Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

7 ok, amiért ne egyél bébirépát!

default user icon
MME
Te is rajongsz a répáért minden mennyiségben, színben és formában? Mi a helyzet a „kicsi énjével”, a bébirépával? Azt is szereted? A következő vásárlás alkalmával jobb, ha kétszer is meggondolod, hogy a kosaradba rakod-e!

Amióta az 1980-as években „feltalálták” a bébirépát, a marketingesek szépen lassan elhitették velünk, fogyasztókkal, hogy ez a legjobb, legegészségesebb nassolnivaló, amit akár út- vagy munka közben is élvezhetünk, hiszen a legtöbb élelmiszerboltban, benzinkúton és sok irodai ételautomatában is elérhető. Ám tudod-e, hogy valójában mit rejt a csomagolás, milyen eljárásokon, kezeléseken esett át a zöldség, hogy olyan cuki és tökéletes legyen a külleme? Olvass tovább, és eláruljuk, miért ne egyél soha többet bébirépát!

1. Valójában nem is bébi!

A csomagoláson feltüntetett termékinformáció ugyan állíthat mást, ám a legtöbb bébirépa néven forgalmazott zöldség valójában rendes sárgarépa, amit felvágtak 5 centiméteres darabokra, és gondosan meghámoztak, megtisztogattak, hogy olyan falatozásra csábító legyen.

2. Nem minden sárgarépából lehet bébirépa

A bébirépa nem összekeverendő az apró, gömbölyű répával, mely a még kifejletlen, kicsi, vékony és csúnyácska példányokat jelenti. Ezek kevésbé táplálóak kifejlett rokonaikhoz képest. Azért, hogy a végeredmény tökéletesen nézzen ki, nagyon alaposan átválogatják az üzembe érkező répákat: amelyik példány túl göcsörtös, nem elég egyenes, vagy túl vékony, kidobják, hogy aztán gyümölcslé vagy takarmány legyen belőle.

3. Az íze nem hasonlít az igazi sárgarépáéra

A csomagolt bébirépa íze „gyári frissnek” mondható, csak kevéssé hasonlít a kertben frissen szedett vagy a piacon, kedvenc zöldségesünknél vásárolt sárgarépa ízére.

4. Energiát pazarolnak az előállítása során

Nem kell fanatikus környezetvédőnek lenni ahhoz, hogy belássuk, mennyi energiát pazarolnak el a bébirépa előállítása során. Miután szétválogatták az üzembe beérkező répákat, gépek segítségével 5 centiméteres darabokra vágják fel, majd kétszer is meghámozzák őket, hogy elérjék a tökéletes gömbölyded alakot. Mindezt persze gépek segítségével! Gondoljunk csak bele, mennyi energiát emésztenek fel ezek a masinák, csupán azért, hogy „megszépítsék” a sárgarépát, hogy aztán néhány perc alatt elfogyasszuk az új, tökéletesebb mini változatát. Hát mi ez, ha nem értelmetlen pazarlás?!

5. Klóros vízbe áztatják

Ahhoz, hogy az immár tökéletes formájú és méretű bébirépák megőrizzék szép élénknarancs színüket, illetve a mikrobakteriális fertőzések elkerülése érdekében, a feldolgozás során klóros vízbe áztatják őket. Persze utána leöblítik tiszta vízzel, de amint egy bevizsgálás során kiderült, a bébirépák több klórt tartalmaznak, mint az ivóvíz.


6. Furcsa fehér réteg és nyálkásodás

Mivel ezek a kis falatnyi bébirépák már teljesen meg vannak hámozva, hajlamosabbak a kiszáradásra, emiatt vékony fehér filmréteg jelenhet meg rajtuk. És ami még ennél is undorítóbb, már felbontás előtt, a zacskóban elkezdhetnek nyálkásodni.


7. Igencsak borsos az áruk

Persze az árak üzletenként és márkánként eltérőek lehetnek, de meglehetősen drágán árusítják a bébirépát. És miért fizetnénk érte sokat, mikor csupán néhány perc alatt, az otthonunk nyugalmában mi is elkészíthetjük a magunk tökéletes, apró répafalatjait.

(Borítókép: Shutterstock)

Ajánljuk még: 

Ezek is érdekelhetnek

Friss