Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

8 általános hiba, amit elkövetünk sütésnél, főzésnél!

default user icon
MME
Mindegy, hogy sütésről, vagy főzésről van szó, gyakran előfordul, hogy egy-egy kisebb hiba miatt, nem úgy sikerül az ételünk, ahogyan elterveztük. Jöjjön 8 tanács, ami a segítségünkre lesz!

Ha sütit csinálsz!

1. Ha túl hidegek a hozzávalók!

A vajat és a tojást kb. 45 perccel a sütés kezdete előtt vedd elő a hűtőből. A szoba-hőmérsékletűre felmelegedett hozzávalókat könnyebb krémesre keverni vagy felverni, illetve homogén masszává összedolgozni.

2. TÚL RÖVID IDEIG KEVERED A TOJÁST A CUKORRAL

A konyhai robotgépet a legalacsonyabb fokozaton működtesd a cukor teljes feloldódásáig, majd a szoba-hőmérsékletű (!) vaj és liszt hozzáadása után fokozatosan növeld a keverési sebességet. Minél több levegőt dolgozol a masszába, annál lazább lesz a tészta. Fakanállal vagy kézi habverővel mindez fáradságos és hosszabb ideig tart.

 Ha rizottót főzől!

3. Nem jó a rizs

Ne kísérletezz tejberizshez vagy paellához való hosszú szemű rizsekkel! Rizottóhoz kizárólag gömbölyű szeműt vegyél! A rizottó hazájának tekintett Olaszországban a már nálunk is sok helyen kapható arborio mellett a carnaroli és a vialone a legnépszerűbb fajta. Ezek kiemelkedően sok keményítőt tartalmaznak, ami a főzőlével együtt gondoskodik a krémes állagról. Főzés előtt ne mosd meg a rizst, mert sok keményítő távozik belőle!

4. Nem jó a fokozat

A rizottót nem szabad forralni, de a takarék sem jó, mert a rizs nem fő meg rendesen, és 15 perc helyett kétszer annyi ideig őrizheted. Optimális esetben a főzőlé 70 fokos.

Ha húst sütsz ebédre!

5. Nem locsolgatod a húst

Ez a lépés elég extra és nem feltétlenül elengedhetetlen, de ha tényleg szuperszaftos húst szeretnél készíteni áldozz rá plusz egy percet! A készülő hús mellé rakj két evőkanál vajat, némi rozmaringot vagy egyéb, választott fűszert , majd a serpenyőt enyhén megbillentve, egy kanál segítségével folyamatosan locsolgasd a készülő húst. 

6. NEM AZ EREZETTEL SZEMBEN VÁGOD FEL

Az erezettel szemben felvágva kapod a legporhanyósabb, legtökéletesebb állagot, így garantáltan imádni fogod!

Ha tésztát főzől!
 

 7. TÚL RÖVID/TÚL HOSSZÚ IDEIG FŐZÖD

A főzés ideje a tészta vastagságától és típusától függ. A friss tészta nyilván kevesebb idő alatt megfő, mint a száraz tészta. Az előbbi 4-5 perc alatt elkészülhet, az utóbbinak viszont általában minimum 10 percre azért szüksége van. Ha a tészta csomagolásán nincs feltüntetve a főzési idő, akkor addig főzd, amíg fogkemény, vagyis "al dente" lesz a tészta - ha a kóstolás során már nem érzed a szárított tészta keménységét, akkor kész van!

 8. NEM TALÁLOD EL A MEGFELELŐ SÓ-VÍZ ARÁNYT

Alapvető probléma, hogy általában kevés vízzel főzzük a tésztát. Pedig elég nagy edény, és sok víz kell ahhoz, hogy a tésztákat egyenletesen tudjuk megfőzni, különben könnyen összeragadhatnak. A só mennyisége pedig főként attól függ, hogy milyen szószt készítünk - a parmezános mártások esetében például spórolhatsz a sóval, hiszen a sajtnak önmagában is sós íze van.


Ezek is érdekelhetnek

Friss