor Kalifornia egyik emblematikus éttermében, a Chez Panisse-ban kezdett dolgozni, ahol a ranglétra összes fokát végigjárva séf lett. Azóta a főzés a szenvedélye, akármerre járt a világban, Japántól Mexikóig, Olaszországtól Amerikáig az ízek titkát kutatta, és azt tapasztalta, hogy az ételt négy elem tesz tökéletessé vagy tesz tönkre: a só, a zsír, a sav vagy a hő.
A só, ami felerősíti az ízeket, a zsír, ami ízt ad és állagot képez, a sav, ami egyensúlyba hozza az ízeket, és a hő, ami végső soron meghatározza az ételek állagát.
Samin Nosrat könyvének első fele olyan, mint egy profi főzőtanfolyam, a második részében található több mint 100 recept elkészítésével pedig kipróbálhatjuk a tanultakat.

„Elképesztően informatív, új generációs kulináris forrás. A szerző gazdag tapasztalataihoz olvasmányosság, közvetlenség, az illusztráció és az inspiráció tökéletes kombinációja társul. Légy kezdő vagy tapasztalt szakács, ez a könyv neked szól.” (Heidi Swanson)

(Park Könyvkiadó, 9500 Ft)

Ötvös Zsuzsanna: Kreatív desszertiskola - 25 különleges desszert, 35 alaprecept, végtelen lehetőség

Az igazán jó desszert megkoronázza az ételsor végét, minden érzékünkre hat, és maradandó élményt jelent. A Kreatív desszertiskola szerzője maga is hobbicukrászként kezdte, pontosan tudja, hogyan válhat valaki lelkes amatőrből igazi mesterré.

A kötet különlegessége, hogy 35 alapreceptre épül, és megmutatja, hogy az alapreceptek apró módosításával miképpen kapunk végtelenül sokféle ízű és textúrájú – akár gluténmentes – piskótát, krémet, mousse-t vagy bevonót. A jól követhető leírások, a látványos fázisfotók jelentősen megkönnyítik a francia cukrászat alapjaira épülő desszertek elkészítését, és kizárják a hibalehetőségeket. A Kreatív desszertiskola lényege, hogy merjünk játékos kreativitással hozzányúlni az alapreceptekhez. Így élhetjük meg az alkotói folyamat izgalmát, és így válhat ez a könyv a végtelen lehetőségek tárházává.

Ötvös Zsuzsanna bölcsészként végzett, és a sütést sokáig hobbinak tekintette. Az első bonbonok elkészítése után érezte, hogy egyre inkább magával ragadja a cukrászat világa. Ekkor indította útjára blogját Praliné Paradicsom néven és 2014-től éveken át dolgozott és tanult Szántó Tibor csokoládékészítőnél. Tucatnyi hazai és külföldi képzésen vett részt, és ma már a legjobb hazai fine dining éttermekben dolgozik.

(Libri Könyvkiadó, 6499 Ft)

Iklódi Dóra: Cukormentes örömök

Amikor valaki megtudja, hogy cukorbetegségben vagy inzulinrezisztenciában szenved, az első gondolatok egyike, hogy mennyi lemondással jár majd az életmódváltás. A szerző megmutatja, hogy a cukor és egyéb finomított élelmiszerek elhagyása az étkezésből nem egyenlő az önsanyargatással!

Iklódi Dóra - a Wander. Food. Wonder bloggere, aki maga is IR-es - hetven, többségében hagyományos fogás receptjét gondolta újra a cukormentesség és az egészségtudatosság jegyében. Reggelik, tízóraik és uzsonnák, péksütemények, saláták, főételek és desszertek: egyszerűen és gyorsan összeállítható finomságok könnyen beszerezhető, szezonális alapanyagokból, hogy a rohanó hétköznapokon is saját
készítésű, ízletes és egészséges ételekkel kényeztethessük magunkat és családunkat.

A kötetet cöliákiában, laktózintoleranciában vagy tejfehérjeérzékenységben szenvedők is haszonnal forgathatják, hiszen számos tej- és gluténmentes recept is helyet kapott benne. Emellett ajánljuk a 160 gramm szénhidrát diétát követők részére is.

(Boook Könyvkiadó, 5490 Ft)

Nigella Lawson: Nigella asztalánál

„A könyvben olyan ételek szerepelnek, amelyeket a saját konyhámban, az otthonom kényelmében szoktam készíteni, és nap mint nap a családom – és immár az olvasók – asztalára kerülnek. Ezek a fogások azt az ízvilágot tükrözik, amelyet mindig is szerettem. Nem igényelnek olyan technológiát, tudást vagy szakértelmet, amivel egy egyszerű halandó ne rendelkezne. Az élet épp elég bonyolult – legalább a főzés legyen egyszerű.”

Nigella Lucy Lawson Londonban született Nigel Lawson volt pénzügyminiszter és Vanessa Salmon, a Lyons Corner House egyik örökösének lányaként. Miután végzett az Oxford Egyetemen, étteremkritikusként, majd szerkesztőként dolgozott a The Sunday Timesnál. Később szabadúszó lett, számos újságnál és magazinnál publikált. Jelenleg az egyik legsikeresebb szakácskönyvszerző, számtalan tévéműsorban szerepel.

(Kossuth Kiadó, 7500 Ft)

Kristóf titkos receptjei - Fenséges fogások növényi alapon

Kristóf ezúttal 108 receptet ad át az olvasóknak, akik a boldogság mellett a mennyei ételek receptjeit is keresik. A kötetben magyarul 54 vadonatúj fogás található, angolul pedig az az 54 klasszikus recept, amit a legtöbben kértek tőle gasztrokalandozásai során. 

"Kozmopolita, kreatív főzés, kulináris-kulturális élmények, gasztro-zarándoklat a sületlenek Nyers-országába, a nagyvilág nemzeteinek karácsonyi kaja-kincsestárába és természetes(en) Koktél-királyságba. A gasztrotrendek mentén visszanyúlunk a gyökerekig: a táskámban lapuló füstölt paprika és a helyi piac a „street food”, és lehet “fine dining”-olni egy parkban, a munkahelyi konyhában vagy akár a suliban, nagyszünetben is. Bárhol, bármikor páratlan ízkombinációkat alkothatunk – és felejthetetlen élménnyé varázsolhatjuk az étkezést önmagunknak és másoknak is. Ez az én titkom – és most már a tiéd is."

(Kulcslyuk Kiadó, 4490 Ft)

Yotam Ottolenghi: Újabb csodás zöldségételek

Yotam Ottolenghi izraeli-brit séf és étteremtulajdonos, a kulináris világ egyik legnépszerűbb egyénisége. A Vegetáriánus finomságok című bestseller folytatásában továbbra is a vegetáriánus konyha sokszínű világát fedezi fel, sajátos megközelítésben. Az elkészítési módok szerint rendszerezett több mint 150 recept mindegyikében a fűszereken, a szezonalitáson és a merész ízpárosításokon van a hangsúly. Az Újabb csodás zöldségételek – az ötletes salátáktól a kiadós főfogásokon át az ínycsiklandozó desszertekig – remek ötletekkel szolgál vegetáriánusok és mindenevők számára egyaránt.

Ez a gyönyörű képekkel illusztrált receptgyűjtemény megváltoztatja mindazt, amit eddig a zöldségek elkészítéséről és fogyasztásáról gondolt.

(Gabo Kiadó, 5990 Ft)

Ezek is érdekelhetnek

Friss