Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

7+3 tuti karácsonyi fűszer, amitől finomabb lesz az ünnepi menü

default user icon
MME
Adventtől karácsony végéig a konyhákat illatos fűszerek aromája lengi be. Amellett, hogy finomabbá varázsolják ételeinket és italainkat, még az egészségünkre is jótékonyan hathatnak. Íme a legnépszerűbb karácsonyi fűszerek és néhány fontos, érdekes tudnivaló róluk!

Gyömbér

Eredete: A gyömbérfélék családjába tartozik, és főként Kínában, valamint Indiában termesztik.

Íze: Enyhén csípős, zamatát a benne lévő gingerolnak köszönheti, amely hosszabb tárolás után veszít erejéből, és kissé átalakul. A gyömbér ezen túl friss, enyhén citromos és fás ízvilággal is rendelkezik.

Felhasználása: A konyhában a gumót, és nem a gyökeret használjuk fel. Nemcsak frissen reszelve, hanem szárítva, porrá őrölve is beszerezhetjük. Ha friss gumót vásárolunk, figyeljünk rá, hogy a felülete sima és feszes legyen, így a gyömbér még biztosan friss.

Egészségre gyakorolt hatása: A gyömbértea remek gyógyír télen az átfagyott lábakra, de segít csökkenteni a hányingert, és javítja az emésztést is.

Vanília

Eredete: A kosborfélék családjába tartozó, ehető orchideatermés, amely Mexikóból származik. Napjainkban elsősorban Madagaszkár szigetén, Indonéziában és a Comore-szigeteken termesztik.

Íze: Zamata az édesgyökérére emlékeztet, lágysága miatt a fűszerek királynőjének is nevezik. A legintenzívebb aromával a Bourbon vanília rendelkezik, ára ennek megfelelően drágább, mint a többi fajtáé.

Felhasználása: Maga a toktermés a vaníliarúd, amely az aromás magokat rejti. A vaníliarudak szüretelésükkor még sárgák, csak később válnak barnává, amikor a napon szárítják őket, majd légmentesen záródó zsákokba csomagolják. A vanília aromája, amely a felszabaduló enzimek következtében alakul ki, a vanillin. Az üzletekben vásárolhatunk vaníliarudat, vagy annak őrölt formáját is, és persze kivonatát is. Itthon leginkább vaníliáscukor formájában adjuk a desszertekhez.

Egészségre gyakorolt hatása: afrodiziákumnak tartják, ezen felül szabályozza a gyomorsav termelődését, fokozza az étvágyat, és erősíti a beleket.

Fahéj

Eredete: A fahéjfa a babérfélék családjába tartozik, származási helye Dél-Ázsia. A ceyloni fahéj Sri Lankáról, a kasszia fahéj Kínából, a padang fahéj pedig Indonéziából (főleg Szumátra szigetéről) ered.

Íze: A földes-fáj és édes aroma számos édes ételnek összetéveszthetetlen ízt ad. A három fajta között vannak ízbeli különbségek: enyhén édes, kiváló minőségű a ceyloni fahéj, ami egy drágább fajta; a kasszia fahéj (amit kínai fahéjnak is neveznek) kevésbé finom, kicsit szúrósabb és intenzívebb ízű, a padang fahéj a ceylonihoz hasonló, de íze markánsabb. 

Felhasználása: A konyhákban jól ismert fahéj a fahéjfa belső kérge. Vásárláskor válassza a kicsit sápadtabb színű fahéjrudakat, mert ezek a jobb minőségűek. A különféle fajtákat könny felismerni. A kasszia fahéjrudak egyöntetűen vastagok, a ceylniak inkább több rétegből állnak.

Egészségre gyakorolt hatása: Baktériumülő, vírusölő, ezért előszeretettel alkalmazzák a megfázás kezelésére, továbbá kiváló görcsoldó.

Szegfűszeg

Eredete: A szegfűszeg a mirtuszfélék családjába tartozik. Eredeti őshazája Indonézia. Manapság világszerte számos helyen termesztik, Molukkától (ami egy indonéziai szigetcsoport) Madagaszkáron át egészen Zanzibárig.

Íze: Intenzív, édes-fűszeres és enyhén égető, kesernyés. Karakteres ízét magas illóolaj-tartalmának köszönheti.

Felhasználása: A szegfűszeg a szegfűszegfa pirosló virágbimbói, amelyeket addig szárítanak, amíg azok meg nem sötétednek. A legillatosabbak a fiatal bimbók. Az üzletekben egészben, vagy porrá őrölve is beszerezhetjük. A jó minőségű őrlemény sötétbarna színű. A homokszínű árnyalat arra utal, hogy a virágzat szárát is beledarálták. A friss szegfűszeg elsüllyed a vízben, és ha megnyomkodjuk, kissé olajos.

Egészségre gyakorolt hatása: Régi házi praktika a szegfűszeg fogfájásra történő alkalmazása, a fűszer ugyanis enyhén érzéstelenít és gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezik.

Szerecsendió

Eredete: A szerecsendiók családjának névadója, a mely szerte a trópusokon megtalálható. Őshazája az indonéziai Banda-szigetek, ezen kívül például Malajziában, Nyugat-Indiában és Brazíliában is termesztik. Valójában nem dióról van szó, hanem a kisméretű örökzöld fa húsos termésének magjáról. 

Íze: A szerecsendió íze domináns és nagyon jellegzetes, kissé borsos, csípős, friss. A szerecsendió-virág a magköpeny, amelyet szintén fűszerként árulnak. Ennek íze sokkal erősebb, mint a magé.

Felhasználása: Remekül illik a burgonyás, sajtos, karfiolos, sütőtökös ételekhez. A besamelmártás alapfűszere. De egyes szárnyasból készült fogások, sőt, még kolbászok fűszerezésére is előszeretettel használják.

Egészségre gyakorolt hatása: Kis mennyiségben alkalmazva jótékonyan hat étvágytalanság esetén, de a reumás fájdalmakat is enyhíti. Csillapítja a fájdalmat, a köhögést, kedvezően hat a vérnyomásra, fejfájásra, szédülésre. 

Csillagánizs

Eredete: A zárvatermők törzsébe tartozó csillagánizs Dél-Kínából származik.

Íze: Az ánizséra emlékeztető ízét a benne lévő anetolnak köszönheti, amely illóolajának összetevője.

Felhasználása: A csillag formájú termés 6-10 kis kapszulából áll össze, amelyben a magok találhatóak. Illóolaja a nem a magokban található, hanem a termésben. 

Egészségre gyakorolt hatása: Köhögéscsillapító, oldja a letapadt váladékot. Támogatja az emésztést, valamint vízhajtó tulajdonsággal is rendelkezik.

Ánizs

Eredete: A zellerfélék családjába tartozó ánizs a Földközi-tenger mediterrán partjain őshonos növény. Hazánkban is termeszthető, csak sok melegre és tápanyagra van szüksége.

Íze: Az édesgyökérhez hasonló, virágosan édeskés ízvilágú.

Felhasználása: A konyhákban előszeretettel alkalmazott ánizsmag tulajdonképpen nem mag, hanem a termés. Adhatjuk mártásokhoz, süteményekhez, kekszekhez.

Egészségre gyakorolt hatása: Az ánizsból készült illóolaj – a benne lévő anthenolnak köszönhetően – görcsoldó, köptető és emésztést segítő tulajdonságokkal bír.

+3 különlegesség
Kardamom

Eredete: A kardamom a gyömbérfélék családjába tartozik, elsősorban a trópusi égövben nő, őshazája Dél-India, valamint Sri Lanka.

Íze: Kellemesen édeskés, ugyanakkor karakteres. A legismertebb fajta a zöld kardamom, amelynek aromája lágyabb és kifinomultabb, míg a fekete kardamomé füstös és friss. A fehér kardamom a zöld halványított verziója, íze a zöldéhez hasonló.

Felhasználása: A kardamom a sáfrányhoz és a vaníliához hasonlóan a drága fűszerek közé tartozik, mivel termesztése nagyon idő- és munkaigényes. Megvásárolhatjuk egész szemekben vagy őrölve. Felhasználás előtt érdemes frissen darálni, így intenzívebb lesz az aromája. Az arab és az indiai konyha egyik alapfűszere, de a skandinávok is előszeretettel használják – teák, kávék, fűszeres húsos ételek, sütemények, szószok és csatnik kedvelt összetevője.

Egészségre gyakorolt hatása: Torokfájás, emésztési zavarok, görcsök esetében mint természetes gyógyszert használják. Fertőtlenítő, köptető, antioxidáns-hatású.

Tonkabab

Eredete: A pillangóvirágúak családjába tartozó fűszer Dél-Amerikából származik.

Íze: Édes, vaníliára, szegfűszegre és keserű mandulára emlékeztető aromája miatt egyszer kedveltebb fűszer. Íze nagyon intenzív, egészen pici mennyiség is bőven elegendő belőle.

Felhasználása: A sötét magokat a tonkafa gyümölcséből nyerik, tehát valójában nem valamiféle babról van szó. A magok mérete kb. 6 cm. Felhasználása a szerecsendióéhoz hasonló, így akár frissen reszelve is hozzáadható az ételekhez. Egyre kedveltebb a cukrászok és csokoládémesterek körében, de a házi készítésű sütikben is feltűnhet, hiszen remekül helyettesíti a vaníliát. 

Egészségre gyakorolt hatása: A benne lévő kumarin egyes kutatások szerint véralvadásgátló és károsítja a májat az arra érzékenyeknél, emiatt az USA-ban tiltólistán van – a kumarin egyébként a fahéjban és a levendulában is megtalálható. Az EU-ban azonban 1kg termékben 5 mg tonkabab használat megengedett, tehát nyugodtan fogyasztható. A fűszergyártók, kivédve a kumarin káros hatását, fermentálják a fűszert, s csak ezután csomagolják. Dél-Amerikában más fűszerekkel keverve, tea formájában stresszoldó, vágyfokozó, sőt, immunerősítő hatása miatt fogyasztják. 

Szegfűbors

Eredete: A szegfűborsot termő fa a mirtuszfélék családjába tartozik, és Jamaicából származik. 

Íze: A szegfűszegre emlékeztető íze mellett a szerecsendió és a fahéj aromáit is felfedezhetjük benne. Ennek oka az illóolajában lévő eugenol. A nevében lévő „bors” megnevezés erősségére utal. 

Felhasználása: A termést még zöld állapotában, majd addig szárítják, amíg a héja barna lesz, ráncossá válik, és a benne lévő magvak zörögni kezdenek. Egészben vagy őrölt formában is felhasználható például csatnik, curry-k, sütemények, forró alkoholos italok ízesítéséhez.

Egészségre gyakorolt hatása: Segíthet gyomorpanaszok és puffadás esetén. Gyulladáscsökkentő hatású.

KISOKOS A FŰSZEREKRŐL: MIKOR MELYIKET TEGYÜK AZ ÉTELBE? 

FOGYASZT ÉS FINOM - ÍME A 4 LEGJOBB FŰSZER DIÉTÁHOZ 

ÍGY TÖLTSD FEL A KAMRÁD ÉS A HŰTŐD, HA MÉG KEZDŐ VAGY A KONYHÁBAN 

Ezek is érdekelhetnek