Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

8 dolog, amivel még a fagyasztott pizzát is elszúrhatod

Ugyan szinte lehetetlennek tűnik elrontani az elfoglaltak és a főzni nem tudók megmentőjeként elhíresült fagyasztott pizzát, néha azért sikerül. Vagy ha rosszat nem is teszünk vele, az szinte biztos, hogy nem próbáljuk meg finomabbá tenni.

Összegyűjtöttünk néhány gyakori hibát, amit a fagyasztott pizza elkészítése során véthetünk, így amikor legközelebb előkapod az éhhaláltól megmentő finomságot, tökéletes végeredményre számíthatsz.

1. Nem rendezed át a feltéteket

Néha, amikor kiveszed a dobozából a pizzát és eltávolítod a műanyag borítást, azt látod, hogy a feltétek „elmásztak” a helyükről. Ha éppen olyan hangulatban vagy, gyorsan a közepére halmozol mindent, aztán már tolod is a sütőbe a pizzát. Pedig jó lenne, ha mindig módszeresen átrendeznéd a feltéteket sütés előtt. Hogy miért? Képzeld magad elé, hogy hol fogod felvágni a pizzát! Ha ennek a vágásnak megfelelően helyezed el a feltéteket, akkor szeleteléskor a pizzavágó nem fog átvágni semmit: a pizzaszeleteken minden szép és gusztusos lesz. Ugye megéri erre figyelni?

2. A pizzát a dobozon javasolt hőmérsékleten sütöd

Talán furcsának tűnik, hogy azt javasoljuk, ne kövesd a doboz oldalán található elkészítési utasításokat, de hidd el, okkal mondunk ilyet. Tudtad, hogy az ideális pizza titka a kéreg roppanós textúrájában és a tetején lágyan olvadó sajtban rejlik? Ezt az éttermekben ipari sütőkkel oldják meg, ahol a hőmérséklet folyamatosan magas. Otthon azonban ezt nehéz kivitelezni, ezért állítsd a sütőt 280 fokra és süsd a pizzát kb. 5-8 percig szemben a szokásos 12-15 perccel. A legjobb, ha pizzakövön sütöd a tésztád, de ha nincs ilyened, a pizzát helyezd közvetlenül a rácsra.

3. Túl hamar vágod fel a megsült pizzát

Nehéz ellenállni a csábításnak, hogy azonnal belevágj a tésztába ahogy kiszedted a sütőből, de hidd el, több okból is jobban teszed, ha vársz egy kicsit. Egyrészt a sajtnak és feltéteknek a helyén kellene maradnia – ezt pedig úgy tudod kivitelezni a legkönnyebben, ha három percig szobahőmérsékleten állni hagyod a pizzát. Így a feltétek és a sajt is még forró marad, de már megváltozik annyira az állaguk, hogy nem húzod le a pizzavágóval a tésztáról a „lényeget”. Másrészt ha túl korán vágsz a pizzába, fennáll annak a veszélye, hogy a sajtból kifolyó zsiradék a tésztába kerül, eláztatva azt, és így a végeredmény nem lesz kellően ropogós. Gondold csak meg: senki sem szereti a puha, ázott pizzaszéleket!

4. Pizzakő nélkül sütsz

A kemence belső felülete porózus kerámia, amely egyedülálló pára- és hőmérséklet-szabályozó képességekkel rendelkezik. Elnyeli a tésztából felszabaduló felesleges párát, és egyenletes hőmérsékletet biztosít a sütőtérben. Ez a tökéletes pizza alapja. Otthon azonban mások a körülmények: a konyhai sütő egy zárt lemezdoboz, melyben a pára megreked, így a pizza gőzben párolódik. Ezen kívül a meleg sem egyenletesen érkezik, mivel felülről a levegő, alulról a tepsi veszik körbe az ételt. A pizzakövek segítenek, hogy kemencévé varázsold a sütődet, és még tökéletesebb legyen a végeredmény.

5. Nem figyelsz arra, milyen sajtot adsz a pizzádhoz

Nincs semmi rossz abban, ha a fagyasztott pizzádat egy kis sajttal szeretnéd feldobni, sőt! Egy dologra kell figyelned: arra, hogy mikor szórod rá a pizzára a sajtot. A fagyasztott pizzákon általában mozzarella van: ha te is azzal turbózod fel, nyugodtan tedd rá a sütési folyamat elején. Ha azonban más típusú sajtot választasz (pl. cheddar, gouda, ementáli, stb.), akkor inkább a sütési idő felénél szórd rá, mert ezek gyorsabban sülnek.

6. Nem készíted elő az extra feltétet

Jó ötlet a fagyasztott pizzához extra zöldségfeltétet adni, de nagyon elronthatod a végeredményt, ha nem készíted elő megfelelően a zöldségeket. Aprítsd fel, majd párold vagy pirítsd meg a zöldségeket! A gomba szinte ehetetlen lesz, ha nem párolod meg és bizony a hagyma is nyers marad, ha nem készíted elő – de még a kaliforniai paprikát is érdemes meghámozni és megpirítani, mielőtt a pizzára teszed.

7. Nem fűszerezel

Persze, a fagyasztott pizza úgy (is) jó, ahogy kiveszed a dobozból. De miért ne tehetnéd még finomabbá egy kis extra fűszerezéssel? Nem tart semeddig, cserébe fantasztikus lesz a végeredmény. Mehet rá oregánó, kakukkfű, fokhagyma, só és bors, vagy bármi, amit szeretsz. A hozzáadott fűszerek karakteresebb ízt adnak a pizzának, és különlegessé, az ízlésednek még inkább megfelelővé teheted a legegyszerűbbet is.

8. Sütöd a pizzát grillezés helyett

Ha van grillsütőd, nyert ügyed van: a végeredmény olyan lesz, mintha étteremből rendelted volna a pizzát. Nem kell mást tenned, csak melegítsd elő magas fokozaton a grillt kb. 15 percig, majd csökkentsd a hőmérsékletet és tedd be a pizzát. Hidd el, tényleg nagyon finom lesz még a sarki boltban akciósan vásárolt fagyasztott pizza is.

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek