Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

7 orvosi tény: egyél minél több kesudiót!

default user icon
MME
A kesudió nem csupán finom, hanem a magok királynője, amelyből a brazilok lekvárt, szörpöt és befőttet is készítenek. Ideje elutánoznunk őket, mert a kesudió nagyon egészséges. Megmutatjuk mennyire!

Noha imádjuk a kesudiót, legtöbben nem is sejtjük, hogy valójában nem egy dióféle, hanem a kesualma egyik terméséről van szó. Ez a babalakú csonthéjas kinövés az alma csúcsán található, és egy-egy gyümölcsben csupán egy-egy kesudió található – ezzel magyarázható, hogy miért olyan drága ez a finomság.

1. Óvja a szívedet

A magvakról elterjedt, hogy magas olaj tartalmuk miatt hizlalnak. Ám a kesudió zsírtartalma alacsony a többi dióféléhez képest, a benne lévő olajsav pedig védi, óvja a szívedet.

2. Betegségmegelőző hatású

A flavonolok segítenek megelőzni a rákos sejtek kialakulását. A kesudióban lévő proanthocyanidin nevű flavonol, valamint a rendkívüli réztartalom együttesen kifejezetten rákmegelőző hatású.

3. Széppé teszi a bőrt, a hajat

A kesudió magas réztartalma nem csupán a rákmegelőző hatása révén ismert: ez a különös ásványi anyag segíti abban, hogy a hajunk csillogóbbá és erősebbé váljon.

4. Csonterősító hatású

A kalcium magnézium nélkül nem szívódik fel a szervezetünkben. A kesudió pedig magnéziumban gazdag, ezért erősíti a csontjaidat is.

5. Nyugtatja az idegrendszert

Azért érdemes ügyelni arra, hogy megfelelő magnéziumszintünk legyen, mert annak hiányában a vérerek összehúzódhatnak, ez pedig migrénes fejfájáshoz, magas vérnyomáshoz vezethet. A kesudió idegnyugtató hatását már az orvostudomány is elismeri.

6. Epekő ellen

Ha a családodban már előfordult epekő, és neked is hajlamod van rá, akkor érdemes minél többször kesudiót enned: mára bizonyított tény, hogy a kesudió 25%-kal csökkenti az epekő kialakulását.

7. Ha fogyni szeretnél

A kesudióban lévő jó minőségű koleszterin, amelynek köszönhetően nem csupán nem hizlal, de fogyasztásával fogyhatunk is.

Ezek is érdekelhetnek

Friss