Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

8 élelmiszer, ami a leggyakrabban végzi a kukában

default user icon
MME
Sokan és sokszor elmondták már, hogy milyen elképesztő méreteket ölt az élelmiszer-pazarlás. Az élelmiszer-hulladék majdnem fele indokolatlanul megy a szemétbe: kis odafigyeléssel ugyanis jelentősen csökkenthető lenne a pazarlás mértéke. Íme a lista azokról az ételekről, amelyekből a legtöbbet pazarolunk és adunk néhány ötletet arra, miként mentsük meg a maradékot.

Burgonya

Az egyik legsokoldalúbb (és legfinomabb) zöldség, hihetetlenül hosszú eltarthatósági idővel: 3-5 hétig áll el hűvös, sötét, száraz helyen és 3-4 hónapig hűtőben. Fontos, hogy tartsuk távol a hagymától, mert a hagyma etiléngázt termel és bocsát ki magából, amely meggyorsítja a krumpli csírázását, és hamarabb meg is romolhat tőle. A krumplitároló lehetőleg ne legyen az ablak mellett vagy a mosogató alatt, esetleg háztartási gépek közelében, ezeken a helyeken ugyanis hőhatás érheti.

Maradékmentés:

  • Túlsóztuk a levest vagy a pörköltet? Egy nyers, meghámozott burgonya máris megoldja a problémát: felszívja a felesleges sót és kiegyenlíti az étel ízét.
  • A megmosott, meghámozott burgonyát vágjuk fel a kívánt formára, zárjuk le légmentesen és fagyasszuk le.
  • A megmaradt burgonyapüréből finom hercegnőburgonya, gnocci készíthető.
  • A zöldségleveseket besűríti, tartalmasabbá teszi egy-egy burgonya.

Kenyér

Évente közel 900 000 tonna kenyeret pazarolunk el világszerte egyszerűen azért, mert túl sokat vásárolunk belőle és rosszul tároljuk. Mit tehetünk? Vegyünk annyi kenyeret, amennyire valóban szükségünk van! A friss kenyeret ne tartsuk a hűtőben, mert az alacsony hőmérséklet kiszívja a nedvességet és a kenyér szikkadt, szivacsos lesz. A legjobb kenyeres-zsákban tárolni, szobahőmérsékleten. A megfelelő tárolás ellenére elkerülhetetlen, hogy néha maradjon egy-egy szelet.

Maradékmentés:

  • A száraz kenyeret daráljuk le prézlinek.
  • Készítsünk belőle pirítóst, bundás kenyeret.
  • Süssünk belőle krutont, amelyet salátákhoz, levesekhez fogyaszthatunk.

Rizs

Kedvelt élelmiszerünk, amelyből nagyon egyszerű pazarlás nélkül főzni: egyszerűen mérjük ki a szükséges mennyiséget. Akkor sincs gond, ha mégsem tudjuk mindet elfogyasztani, mert a főtt barna vagy fehér rizs az egyik legkönnyebben felhasználható hozzávaló, hiszen semleges íze miatt jó alap egy új étel elkészítéséhez.

Maradékmentés:

  • Készítsünk sült rizst: a maradék főtt rizst forró wokban keverjük el fokhagymával, hagymával, zöldségekkel (nagyszerű alkalom a maradék zöldsége felhasználására), szójaszósszal és szezámolajjal.
  • Fogyasszuk levesbetétként, tartalmassá, lággyá teszi a zöldségleveseket.
  • A maradék főtt rizs tökéletes rizstál alap, bármilyen zöldséggel, tojással, csirkehússal, hallal kombinálva finom egytálétel készíthető.

Banán

A banán elképesztő mennyiségben kerül a kukába Európában – állapította meg a svéd Karlstad Egyetem tanulmánya. De ez persze nem jelenti azt, hogy direkt pazarolnánk. Amikor legközelebb banánt vásárolunk, vegyünk különböző érettségi fokú banánokat ahelyett, hogy egy csomagból választanánk. Ha pedig otthon túlérik a banán, próbáljuk ki a következőket:

Maradékmentés:

  • Karikázzuk fel és fagyasszuk le. Tökéletes smoothie, turmix alap.
  • A túlérett banánt villával nyomkodjuk össze, és fagyasszuk le. Sütéshez ideális: banánkenyérbe, palacsintatésztába bármikor felhasználhatjuk. Szükség esetén remek tojáshelyettesítő.

 Alma

A mondás ellenére, miszerint napi egy alma az orvost távol tartja, sajnos még mindig sok almát pazarlunk el. Hogy tovább elálljon, tároljuk őket hűvös, sötét helyen. Ha túl sok almánk van, vagy néhány szem elkezdett barnulni, akkor sem kell kétségbe esni.

Maradékmentés:

  • A sérült, ütődött almából készíthetünk almaszószt vagy kompótot.
  • Az almahéjat forraljuk fel egy rúd fahéjjal: nagyon finom almatea lesz a végeredmény, ami segít tisztítani a vesét.
  • Egészséges nassolni valót készíthetünk ha felszeleteljük vékony lapokra az almát, megszórjuk fahéjjal és sütőben kiszárítjuk.

Leveles zöldségek

 A leveles zöldségek, például a spenót vagy a kelkáposzta gyorsan fonnyad. Érdemes csak annyit venni, amennyit aznap vagy másnap fel fogunk használni. Tároljuk nedves papírtörlőbe vagy konyharuhába tekerve, hűtőszekrényben. Így néhány napig frissen tarthatjuk, és a pazarlás mértékét jelentősen csökkenthetjük.

Maradékmentés:

  • A maradék leveles zöldségek jó turmixalapok.
  • A leveles zöldségek szinte minden zöldségleveshez hozzáadhatók az extra egészség jegyében.
  • A fonnyadt leveles zöldségek, mint például a káposzta vagy a kínai kel, kiválóan alkalmasak kimchi készítésére, amely egy fermentált koreai étel és természetes probiotikum.
  • A zöldeket keverhetjük házi pestóba fokhagymával, dióval, olívaolajjal, sóval, borssal és parmezánnal.
  • A maradék bazsalikomleveleket tegyük üvegbe és öntsük le olívaolajjal. Tökéletes salátára, tésztára vagy pizzára csepegtetni.

Tej

Szeretjük, ha mindig van otthon tej, de vigyázni kell, mert könnyen megromlik. Vehetünk tartós tejet, ezeknél figyeljünk a fogyaszthatósági időre és használjuk fel, mielőtt késő lenne. Ha friss tejet vásárolunk, mutatunk néhány trükköt, hogyan használjuk fel az extra mennyiséget, hogy elkerüljük az élelmiszer-pazarlást.

Maradékmentés:

  • Fagyasszuk le jégkockatartóba, majd keverjük a turmixhoz fagyasztott gyümölcsökkel és fagylalttal.
  • Ha sok a felesleges tej, készítsünk házi ricottát.
  • Adjuk hozzá maradék zöldségleveshez és turmixoljuk krémesre.
  • Fogyasszuk olvasztott csokival, nagyszerű édesség.
  • Lisztből, vajból, tejből, és egy csipet szerecsendióval besamelt készítünk, majd lefagyasztjuk. Később rakott ételek készítéséhez csak elővesszük a hűtőből.

Sajt


A sajt azon kevés tejtermékek egyike, amely sokáig eláll. Valahogy mégis ez az egyik leginkább elpazarolt élelmiszer: naponta 3,1 millió szelet sajt kerül a kukába. Nemcsak az ételt pazaroljuk, hanem az erőforrásokat is. Gondoljunk csak bele, mennyi energia, idő és pénz megy el a sajtgyártással! Gondoskodni kell az állatállományról, feldolgozni a tejet, szállítani, elkészíteni a sajtot, az is el kell juttatni a boltokba – mindez növeli a karbonlábnyomunkat és hozzájárul az éghajlatváltozáshoz, bolygónk pusztulásához.

Maradékmentés:

  • Készítsünk a megszáradt sajtból fondüt, sajtropogóst, mártást vagy krémlevest.
  • Ha ömlesztve vásárolunk nagyobb mennyiségű sajtot, fagyasszuk le!
  • A kiszáradt sajtot reszeljük le: jól használható bármilyen tésztaételhez.

További zero waste tippek:

  • a zöldségek, gyümölcsök héjából készíthetünk savanyúságot vagy chipset;
  • a gyümölcshéjból (pl. alma, körte) főzhetünk finom teát, de házi potpurri is varázsolható belőle;
  • a zöldséghéjat, szárakat, leveleket semmiképp ne dobjuk ki, főzzünk belőle más fogásokhoz jól használható zöldség alaplevet;
  • a zöldségek leveléből (pl. karalábé, retek) készülhet pesztó, de smoothie-ba is betehető;
  • a zöldségek zsenge leveleit felhasználhatjuk rakott ételekhez;
  • a tojáshéjból forralás után egy egyszerű kávédarálóban készülhet tojáshéj-por, amivel smoothie-kat vagy akár zabkását is dúsíthatunk (alaposan megemeli a kalciumtartalmat);
  • a kávézaccból remek házi bőrradír állítható elő, de rádobhatjuk a szobanövények földjére is;
  • a kezeletlen citrusfélék héja kiváló házi tisztítószer, ragyogóvá varázsolja a mosogatót, mikrót, csaptelepeket.

További cikkek a témában:

 


Ezek is érdekelhetnek

Friss