Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

8 étel és ital, amitől ragyogó lesz a bőrünk – 1. rész

Hiába költünk el egy vagyont drága bőrápoló termékekre, ha közben nem táplálkozunk egészségesen. Új sorozatunkban eláruljuk, mit kell ennünk ahhoz, bársonyos és kellően hidratált legyen a bőrünk!

Ki ne szeretné, hogy bőre hosszú időn keresztül egészséges és ragyogóan szép legyen? Nos, valójában nem is annyira bonyolult feladat bőrünk szépségének megóvása. Főként, ha a következő ételek fogyasztásával mindennap támogatjuk. Íme a legjobb tippek, amelyeket betartva nagyon gyorsan láthatod a változásokat.

1. Főzött paradicsom a bőr szépségéért

A paradicsom piros színéért felelős fitokemikália, a likopin növeli a kollagén erősségét. A kollagén pedig egy olyan fehérje, amitől a bőr feszes és fiatalos marad, ráadásul védelmet nyújt az UV-sugárzás oxidáló hatása ellen, valamint felszámolja a bőr öregedéséért felelős szabad gyököket. Egy brit tanulmány során 33 százalékkal jobban védekezett azoknak a szervezete a leégés ellen, akik napi 5 evőkanálnyi paradicsompszószt fogyasztottak. Miért kell megfőzni? Mivel így még több likopin szabadul fel!

2. A sárgarépa csodaszer

Nyugodtan gondolhatunk úgy a répára, mint a természet varázspálcájára. Nem csak a szemünknek tesz jót, de a pattanásoktól is megszabadít! Valójában persze nincs a ebben a csodaszernek beillő zöldségfélében semmi mágikus, csak rengeteg béta­karotin és A-­vitamin, ami antioxidánsként megakadályozza a bőr külső rétegében található sejtek túltermelését. Az elhalt, felesleges sejtek így nem tömítik el a pórusokat, a végeredmény pedig tiszta, ragyogó arcbőr. Egyes kutatások szerint még a bőrrák kockázatát is csökkenti az A-vitamin.

3. Édesburgonya a napbarnított bőrért

Egy evolúcióval és viselkedéstannal foglalkozó tanulmány szerint a gyümölcsökben és zöldségekben gazdag diétától egészségesebb, sugárzóbb és vonzóbb lesz a bőrünk, mint a napozástól. Ám akik főleg piros és narancssárga zöldségeket fogyasztottak, valóban úgy néztek ki, mint akik most jöttek a tengerpartról. Mindezért a karotinoidok felelősek, ahogy a zöldségek színéért is. Ebből az összetevőből pedig az édesburgonya tartalmaz a legtöbbet, már egy közepes méretű is a napi szükségletünk 200 százalékát biztosítja.

4. A kurkuma a pigmentfoltokra is hatékony

Ez a csodálatos fűszer nem csak a fájdalomcsillapításban nyújt segítséget, de a bőrünket is óvja. Egy vizsgálat szerint a kurkumin nevű antioxidánsa az egyik leghatásosabb eszköz a gyulladások és a szabad gyökök elleni küzdelemben. Emellett azt is megállapították, hogy a fűszerrel világosabbá tehetjük a pigmenthibákat és a sebhelyeket, kiegyensúlyozottabb lesz tőle a hormonháztartásunk, és enyhíti a leégés kellemetlen tüneteit is, mivel meggátolja a pigmenttermelésért felelős enzimek túlműködését. Tejjel és kókuszolajjal kiváló arcpakolást készíthetünk belőle.

5. A Lazac nemcsak finom

Nem csak a gyulladáscsökkentő Omega-­3 zsírsav legjobb forrása, de a lazacban dimetil­etanolamin is található, ami a bőrsejtek membránjának védelmében játszik komoly szerepet. A membrán megerősítésével megakadályozza azt a hanyatlást, ami a bőr korai öregedéséhez vezet. Ráadásul ez a tápanyag az arachidonsav termelését is megelőzi, ami a ráncok kialakulásáért felelős. Ám ez még nem minden! A B-­vitaminokkal együttműködve növeli az acetilkolin nevű neurotranszmitter termelését, ami létfontosságú az izmok megfelelő működéséhez, ezzel pedig hozzásegít a szép tónusú és feszes arcbőrhöz.

6. Papaja az arcbőr védelmezője

Ez az egzotikus gyümölcs bővelkedik egészséges, aktív enzimekben. Ezek közül az egyik a kimopapain, amit a gyulladásos betegségek gyógyítására is használnak – ez pedig a bőrbetegségek nagy részének is fájdalmas tünete. Egy másik hatóanyag, a papain pedig akár a foltok és az akne eltüntetésében is segíthet, mivel feloldja a pórusokat eltömítő zsírt. Arról nem is beszélve, hogy egy bögrényi friss papaja a napi C-­vitamin szükségletünk 144 százalékát fedezi, ami megerősíti a szervezetünkben található kollagént.

7. Sárga kaliforniai paprika

A C­-vitamin kulcsszerepet játszik a bőr­ és izomszövetek növekedésében, ahogy a kollagén termelésben is – ami biztosítja a csontok, a bőr, az izmok és az inak erejét, tartását. Ennek pedig kiváló forrása a sárga kaliforniai paprika. Egy japán nőkön végzett tanulmány szerint a zöld és sárga zöldségeket fogyasztó tesztalanyok sokkal kevésbé voltak hajlamosak a ráncosodásra még akkor is, ha dohányoztak és gyakran égette a bőrüket a nap. Egy brit kutatás eredménye alapján pedig 11százalékkal kevesebb ránca volt azoknak, akik 3 éven keresztül minden nap magukhoz vettek 4 milligramm C­-vitamint.

8. Sáfrányolaj

Teljes nevén pórsáfránymagolaj, amit sokan hanyagolnak, mivel a benne található Omega­-6 zsírsav akár gyulladást is okozhat a szervezetünkben. Ugyanakkor pont ez a zsírsav segít abban is, hogy megfelelően hidratáljuk a száraz, repedezett, viszkető bőrt. Rugalmasan tartják a sejtfalakat, ami segíti abban, hogy több víz kerüljön a felhámba. Egyes kutatók szerint még olyan kóros elváltozások tüneteit is enyhítheti, mint az ekcéma. Eldobhatjuk a drága krémeket, használjunk sáfrányolajat!

Ezek is érdekelhetnek