hdb20-bg hdb20-img hdb20-img

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

7 jó tanács, hogy tökéletes legyen a mézeskalácson a cukormáz

A mézeskalács tésztából sütött csillagokat, házikókat, harangokat, angyalkákat és mindenféle más karácsonyi formát fantáziadúsan díszíthetjük cukormázzal. Az írókázáshoz használt massza azonban sokszor túl hígra sikerül vagy túl nehezen szárad. Így kerülhetjük el a buktatókat!

1. A mézeskalács cukormáz hozzávalói

A porcukrot gondosan szitáld át, hogy ne maradjanak benne rögök. A tojáshabhoz adott só megőrzi a máz fehérségét, amely pár csepp citromlétől szép fényes lesz. A biztonság kedvéért adhatsz hozzá kevés étkezési keményítőt is – ez is legyen természetesen csomómentes.

2. A cukormáz elkészítése

Robotgéppel verj fel majdnem kemény habbá egy tojásfehérjét 2-3 perc alatt. 20 dkg porcukrot vegyíts el 1 kis csipet sóval és 1 ek étkezési keményítővel. A felét add a habhoz, és a sebességet fokozatosan növelve verd további 3 percig. Ezután add hozzá a maradék porcukrot, és verd tovább ugyanígy még 5 percig, amíg tejfölszerű lesz. Végül dolgozz bele 2-3 csepp citromlét.

3. Terülőmáz

Ha a mézeskalácsok egész felületét be akarod vonni a mázzal, akkor a fentiek szerint elkészített masszát hígítsd fel folyósra 1 ek vízzel.

4. A mézeskalácsok színezése

A legjobb a gél vagy por állagú ételfesték, mert a folyékony színezéktől túlságosan felhígulhat a máz. Ezért nem ajánlott pl. a normál málnaszörp. Sűrűbb házi szirupokkal viszont kikísérletezheted a megfelelő arányt.

5. Díszítés cukormázzal

Várd meg, hogy a mézeskalácsok teljesen kihűljenek, mert meleg hatására szétfolyik a máz. Biztosan nem lesz ilyen gondod, ha csak a sütést követő napon állsz neki a dekorálásnak.

6. Kellékek a dekoráláshoz

A legegyszerűbb, ha a cukormázat nejlonzacskóba kanalazod, majd egy vastagabb tűvel kiszúrod a csücskét. Használhatsz habzsákot is, ha van hozzá elég vékony írókád. Praktikusak a különböző színekben kapható dekortollak, ám ezek viszonylag drágák.

7. Fortélyok

Ha nem szeretnéd, hogy a terülőmáz lecsurogjon a sütikről, akkor a bevonás előtt rajzolj kontúrt a szélükre írókával. A frissen felvitt mázba tetszés szerint cukorgyöngyöket, magvakat nyomkodhatsz, vagy ételfestékbe, csokiba mártott tűvel mintákat húzhatsz, hogy márványos legyen.

A legjobb mézeskalács, bejgli, patkó recepteket itt találod! >>> 
Így készíts tökéletes kalácsot! >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss