Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

8 méregtelenítő csodanövény a konyhából

default user icon
MME
Igazából ez a méregtelenítő diéta majd az ünnepek után jön jól, de nem árt, ha már a hűvösebb napokkal – és megnövekedett nasifogyasztással – járó „bekuckózás” idején megtartod a főpróbát.

Sok gyógy- és fűszernövénynek tulajdonítanak anyagcsere-gyorsító, a szervezet megújulását elősegítő hatást, mivel serkentik a méreganyagok távozását. Ezek a többnyire csípős, vagy pikáns ízű növények a szervezet „felmelegítésével” emelik turbófokozatra az anyagcserét. E folyamat miatt a felhalmozódott toxinok gyorsabban ürülnek ki, így a test több energiát használ fel, vagyis zsírt éget. A legtöbb növénnyel ízesítheted az ételeidet, de teaként vagy forrázatként is fogyaszthatod, sőt szedheted étrend-kiegészítőként is. Hatásuk ez utóbbi formában, kúraszerűen alkalmazva a legerőteljesebb. Lássuk, mely „csodaszereket” ajánlatos beépítenie a diétádba:

Petrezselyem

Ez az egyik leggyakoribb fűszernövényünk, télen-nyáron egyaránt kellemes aromát ad az ételeknek. Gyógyhatásait ehhez képest csak kevesen ismerik. A petrezselyemben sok a C-vitamin, a vas, és tartalmaz A-, B- és E-vitamint is. Nagyszerű vízhajtó, segíti a vesék és a máj méregtelenítését, hozzájárul az egészséges emésztéshez, csökkenti az éhségérzetet.

Citromfű

Elsősorban nyugtató hatásáról híres, de nagyon pozitívan hat a gyomorra és az emésztőrendszerre is. Különösen gyomorsavtúltengés, illetve gyomorrontás, puffadás esetén javasolt a fogyasztása – vagyis a hűvösebb őszi napok, aztán majd az ünnepi „meg sem bírok mozdulni annyit ettem” lakomák után lesz ideális. Az epeműködésre szintén jótékony hatással van, mivel segíti a zsíros fogások feldolgozását.

Csalán

Természetes vízhajtó hatásának köszönhetően az egyik legnépszerűbb salaktalanító gyógynövény, leginkább tea formájában fogyasztjuk. Ám emellett készíthetsz belőle akár egy finom salátát is! Flavonoid- és C-vitamin-tartalma nemcsak a zsírégetést fokozza, hanem a kedélyállapotot is javítja.

Gyömbér

Ennek a kellemes, pikáns aromájú fűszernövénynek nagyon magas az antioxidáns-tartalma, az anyagcserére rendkívül jótékonyan hat. Az elfogyasztása utáni órákban akár húsz százalékkal is emelkedhet a metabolizmus, vagyis megindul az aktív zsírégetés. Ha teaként szeretnéd fogyasztani, tisztíts meg egy körülbelül ökölnyi méretű darabot, majd főzd 2 liter vízben 20 percig.

Fahéj

Bár nem tartozik a csípős, vagy pikáns ízű fűszerek közé, szintén melegítő hatású. Elsősorban antibakteriális és gyulladáscsökkentő tulajdonságai ismertek, de jótékonyan hat a szervezet szénhidrát-anyagcseréjére és az inzulintermelésre, továbbá hozzájárul a vércukor- és a koleszterinszint szabályozásához. Ezért nem meglepő, ha fogyasztása fokozza a zsírégetést. Külsőleg alkalmazva bőrfeszesítő krémek, olajok egyik alapanyaga lehet.

Cayenne-bors, vagyis a csilipaprika őrleménye

Ez a jellegzetes ízű, kellemesen csípős fűszer gazdag A-, B6-, C- és E-vitaminban, káliumban, valamint mangánban. Magas kapszaicintartalmának köszönhetően hatékonyan gyorsítja az anyagcserét, fokozza az energiafelhasználást és a zsírégetést, csökkenti az éhségérzetet.

Kurkuma

A hagyományos keleti és ájurvédikus gyógyászat szerint a gyomor- és májbántalmak gyógyítója, de kedvező hatással van az egész emésztőrendszerre. A szakemberek úgy vélik, hogy egyik legfontosabb összetevője, a kurkumin, erőteljes gyulladáscsökkentő, antioxidáns és antimikrobiális hatásokkal rendelkezik. Egyes tanulmányok szerint megakadályozza a hízást, és lassítja a zsírszövet növekedését. Összefoglalva; nehogy nélküle kezdj bele a diétába! 

Borsmenta

Tea formájában javasolt a fogyasztása. Ehhez forrázz le 1 tk teafüvet 250 ml vízzel, majd hagyd állni 8 percig. Nem csak az emésztést segíti, hanem megszünteti a farkasétvágyat is, illetve salaktalanító hatással is bír. Ha elcsábulnál egy-egy nehezebb, zsírosabb ételre, akkor utána különösen javasolt egy pohár borsmentatea, amely fokozza az epeműködést.

Ajánljuk még:

MEGJELENT A FANNY MAGAZIN EHETI SZÁMA - KERESED AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL ÉS A DIGITALSTANDON! >>> 

6 SZUPEREGÉSZSÉGES ÉTEL AMIVEL EGYSZERŰBB A FOGYÓKÚRA! >>> 

A 6 LEGJOBB FOGYÓKÚRÁS TANÁCS NŐKNEK >>> 

AZ 5 LEGJOBB GYÓGYNÖVÉNY, HA FOGYNI AKARSZ >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss