Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

7 szuper helyettesítő, ha elfogyott otthon az ecet

default user icon
MME
A fehér ecet olyan főzési és háztartási alapanyag, amelyet az emberek túlnyomó többsége biztosan tart otthon. Sokoldalú összetevő, a zamatos salátaöntetektől a pácokig számos ételt lehet ízesíteni vele – no és a takarítás során is abszolút szupersztár. Így könnyen előfordulhat, hogy főzés közben derül ki: üres az ecetesüveg. Szerencsére viszonylag egyszerű helyettesíteni.

Ha jól felszerelt a konyhád és szeretsz főzni, akkor jó eséllyel legalább egy, ha nem több kéznél lesz a következő ecethelyettesítőkből:

Almaecet

Az almaecet kiváló vitamin-, ásványi anyag- és rostforrás. Biológiai úton állítják elő, amelynek során az erjesztett almalevet (almabort) fahordókban ecetesen fermentálják. Íze enyhén gyümölcsös, ezért nem tökéletes helyettesítője a fehér ecetnek, de ettől függetlenül nagyon jól illik olyan ételekhez, amelyeket a gyümölcsíz feldob. Színe borostyán árnyalatú, ami befolyásolhatja az étel színét is. Használj annyi almaecetet, mint amennyi fehér ecetet ír a recept!

Citromlé 

A citromlé kiválóan helyettesítheti a fehér ecetet, mert ugyanúgy egy csipetnyi savasságot ad az ételekhez, ráadásul könnyen hozzáférhető, már a kisebb boltokban is kapható. (Valószínűleg most is van néhány darab a hűtődben vagy a gyümölcsös tálban...) A citromlé különösen jó csere sütést igénylő ételek esetében, ami kihívást jelenthet más, eltérő pH-értékű helyettesítők számára. A felhasznált mennyiségtől függően azonban érdemes tisztában lenni az általános ízprofilokkal: bár a fehér ecet és a citromlé is savanyúságot ad, a citrom citrusos íze megváltoztathatja az étel ízét. 1 evőkanál fehér ecetet helyettesíts 1 evőkanál citromlével.

Fehér balzsamecet 

Míg a barna balzsamecet – ami sokkal valószínűbb, hogy van otthon – nem igazán helyettesíti a fehér ecetet egyedi íze miatt, addig a fehér balzsamecet tökéletes helyettesítő. Kissé összetettebb ízű, mint a hagyományos fehér ecet, de nem olyan erős, mint a balzsamecet. Egy csipetnyi édességet ad az ételhez, ezt vedd figyelembe főzéskor! Mivel nem annyira savas, mint a fehér ecet, ezért használj picivel többet belőle: 1 evőkanál fehér ecet helyett adj az ételhez először 1,5 evőkanál fehér balzsamecetet. Ha kevésnek érzed, tovább ízesítheted. 

Fehérborecet 

Tekintettel arra, hogy mennyire hasonló a nevük, előfordulhat, hogy korábban akár össze is tévesztetted a két ecetet – különösen, ha nem vagy rutinos szakács. Ez azt is jelenti, hogy a fehérborecet valóban nagyszerű helyettesítőként működik, mivel hasonló megjelenésű és konzisztenciájú, így az étel megjelenését, állagát nem módosítja. Íze azonban kicsit enyhébb és gyümölcsösebb. A fehérborecet ezért különösen jó salátákhoz, de párolt zöldségeket is ízesíthetsz vele. Helyettesítéskor használj ugyanannyi fehérborecetet, mint amennyi fehér ecetet ír a recept.

Lime leve 

Csakúgy, mint a citrom, könnyen beszerezhető és nagyszerű helyettesítője a fehér ecetnek. Frissességet, savasságot ad az ételeknek, különösen jól illeszkedik a citrusféléket igénylő ételekhez. (Például a thai receptekben gyakori összetevő.) Ha az általad készített étel fehér ecettel készülne, valószínűleg annak semleges savasságára van szükség, ezért ne feledd, hogy a lime citrusos íze befolyásolhatja az étel ízét. 1 evőkanál fehér ecetet 1 evőkanál lime lével helyettesíthetsz.

Fehérbor

Ha nem vagy született szakács, és nincs mindenféle ecet a kamrádban, de mindig van egy-két üveg fehér bor a hűtődben, szerencséd van. A fehér bor ugyanis remekül helyettesítheti a fehér ecetet. Ideális esetben egy sauvignon blanchoz hasonló, lendületes savtartalmú fehérbor a tökéletes helyettesítő, de szinte bármilyen fehér bor megteszi. Mivel a bor kevésbé savas, mint az ecet, kb. kétszeres mennyiséget kell használni belőle: ha a recept 1 evőkanál fehér ecetet ír, adj hozzá 2 evőkanál fehér bort.

Vörösborecet 

Ha szeretsz saját öntetet készíteni a salátákhoz, valószínűleg lapul a kamra mélyén egy üvegnyi vörösbor ecet is. Csipetnyi savasságot ad az ételnek, miközben enyhén gyümölcsös ízű. Helyettesítéskor két dologra figyelj: a színre és az általános ízprofilra. A vörösbor ecet rózsaszínes árnyalatú, ezért az étel kissé elszíneződhet, gyümölcsös íze pedig befolyásolhatja az étel ízét. 1 evőkanál vörösborecettel helyettesíthetsz 1 evőkanál fehér ecetet. 

Olvass még több cikket arról, mit mivel helyettesíthetsz:

Ezek is érdekelhetnek

Friss