Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

A kenyér világnapja: 7 isteni recept a gluténmentestől a kovászoson át az indiai naan kenyérig

default user icon
MME
A kenyérsütés nem nagy ördöngösség, egyre többen próbálkoznak vele. Valljuk be, nincs is annál jobb érzés, mint amikor a saját magunk sütötte pékárut kínáljuk a családnak. Október 16. a kenyér világnapja, ennek apropóján pedig összegyűjtöttük a legjobb recepteket, amelyekkel bátran próbálkozhatsz, ha van kedved belekóstolni a pékek munkájába!

A svájci székhelyű Pékek Világszövetsége 2001-es kongresszusán döntött úgy, hogy október 16. legyen a KENYÉR VILÁGNAPJA. A világnap célja, hogy bemutassa az egyik legfontosabb élelmezési cikk – az életfontosságú ásványi anyagokat tartalmazó, energiát adó – kenyérnek a jelentőségét.

Kenyeret sütni nem bonyolulabb, sőt igazából sokkal egyszerűbb, mint egy torta vagy sütemény elkészítése. A legfontosabb szabály, amit be kell tartanod: soha ne térj el a receptben írtaktól! Mindig használd azokat az alapanyagokat, amiket a recept előír, és a megadott mennyiségeken se változtass. Szánj elég időt a munkára, ne rohanj és ne legyél türelmetlen. 

Milyen a jó kenyér?

Átlagosan 20 dekagramm, durván 2-3 szelet kenyeret fogyasztunk naponta, ám ez személyenként jelentősen eltérhet, attól függően, hogy ki mennyit sportol, milyen a fizikai aktivitása. A dietetikusok szerint ez a mennyiség megfelelő, de hogy milyen a kenyér minősége, az nagy kérdés. Te is biztosan megtapasztaltad már, hogy kaphatóak ehetetlen, kevés, szinte nulla tápanyagot tartalmazó kenyerek is, miközben egyre több a finom, minőségi áru.

Az biztos, hogy a fehér kenyérnél magasabb élelmi rosttartalmú (teljes kiőrlésű, magvakkal dúsított, nagyobb rozsliszttartalmú) kenyérféleségek több vitamint, főként B-vitaminokat tartalmaznak. Magasabb az ásványi anyag tartalmuk is, így például több szelén, cink, magnézium, kálium található bennük. Ennek ellenére a változatos étkezés jegyében nem kötelező minden nap teljes kiőrlésű kenyeret enni: a fehér kenyér ugyanúgy helyet kaphat az étrendedben, mint a félbarna, a rozsos, a zabpelyhes, vagy a diós.

Otthon megsütheted a más nemzetek kenyereit is.

A különböző betegségek diétájához jól illeszkedő speciális kenyereket, így például a gluténmentes kenyereket, a csökkentett szénhidráttartalmú  pékárukat sem kell már megvásárolnod, ezeket is könnyedén elkészítheted otthon, kikísérletezve, melyik az, amelyiket a legjobban tolerálja szervezeted.

Géppel is süthetsz kenyeret

Ha rákaptál az otthoni kenyérsütésre, megkönnyítheti a mindennapjaidat egy kenyérsütő gép. Nagy előnye, hogy nem kell a dagasztással, kelesztéssel foglalkoznod, egyszerűen beleteszed a hozzávalókat, és beállítod a gépet a kívánt programra. Ezzel a módszerrel gyakorlatilag bármilyen kenyeret megsüthetsz ízlésed és kedved szerint. Az újabb gépek már arra is figyelmeztetnek, hogy egy-egy hozzávalót mikor, melyik fázisban kell a gépbe szórni. Tetszőlegesen programozhatod, így reggelre (vagy éppen estére, mikor hazaérsz a munkából) friss, ropogós kenyér vár majd a konyhában.

KOVÁSZOS ROZSCIPÓ>>> 

LEPÉNYKENYÉR GRILLEN (NAAN)>>>

CÉKLÁS-DIÓS KENYÉR>>> 

NAPOKIG PUHA HOKKAIDO KENYÉR (TANGZHONGGAL)>>> 

100%-OS ROZSKENYÉR KOVÁSSZAL, AHOGY SZABI A PÉK KÉSZÍTI>>> 

Házi kovászolt kenyér >>> 

MEDVEHAGYMÁS GYÖKÉRKENYÉR, AHOGY SZABI A PÉK KÉSZÍTI>>> 


Ezek is érdekelhetnek

Friss