Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

7 titok a sóskáról, amit eddig biztosan nem tudtál

default user icon
MME
A tavasz első zöld vitaminjának is nevezik a sóskát, ami nem véletlen, hiszen amellett hogy finom, több kedvező egészségügyi hatása is van az Európában is őshonos gyógynövénynek.

Vajon tényleg tisztában vagyunk ennek a gyógynövénynek a jótékony tulajdonságaival? Sokan el sem hiszik, hogy milyen kedvezően tud hatni a sóska az egészségre. Bővítsünk tudásunkat a sóska gyógyító hatásairól, használjuk alapanyagként a konyhában is amilyen gyakran csak tudjuk, hiszen kívül és belül is jót tesz a testünknek.

1. Vitaminokban gazdag

Rendkívül gazdag tápanyagokban, szinte felturbózza a testet. Nagy mennyiségű C-vitamint tartalmaz és gazdag B1, B2, és B9 vitaminokban. A benne lévő nagy mennyiségű A-vitamin segít javítani a látást, és csökkenti az éjjeli látási nehézségeket, a farkasvakságot. Savanyú ízét az oxálsav biztosítja. Bővelkedik káliumban, kalciumban, foszforban, nátriumban, flavonoidokban és vasban.

2. Segít a fogyásban

Mivel rengeteg vitamint tartalmaz, de elenyésző a zsírmennyisége, a fogyókúrázóknak is a barátja. Van benne bőven protein és szénhidrát, de kevés kalóriát tartalmaz. Flavonoid és egyéb antioxidáns tartalma miatt jó a vízhajtó és az emésztést serkentő hatása. A test méregtelenítését segíti még a benne lévő protolitikus sav is. Készítsünk belőle sóskateát vagy forrázatot, ezek csökkentik a puffadást.

3. Csökkenti a vérnyomást

A levelekben lévő antioxidánsok segítenek csökkenteni a rossz koleszterin- és trigliceridszintet a testben, ez eredményezi az alacsonyabb vérnyomást. Ideális azok számára is, akik erősíteni szeretnék az immunrendszerüket.

4. Véd az vírusoktól

Fitokémiai vegyületei vírusellenes hatást mutatnak. Egy vizsgálat során kiderült, hogy a kivonata csökkentette az influenza vírus szaporodását, illetve annak növekedését a gazdasejtekben.

5. Viszlát, herpesz!

A különféle bőrbetegségek ellen is hatékonyan veszi fel a harcot, ami a flavonoidoknak és gazdag C-vitamin tartalmának köszönhető. Ezek hatékonyak a herpesz és a pattanások ellen. A száraz sóskaleveleket használhatjuk a viszkető sömör ellen, arcpakolásként pedig segít megelőzni a ráncokat, és összehúzza a bőrt, a pórusokat.

6. Megszünteti a hajhullást

A benne lévő vitaminok ápolják a száraz, töredezett hajat, megelőzik és megszüntetik a hajhullást és kopaszság ellen is használhatják pakolásként. Forrázzunk le egy nagy maroknyi sóskalevelet, a forrázatát hagyjuk kihűlni, majd ezzel öblítsük át a hajunkat, fejbőrünket úgy, hogy közben alaposan megmasszírozzuk.

7. Erősíti a csontokat

Mivel a zöld levelek gazdagok kalciumban, segít a csontok erősségének megtartásában. Ezért különösen ajánlott a nőknek gyakrabban enniük ebből, hiszen az ő csontozatuk általában hamarabb meggyengül.

Tudtad?
Egy tál sóska biztosítani tudja a napi szükséges C-vitamin-bevitel 53%-át


CSIRKEMELL SÓSKAMÁRTÁSBAN STEAK BURGONYÁVAL >>> 

Hozzávalók:

  • 50 dkg csirkemellfilé
  • 4 ek barbeque fűszerkeverék
  • 4 ek olívaolaj
  • 4 db burgonya
  • 30 dkg sóska
  • 1 ek vaj
  • 1 csipet cukor (nagyobb)
  • 1,5 dl főzőtejszín

Elkészítés:

  1. Az egész csirkemelleket megszórjuk 2 ek barbeque fűszerkeverékkel, majd meglocsoljuk 2 ek olívaolajjal és egy sütőlapra helyezzük.
  2. A héjas burgonyát sós vízben előfőzzük, majd hosszanti irányban nagyobb gerezdekbe vágjuk. A hús mellé szórjuk, és meglocsoljuk a maradék olívaolajjal és a csirkénél is használt fűszerkeverékkel. A sütőt előmelegítjük 185 fokra, és kb. 25-30 perc alatt aranybarnára és puhára sütjük.
  3. A megtisztított sóskaleveleket vajon megfuttatjuk, megsózzuk, megcukrozzuk. Amikor a levelek összeestek és elvesztették élénkzöld színüket, hozzáadjuk a főzőtejszínt, felforraljuk, majd botmixerrel krémesítjük.
  4. A megsült csirkemellet ujjnyi vastagságúra szeleteljük és a steak burgonyával és a friss sóskamártással tálaljuk.

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss