Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

7 tuti kaja a hatékony tanuláshoz

default user icon
MME
Vizsgaidőszakban, és az év végi témazárók idényében nem árt, ha tudjuk, melyek azok az ételek, amelyek bizonyítottan fokozzák az agy működését!

Elődeink mindig is próbálkoztak azzal, hogy táplálékukkal fokozzák teljesítőképességüket. Azért ettek diót, mert alakja hasonlít az agytekervényekhez. A gyerekeknek zabpelyhet adtak, hogy élelmesek legyenek. Mára kutatások is bebizonyították, egyes ételek valóban javítják az agy működését.

1. Az egyik legfontosabb élelmiszer a zab, amit régóta agyserkentő és idegerősítő gabonának tartanak. B-vitaminokban, magnéziumban és kolinban gazdag, de bőven tartalmaz esszenciális aminosavakat is. Ilyen például a tirozin, amit a test és a szellem vitaminjának neveznek a hozzáértők.

2. A dió különösen E-vitamin-tartalma révén fontos, de B-vitaminban is gazdag, ami növeli az összpontosítást, serkenti a tanulási és javítja az emlékezőképességet.

3. A rostokban gazdag müzli növeli a szellem élénkségét, jókedvűvé tesz és a stresszt is csökkenti. Már egyheti rendszeres fogyasztása megakadályozza a gyors kimerülést.

4. A hal gazdag omega-3 zsírsavban, amely elengedhetetlen az optimális agyműködésez. Gátolja az agyban a gyulladás kialakulását, és pozitívan hat a sejtregenerációra.

5. A tönköly magjában lévő zsír erősíti az idegek mielinburkát, és stabilizálja az idegrendszert.

6. A szója gazdag lecitinben, sok aminosavat tartalmaz, amelyre a neurotranszmitterek (ingerületátvivő anyagok) felépítéséhez van szükség.

7. Az alma antioxidáns tulajdonságának köszönhetően segít megelőzni az olyan idegrendszeri megbetegedéseket, mint az Alzheimer- és a Parkinson-kór.

+1. Bajnokok reggelije  

Tény, hogy teli hassal nem lehet tanulni, de üres gyomorral sem. A tökéletes reggeli gondoskodik a stabil vércukorszintről, emellett számos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. A gabonafélék B1-vitamin-tartalma segíti a koncentráló képességet, a fehérjék pedig biztosítják, hogy az agyban elegendő mennyiségű neurotranszmitter képződön. Ezek fokozzák a figyelmet, az éberséget és aktívabbá tesznek. Az agyserkentő menü tehát legjobb, ha müzliből és joghurtból, tejben főzött gabonakásából áll. De kitűnő választás a teljes kiőrlésű kenyér sajttal vagy túrókrémmel.

(Forrás: Ingrid Kiefer – Udo Zifko: Agyserkentő ételek)

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss