Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

7 halászlé recept, ahogy dédanyáink főzték

default user icon
MME
Dunai vagy tiszai? Ha eddig ezt a két fajta halászlevet ismertük, akkor itt az ideje megismerni még ötfélét, merthogy van ám balatoni halászlé is, meg bácskai is. Mi a különbség? Íme, tessék választani!

Halból készült leves ételek már a középkori magyar szakácskönyvekben is fellelhetők. A 18. század végéig inkább az egyszerű és savanyú, pirospaprikamentes hallevesek voltak népszerűek, az 1800-as évektől pedig a halpaprikásból eredeztethető pirospaprikás halászlevek váltak egyre népszerűbbeké. A karácsonyi asztalról mára a régi, savanyú hallevesek teljesen leszorultak.

Paprikás halleves

Az 1800-as évek elejétől főleg a Duna-menti magyarok és svábok fogyasztották ezt az ételt. Bár hasonlít a most ismert halászléhez, ez nem pörköltes, paprikás módra készült, hanem inkább paprikás-rántott levesnek.

Íme, rántásos-paprikás halleves elkészítési módja:

  1. Először hagymás-paprikás rántást készítünk az alábbiak szerint: 2 db közepes fej vöröshagymát megtisztítunk, apróra vagdalunk, ezt 2-3 evőkanálnyi forró disznózsírban halványra pirítjuk, majd egy evőkanálnyi lisztet hozzáadva és kavargatva világos rántást készítünk.
  2. Tűzről levéve a rántást egy evőkanálnyi őrölt pirospaprikával meghintjük és elkeverjük, majd 1 liter hideg vízzel felöntjük, forraljuk és keverjük.
  3. Közben hozzáadunk: 2-3 evőkanál borecetet (vagy 1 dl fehérbort); 1 kiskanál borsikafüvet vagy borsot; vagy 1 kis darab szárított csípős paprikát.
  4. Ha már forr, hozzáadunk fél kiló tisztított, sózott halszeletet. Úgy fél óráig, lassú tűzön puhára főzzük a halat. Szükség szerint sózzuk, fűszerezzük.
  5. Ezután még 5-10 percig főzzük, utána fogyaszthatjuk.

Az eredeti recept szerint pirított zsemle- vagy kenyérkockákkal tálalták, később inkább kenyérrel ették.

Dunai halászlé

A Duna-menti vidékeken elterjedt halászlétípus, amely, a paprikás halleves egyfajta rántás nélküli változatának tekinthető. A 19. századtól egyre ismertebb hungarikum.

  1. Megtisztítunk és felszeletelünk nagyjából 1 kg halat. A szeleteket megsózzuk és hűvös helyen 1-2 órát hagyjuk pácolódni.
  2. Ezalatt egy nagyobb fej vöröshagymát megtisztítunk, apróra vagdaljuk, majd 2-3 evőkanálnyi disznózsírban halványra pirítjuk.
  3. Lehúzzuk a tűzről és belekeverünk 1-2 evőkanál pirospaprikát.
  4. Hozzáadjuk a lesózott haldarabokat és visszatéve tűzre az edényt, a haldarabokat 2-4 percig pároljuk a hagymával.
  5. Felöntjük 1,5 liter vízzel, és erős tűzön legalább fél órát főzzük. Amikor a hal puhára főtt, az étel tálalható.

Többnyire friss kenyérrel fogyasztották.

Tiszai halászlé

Ez a leves a Tisza-vidék sajátos halászlé féléje. A 19. század közepétől népszerű magyar, horvát és sváb ételnek számított. Sűrű, pörkölt- vagy paprikásszerű és élénkpiros halászlére számítsunk.

Íme a tiszai halászlé receptje:

  1. Megtisztítunk és feldarabolunk úgy 1-1,5 kg-nyi halat. Fejét, uszonyát és a farokrészt levágjuk nyesedéknek, és nem dobjuk ki, félretesszük a levesalaphoz.
  2. A haltörzset szeletekre vágjuk, a zsíros részeket lefejtjük, a szeleteket sózzuk, és 1 órán át hagyjuk saját levében érlelődni.
  3. A főzőedényben 1-2 kanál disznózsírt felmelegítünk majd: hozzáadunk 2 fej megtisztított és apróra vagdalt vöröshagymát; beleszórjuk a leszedett zsíros aprítékot, és a hagymával együtt világosra pirítjuk.
  4. A tűzről levéve meghintjük pirospaprikával és gyengén melegítve pirítjuk, majd 1-1,5 liter vízzel felöntjük. Hozzáadjuk a nyesedéket és 1 órán át gyengén forraljuk.
  5. Amikor a nyesedék foszlósra főtt, szűrőn átpasszírozzuk egy másik edénybe.
  6. A pépet annyi vízzel felöntjük, hogy 2 liternyi lé legyen és felforraljuk.
  7. Amikor a leves már „lobog”, hozzáadjuk a halszeleteket és 1 szárított csípős paprikát. Gyenge tűzön 20-30 percig főzzük, majd kóstoljuk, szükség esetén sózzuk.
  8. Ezután az étel már tálalható - tészta nélkül!

Balatoni halászlé

Ez az étel elkészítési módját tekintve hasonlít a tiszai halászlé receptjéhez. Annyi az eltérés, hogy a halnyesedékkel együtt néhány szem megtisztított krumplit is adtak hozzá, amit az átpasszírozás előtt kivettek a főzőléből, majd a kész halászlében a tányéron tálalták. Egyes balatoni bortermő vidékeken a halászléalapot nem vízzel öntötték fel, hanem kis savanykás borral.

Drávai halászlé

A balatoni halászléhez hasonlóan készült, de két igen lényeges eltéréssel. Az egyik: hogy a piros és csípős paprikát csak a halszeletek főzésekor adták hozzá. A másik: hogy a halaprólékkal együtt főtt krumplit is bele-passzírozták. Ezzel sűrítve a halászlét.

Vegyes halászlé

Olyan halászlé, amelynek alapját nemcsak a szeleteket adó hal nyesedékei adták, hanem egyéb apró halak is. Ezeket tisztítás után együtt főzték és passzírozták a halszeleteket adó hal aprólékaival.

Bácskai halászlé

Ez a fajta halászlé halgulyásnak vagy paprikás hallének is tekinthető. A dunai halászléhez hasonlóan készült, két különbséggel. Az egyik az, hogy a halászléhez adott hagymát nem pirították meg, hanem nyersen belefőzték a lébe, ami nem pörköltes, hanem inkább leveses ízt eredményezett. A másik eltérés, hogy a tésztát nem külön főzték meg, hanem a halászlében. Egyes vidékeken 1-2 deci bort is öntöttek hozzá, a pikáns íz érdekében.

Aki nem tudna választani a fenti halászlé receptek közül, annak javasoljuk, nézze meg hogyan készíti a halászlét Gáspár Bea, fedezze fel a másnaposság ellen is kiváló korhely halászlé receptjét is, de, aki különlegességet keres "halból készült leves" témakörében, annak a szicíliai hallevest ajánljuk szeretettel!

Borítókép: Mindmegette

Ezek is érdekelhetnek

Friss