Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

8 érdekesség a levenduláról, amit eddig nem tudtál

default user icon
MME
A virágzó levendulamezők gyönyörűek, ráadásul a növény rengetegféleképpen felhasználható. Gyógy-, fűszer- és dísznövény egyben. Mutatjuk, mi mindent érdemes tudni róla.

1. Franciaországból érkezett hozzánk

Európába a rómaiak hozták be, az ókorban a szépségápolás meghatározó növénye volt. Magyarországra csak az 1920-as években került, Bittera Gyula, neves gyógynövényszakértő telepítette itthon az első levendula ültetvényt Franciaországból hozott szaporítóanyaggal.

2. 20-25 évig is élhet

Rendszeres nyírás, gondozás hatására akár 20-25 évig is élhet, és minden nyáron megörvendeztet a csodás virágaival. Dugványozással szaporítható a legegyszerűbben. Nincs komolyabb talajigénye, de a meleg, napos helyeket kedveli.

3. Frissít és nyugtat is

A levendula fokozza a testi és lelki frissességet. Mindemellett feszültségoldó, idegerősítő, nyugtató hatású. Enyhíti a fejfájást és segíti az elalvást.

4. Jót tesz a hajnak és a bőrnek

Illóolajként fürdővízbe cseppentve csodásan bársonyossá teszi a bőrt. Hatékony zsírosodó haj és korpás fejbőr regenerálására is. Nyugtatja a pattanásos, gyulladt bőrt. Pakolásként akár pikkelysömörre és ekcémára is hatékonyan alkalmazható. Sőt, napozás után is jól jöhet, mert enyhíti a leégés kellemetlen tüneteit.

5. Tisztít és fertőtlenít

Antibakteriális, fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő hatása van. Meghűléskor érdemes inhalálni vele, mert tisztítja a légutakat.

6. Kártevők ellen is hasznos

A levendula illata nem csak a stresszt és az álmatlanságot űzi el, hanem a rovarokat is, így megvédi a ruháinkat a molyoktól, valamint a növényeinket is a kártevőktől. Éppen ezért előszeretettel ültetik kényes növények, például rózsatövek mellé, mert elűzi a levéltetveket és más kártevőket.

7. Így használhatjuk fel

  • Készíthetünk levendulás fürdőt. Ilyenkor egy kádnyi vízhez öntsünk egy marék levendulavirágból készített főzetet - 50 gramm levendulát forrázzunk le 1 liter vízzel, majd hagyjuk állni 10-15 percig -, vagy egyszerűen cseppentsünk néhány csepp levendulaolajat a vízbe.
  • Fogyaszthatjuk teaként, aminek elkészítése a következő módon történik: 2 teáskanálnyi levendulavirágot öntsünk le egy csésze forrásban lévő vízzel, majd hagyjuk állni 5-10 percig. Szűrjük le, és ízlés szerint ízesítsük mézzel.
  • Masszázsolajnak is kiváló: 10 ml mandula- vagy jojobaolajba keverjünk 4-5 csepp levendulaolajat. Tároljuk hűvös, sötét helyen.
  • Párologtatva szintén hatékony. Az aromamécses táljába öntsünk kevés vizet, ebbe csepegtessünk 4-5 csepp levendulaolajat.

8. Bánjunk vele óvatosan

A levendula valóban igazi kincs, de fontos, hogy odafigyeljünk a mértékre. A levendula illóolaja az előírt, kis mennyiségben stresszűző, nyugtató hatású, túladagolva azonban épp az ellenkező hatást válthatja ki: felpörget, esetleg fejfájást okoz!

(Nyitókép: Shutterstock)

Ajánljuk még:

9 NYOMÓS OK, AMIÉRT MINDENKÉPP TARTS OTTHON LEVENDULAOLAJAT!>>> 

 


Ezek is érdekelhetnek

Friss