1. Már a maja és az azték kultúrának is fontos része volt a dél-amerikai esőerdőkből származó kakaóbab, és az őrleményéből előállított finom nedű.
2. Mivel eredeti állapotában kesernyés ízű, ezért csilipaprikával tették különlegesebbé, fűszeresebbé. Európában a 16. században bukkant fel először, és népszerűsége azóta is töretlen.
3. A kakaóport a hántolt és pörkölt babok összezúzásával állítják elő. Aromája akkor a legélvezetesebb, ha magas a kakaótartalma, és lehetőleg nem tartalmaz hozzáadott cukrot.
4. A kakaóvaj a nyers kakaóbab közel felét ez teszi ki. Élelmiszer-ipari felhasználása mellett a kozmetikai termékekben is megtalálható.
5. A mértékkel fogyasztott jó minőségű, magas kakaótartalmú csokoládé az egészséges étrendnek is része lehet, hiszen antioxidáns hatással bír.
6. Bár a kakaó az amerikai kontinensről származik, ma már az éves mennyiség 2/3-át Afrikában állítják elő.
7. Amerikában a forró csokit előszeretettel fogyasztják juharsziruppal és zabpehellyel gazdagítva!