hdb20-bg hdb20-img hdb20-img

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

7 hasznos tipp: erre használd a vajat a vajas kenyéren túl!

A vaj rendkívül sokoldalú: készíthetünk belőle mártásokat, szószokat, de levesek és főzelékek alapanyagául is szolgálhat. Az amerikaiak például a kávájukba is tesznek belőle, hogy krémesebb legyen a végeredmény!
Ezért használj vajat!

• A vaj gyorsabban és könnyebben felszívódik, mint a többi zsiradék. Elkerülhető vele a felesleges testzsírlerakódás. 
• Jelentős mennyiségben tartalmaz többszörösen telítetlen esszenciális zsírsavakat, lecitint és zsírban oldódó vitaminokat (A, D, E, K).
• A vaj növekedést elősegítő hatású, ezért különösen a fiatal szervezet számára értékes zsiradék.
• A csontritkulás megelőzésére a tej és tejtermékek fogyasztása ajánlott.
• A jó minőségű vajak észrevehetőek a tompa fényükről, sárgásfehér vagy világossárga színükről, dióra emlékeztető, kellemesen savanykás, jellegzetes aromájáról.
• A vajkészítmények fényesek és különféle ízesítésben kaphatóak (pl: magyaros, márványsajtos, olaszos, fokhagymás, zöld fűszeres)

Teakrémes vajas keksz receptet itt nézheted meg >>> 

Nem csak kenyérre kend!

1. Használd ghíhez 
A ghí egy tisztított vaj, amiből miután elpárolták a víztartalmát és kicsapaták a fehérjetartalmát, csak a zsírtartalma marad meg. Ezzel a folyamattal tartósabbá tehetjük a vajat és sütésnél magasabb hőmérsékleten tudunk vele dolgozni.

Ropogós pulykakockák vajas karfiollal receptünk ide kattints! >>> 

2. Használd fűszervajnak
Könnyű elkészítése után annyiféle fűszerrel ízesítheted, amennyivel csak szeretnéd és fogyaszthatod bármelyik ételed mellé. Feldobja az unalmassá vált fogásaidat, de szendvicsekhez is megállja a helyét.

Indiai vajas csirke receptünket itt találod >>> 

3. Használd mártásokhoz
Jó minőségű és nem sózott vajak olvasztásával lehet elkészíteni. A vajat a megfelelő diós íz eléréséig kell hevíteni. Készíthetsz besamelt, sajtost, vajszószt (holland mártás), fehérmártást és barnított vajat. A mártásokat akár magukban, vagy apróra vágott zöld fűszerekkel, kapribogyóval elkeverve is tálalhatod. Remekül illik sült húsokhoz, halakhoz és zöldségekhez.

Harcsafilé vajas kapormártással receptünket itt nézheted meg >>> 

4. Használd leveshez, főzelékhez
Krémlevesek főzésekor a pürésítést megelőzően a hozzávalókhoz adod, így krémesebb és finomabb lesz az étel. Rántás készítésekor is zsiradéknak használd a vajat.

Vajas pogácsa receptjeinket itt találod >>> 

5. Használd süteményekhez
Leveles tészta összeállításához elengedhetetlen hozzávaló a vaj. Ettől lesz könnyű és puha a croissant, a kakaós csiga, a briós és a különféle töltelékkel töltött péksütemények.

Vajas-krémes receptjeinket itt nézheted meg >>> 

6. Használd hússütéshez és zöldségekhez
Olaj helyett nyugodtan használhatsz vajat, mivel sokkal egészségesebb zsiradeknak számít a sütés-főzésnél. A hús szebben megpirul és teltebb íze lesz, mint az olajon való készítésnél. Érdemes a halakat és a tengeri herkentyűket is vajon megpárolni és pirítani. És mi is illene hozzá jobban, mint a vajban párolt zöldségek vagy a vajas krumplipüré.

Hagymás pecsenye vajas burgonyával receptünkért kattints ide >>> 

7. Használd tükörtojáshoz és rántottához
Sütéskor a forró olaj helyett a vajat alacsony hőmérsékleten olvaszd meg, és arra ütsd rá a tojást. A  végeredmény pedig nem egy olajtól csöpögő étel lesz, hanem egy igazán ízletesen megsült tükörtojás. Rántottához szintén használhatsz vajat, hogy elérd a tömény és karakteres ízét.

Vajas sütemény receptjeinket itt találod >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss