Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

7 hasznos tipp a bográcsozáshoz!

Itt a tavasz, irány a kert! Elő a bográccsal, kezdődhet a szabadtéri főzés. A kerti bográcsozás igazi társasági program. Mindenki elégedett lesz a bográcsban főtt étellel, ha alaposan felkészülve fogunk a főzésnek.
1. Válasszuk a megfelelő edényt!

Első lépésben - ha még nem rendelkezünk ilyennel - vásároljuk meg a megfelelő edényt. Számos változat létezik. Választhatunk az edény anyaga szerint rozsdamentes, réz, zománcozott, natúr- vagy öntött vas bográcsot is. Árban nagy köztük az eltérés. A legolcsóbbak a zománcozott és a natúr vas edények, a rozsdamentes változatokért jóval többet kell fizetni, míg a legdrágábbak a rézedények. A halfőző bogrács szája kissé összeszűkül, míg a klasszikus gulyásbogrács széles szájú.

Bográcsban főtt gulyásleves >>> 

2. Tűz, tűz, tűz!

Ha megvan a megfelelő edény, neki is kezdhetünk a tűzrakásnak. Ez amolyan igazi férfimunka. Kell hozzá egy kis rutin és bizony érdemes szem előtt tartani, hogy viszonylag időigényes feladat. El kell találni a tűz méretét, hogy kitartson addig, míg az étel elkészül. Ha vendégeket várunk bográcsozni, a tűzrakást legjobb, ha a meghívottak érkezése előtt elkezdjük, különben szinte minden bizonnyal egy elcsigázott és farkaséhes csapat fogja epedve várni, hogy nekifoghasson végre az evésnek.

Késztíts pörköltöt bográcsban >>> 

3. Mi fő a bográcsban?

Gyakorlatilag bármilyen egytálétellel tervezhetünk. A legismertebbek és leggyakoribbak a marha-, a sertés- és a vadpörkölt. Sokan szeretik a pacalt- és a körömpörköltet is bográcsban. Igazi nyári finomság a lecsó. Akik pedig a tésztás ételek hívei, főzhetnek pásztortarhonyát, vagy slambucot. Ez a Hajdú-Biharból származó étel lebbencstésztából és burgonyából fő. Szokták öreglebbencsnek és öhömnek is nevezni.

4. így készítsd elő!

Bármit is teszünk az edénybe, fontos, hogy gondosan készítsük elő. A húsokról vágjunk le mindent, amit nem szívesen fogyasztunk el - hiszen a bográcsozáskor készült ételt sokszor nomád körülmények között tudjuk csak tálalni. Így nincs lehetőség arra, hogy késsel-villával távolítsuk el az esetleges rágós részeket. Az alapanyagokat aszerint apríthatjuk kisebbre, vagy nagyobbra, hogy mennyi időt igényel a főzésük.

Halászlé bográcsban főzve >>> 

5. időzíts ügyesen!

Persze nem mindegy az sem, hogy mi, mikor kerül a bográcsba. Ha kész az étel, kínáljunk hozzá friss kenyeret. Lehetőleg egyszerű fehérkenyeret, hiszen ez illik legjobban a műfajhoz. Ha gyerekek is esznek a bográcsban főtt finomságokból, náluk nagy sikere van a tejfölnek is. Ez az esetleges csípősséget tompítja, az erőteljes ízeket megszelídíti. A savanyúságról se feledkezzünk meg! Legideálisabb az apró csemegeuborka, gyöngyhagyma, ecetes almapaprika, mert ezeket könnyen eszegethetjük akár kézzel is.

6. Türelemjáték

Amíg ég a tűz, rotyog a gulyás, a bográcsozók egyre éhesebbek lesznek. Különösen, ha elkezd szállni a finom füstös illat. Csillapítsuk az éhségüket apró falatkákkal! Pogácsa, szilváspapucs, körözöttes kifli karikák és persze a jóféle bor és sör elmaradhatatlan. Aki kicsit könnyebbre venné a figurát, vágjon hasábokra kígyóuborkát, sárgarépát, édesköményt, zöldpaprikát, és azt rágcsálja. Arra persze vigyázzunk, nehogy teljesen jóllakassuk a vendégsereget a sok aprósággal!

Legjobb vendégvárók minden alkalomra >>> 

7. Ízek a nagyvilágból

Évente néhány alkalommal jól esnek a magyaros ízek. Ha viszont gyakran rakunk tüzet, és sokszor tesszük oda bográcsban az ételt, érdemes kicsit kísérletezni, és más nemzetek konyháinak egytálételeit is kipróbálni. Ilyen lehet a tex-mex csilis bab, a francia beuf bourguignon, egy angol stew, vagy ha igazán bátrak vagyunk, egy távol keleti curry.

Ezek is érdekelhetnek

Friss