Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

7 tévhit a fertőtlenítésről, amit jobb, ha elfelejtesz!

Az ecet a legjobb fertőtlenítő! A hipós vizet két-három napon át használhatjuk, a klór nem tűnik el belőle! Ami sterilizál, az azonnal hat! Ez csak egy pár a gyakran hallott, de közel sem annyira helytálló, a fertőtenítésről, tisztításról, sterilizálásról szóló mondatok közül. Például tudtátok, hogy az előbbi három kifejezés is teljesen mást jelent? Íme a leggyakoribb tévhitek a baktérium- és vírusirtással kapcsolatban!

1. A tisztítás, a fertőtenítés, sterilizálás - ugyanaz!

A legtöbben egymás szinonímájaként használják ezt a három fogalmat, holott a jelentésük nem pontosan fedi egymást. A tisztítás során a fizikai szennyeződésektől szabadítjuk meg a felületeket, legtöbbször csupán vízzel és valami egyszerű mosószerrel. A fertőtlenítés során a baktériumok javarészét el tudjuk távolítani valamiféle speciális adalékanyaggal felturbózott mosószerrel, a rendes fertőtlenítés, vagy sterilizálás során pedig úgy a baktériumok, mint a vírusok 99,9%-a elpusztul.

2. Minden vegyszer fertőtlenít

Minden esetben meg kell nézni a tisztítószerek flakonján, hogy milyen hatékonyságot ígér a gyártó. Csak a baktériumokat pusztítja el? A vírusokat is? A vírusok közül melyeket? Ezek mind nagyon fontos információk ahhoz, hogy tudjuk, milyen esetben, milyen felületeket, mennyire tökéletesen tudunk megtisztítani.

3. a fertőtlenítőszerek is tisztítnak

Bámilyen furcsán hangzik: a leghatékonyabb fertőtlenítőszerek sem bánnak el olyan hatékonyan egy odakozmált, zsíros serpenyő koszrétegeivel, mint egy zacskó szódabikarbóna és némi citromlé. A fertőtlenítőszerek feladata ugyanis nem a fizikai szennyeződések eltávolítása, hanem a  biológiaiaké.

4. a növényi alapú tisztítószerek nem hatékonyak

Ha helyesen használjuk, a növényi alapú tisztítószerek is legalább annyira hatékonyak tudnak lenni, mint a kemikáliák. Lehet, hogy kicsit lassabban, de mind működik! Ami fontos, hogy itt is meg kell nézni az összetevők listáját és a gyártó használati utasítását, mert a felhasználási területük ezeknek is különbözhet: van, ami tisztít, van ami fertőtlenít, van, ami sterilizál, akár attól függően is, hogy milyen higításban használjuk őket.

5. az ecet minden kórokozót kinyír

Ez sajnos nem igaz. A jó öreg ecet sokmindenre jó: egyedülálló módon végez a vízkővel és a penészgombával, de a vírusok és a baktériumok gyilkolásában kevésbé hatékony. A leghelyesebb és lebiztonságosabb, ha ecetes tisztítás után olyan anyagokkal is véigigmész a felületeken, amelyeknek a címkéjén szerepel a "vírusölő" és a "baktériumölő" kifejezés.

6. a hipós víz többször felhasználaható és napokig hatékony

Nincs jó hírünk: ha több napig használod a klórtartalmú fertőtlenítős felmosóvizet, sajnos a második nap már legfeljebb enyhén koszos vízzel mosol csak fel, a klór 24 óra alatt szinte teljesen elpárolog belőle. Minden felmosáshoz új felmosóvíz dukál, nem érdemes spórolni!

7. a fertőtlenítők azonnal hatnak

Ehhez is, mint oylan sok dologhoz az életben, türelem kell - létezik ugyanis az úgynevezett behátási idő, amit szintén megtalálunk a fertőtlenítőszerek címkéjén, és arról ad információt, hogy hány perc leforgása alatt, milyen típusú kórokozókkal végez az adott termék.

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss