Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

7 egyszerű konyhai praktika, amivel időt és pénzt spórolhatsz!

MÁsnapra mindig bepenészedik az áfonyád? Kellemetlen szagot áraszt a mosogatógép? Már a második serpenyődet dobnád ki, mert képtelen vagy levakarni az odaégett ételmaradványokat? A most következő praktikák ezekre a mindennapos problémákra is egyszerű ám nagyszerű megoldást nyújtanak!
1. Így mentsd meg a penésztől a bogyós gyümölcsöket

A szállítás közben megnyomódott bogyósok könnyen penészedni kezdenek. Ha a romlás jeleit tapasztalod, áztasd az átválogatott és megmosott gyümölcsöt egy tál 1:2 arányú almaecetes vízben néhány percig, majd alaposan öblítsd le. Végül a lecsepegtetett bogyókat tedd salátacentrifugába vagy konyhai törlőpapíron szétterítve hagyd megszáradni. Az almaecet elpusztítja a penészt okozó baktériumokat, az íze pedig nem érződik a leöblített gyümölcsön, amely így tovább friss marad.

MI MEDDIG ÁLL EL A HŰTŐBEN? ÍGY TÁROLD A TOJÁST, A HÚST, A MARADÉKOT! >>> 
2. Így tartsd tisztán a vágódeszkát

Azt hiszed, elég, ha használat után gondosan lesikálod mosogatószerrel, majd jól leöblíted? A csapból folyó víz nem elég meleg ahhoz, hogy elpusztítsa a nyers hús előkészítése során a deszkára került baktériumokat, amelyekkel a sütés-főzés során végez a magas hő. Ezért mindenképp használj fertőtlenítő hatású konyhai tisztítószert. A műanyag deszkát be is áztathatod, a fát csak permetezd be egy flakonos szerrel, majd dörgöld át. A fertőtlenítés után ne feledkezz meg az alapos öblítésről!

NINCS MÉRLEGED? 6 BEVÁLT MÓDSZER A MÉRÉSRE - MÉRLEG NÉLKÜL! >>> 
3. Így előzd meg, hogy elduguljon a mosogató

Soha ne önts a lefolyóba kávézaccot (megreked a szifonban), használt sütőzsiradékot (egyrészt vonzza a szennyet, másrészt kihűlve megszilárdul), maradék lisztet a gyúródeszkáról (vízzel érintkezve letapad) és főtt rizst (a víztől tovább duzzad). Kockázatot jelentenek továbbá a gyümölcsökről és zöldségekről (pl. almáról, banánról, citrusfélékről, paradicsomról) mosáskor leváló és a szifonba sodródó kis ragacsos címkék, amelyek vízben nem oldódnak fel.

9 HÁZI PRAKTIKA SZÓDABIKARBÓNÁVAL, AMI MEGKÖNNYÍTI AZ ÉLETED! >>> 
4. Ezt tedd, ha rossz szag jön a mosogatógépből

A szűrő és az evőeszközkosár rendszeres tisztításával elejét veheted a problémának, mert elsősorban a felgyülemlett ételmaradék a felelős a büdösségért. A rossz szagok ellen egyaránt bevethetsz márkás gyári készítményeket és filléres, ám nem kevésbé hatásos házi szereket. Próbáld ki, hogy a program elindítása előtt a gép aljába kb. fél pohár ecetet öntesz vagy 2 tk szódabikarbónát szórsz, és a szokásosnál magasabb hőfokot állítasz be. (Egyszerre ne használj ecetet és szódabikarbónát!) A rekeszekbe tett kifacsart citromhéj remek illatosítószer.

MÉG 5 ZSENIÁLIS TOJÁSOS TRÜKK AMIT ISMERNED KELL! >>> 
5. Így pucold meg könnyedén a serpenyődet

Az odakozmált nemesacélt edényt csillogóra sikálhatod gombóccá gyúrt alufóliával – kíméletesebben tisztít, mint a háztartási boltban kapható acélforgács. Tapadásmentes bevonattal ellátott serpenyő esetén segít a konyhasó: tölts belőle bőven az edénybe, önts rá forró vizet és hagyd állni egy éjszakát. Másnap csak el kell öblítened.

10 ZSENIÁLIS KONYHAI TRÜKK, AMI MEGKÖNNYÍTI AZ ÉLETED! >>> 
6. Így melegíthetsz fel két pizzát egy tepsiben

Ne bosszankodj többé, ha csak pár centin múlik, hogy nem fér el egymás mellett két mirelit pizza a tepsin! Légkeverős sütőben egymás alá is betolhatod őket két tepsin, de normál tűzhelynél ilyenkor az egyik félig nyers marad, a másiknak meg akár oda is éghet az alja, ha félidőben nem felejted el megcserélni őket. A megoldás: az egyik pizzát vágd félbe (használj elektromos kést, ha nagyon kemény), majd helyezd el a két felet a középre tett egész pizza mellett! Így mindenki egyszerre ehet, és csak egy tepsit kell elmosogatnod.

CSUKLÁSRA CUKROT, EKCÉMÁRA ZABKÁSÁT - 5 SZUPER TRÜKK, AMIRŐL TUDNOD KELL! >>> 
7. Így akadályozd meg, hogy megbarnuljon az avokádó

Jártál már úgy, hogy csak egy fél avokádóra volt szükséged a drága zöldségből, és a másik fele megbarnult, mielőtt felhasználtad volna? Ezentúl úgy tedd el egy légmentesen záródó tárolódobozba, hogy a vágott felületét előzőleg megcsepegteted citromlével vagy beecseteled olívaolajjal. Az is jó megoldás, ha egy félbevágott vöröshagymát helyezel mellé.

4 FILLÉRES ALAPANYAG, AMI KENTERBE VER MINDEN KONYHAI TISZTÍTÓSZERT! >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss