Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

7 immunerősítő tipp, hogy elkerüljön az influenza!

default user icon
MME
Az influenzaszezon küszbén - vagy közepén - nem árt tudni, hogy mit érdemes enni és inni ahhoz, hogy kellőképpen felvértezzük magunkat az otromba vírusok ellen.
FOLYADÉK

Télen kevésbé érezzük a szomjúságot, pedig a nőknek naponta 1,5-2 litert, a férfiaknak 2-2,5 liter folyadékot kellene meginniuk ilyenkor is - például teát: a hibiszkusz vagy a csipkebogyótea például, igen magas C-vitamin tartalmánál fogva extra jótékony, immunerősítő hatással bír.

Élelmi rost 

A gyümölcsöket és zöldségeket nem csak vitamintartalmuk miatt érdemes enni, hanem a bennük lévő rostok miatt is. A gabonafélék rosttartalma is komoly, emellett B- és E-vitaminban, vasban, magnéziumban cinkben, szelénben gazdagok. A rostban gazdag lehet egy sütemény is, ha teéljes  kiőrlésű liszttel készítjük,  gabona- és zabpehellyel, mézzel, aszalt gyümölccsel gazdagítjuk.

OMEGA-3 ZSÍRSAV

Az immunrendszer védelmében jelentős szerepet játszanak ezek az anyagok, hiszen gyulladásgátló hatásuk jól ismert. A mélytengeri halakban (lazac, tonhal, makréla, hering, szardínia) és a lenmagban fordulnak elő a legnagyobb mennyiségben.
Egyél tehát minél több szardíniát, - ami a zsírsavak mellett sok fehérjét, vasat és cinket tartalmaz -, legmagot, lehetőleg megőrölve, mert így a mag belsejében rejtőző fontos hatóanyagokhoz is hozzájuthatunk.

C-VITAMIN

C-vitamin jelentősen csökkenti a meghűléses betegségek tüneteit úgy, segíti a szervezetbe került kórokozókkal szembeszálló fehérvérsejtek munkáját. A leghatékonyabban akkor tud hasznosulni, ha természetes formában vesszük magunkhoz, például a zöldpaprikából, a ribizliből, a tormából, a karalábéból, a brokkoliból, a kiviből, a savanyú káposztából, a csipkebogyóból, a homoktövisből, és a citrusfélékből. Jó tudni, hogy a homoktövisben tízszer annyi a C-vitamin, mint a citromban, de egyéb antioxidánsban (például E- és A- vitaminban) is nagyon gazdag,  és, hogy 3 kivivel már fedezhetjük is a szervezetünk C-vitamin igényét.

PROBIOTIKUMOK

A bélflórában élő hasznos baktériumok megakadályozzák a káros mikroorganizmusok túlzott mértékű elszaporodását. Mindennap együnk tejterméket, saláták készítéséhez használjunk joghurtot, kefirt, és: fogyasszunk sok savanyúkáposztát! A savanyú káposzta tejsavtartalma,  ugyanis, hasonló a joghurtéhoz, ezért influenzaszezonban érdemes minél többet enni belőle.

SZELÉN ÉS CINK

A nyomelemek közül a szelén és a cink segítik leginkább az immunrendszer működését. Jó cinkforrás a marha, a sertés, a szárnyasok húsa és a tejtermékek. Szelénben gazdag a paradicsom, a cékla, a brokkoli, a hagyma, a búzacsíra, az állati belsőségek, a húsok és a tejtermékek.

CSÍPŐS ÉTELEK

A paprika csípősségét adó kapszaicin gyorsítja a kóros váladék eltávozását, ezáltal tisztítja a légutakat. Éppen ezért aki náthával küzd, egyen minél több csípőset, így még az orrdugulásán is enyhíthet. Kitűnő vírusölő és köhögéscsillapító a gyömbér, a nyers fokhagymában lévő allicin pedig segít megszabadulni a felesleges váladéktól. Akkor a leghatékonyabb, ha nyersen esszük, kenhetjük pirítósra, de bele is reszelhetjük a kész ételekbe.

A 9 LEGEGÉSZSÉGESEBB ÉTEL, AMIBŐL SOKKAL TÖBBET KELLENE ENNED! >>> 
CITROMOS-GYÖMBÉRES FORRÓ ITAL, A TÉLI IMMUNERŐSÍTŐ CSODASZER >>> 
FOGYJ PROBIOTIKUMOKKAL: IMMUNERŐSÍTŐ DIÉTA MINTAÉTRENDDEL! >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss