Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

7 gyümölcs, amitől csinosabb leszel nyárra!

Legyünk pozitívak: mindjárt itt a nyár! Ez pedig a fogyókúra mellett a gyümölcsszezonnal is együtt jár. Utánanéztünk, hogy a zamatos finomságok közül mi az, ami az alakunkra nézve is kifejezetten jó hatással bír.
1. Ananász

Az ananászban található kálium csökkenti a puffadást, de mellette még bromelaint is tartalmaz. Ez az enzim pedig segíti a fehérjék feldolgozását, sőt, még a szervezetben található gyulladásokat is csökkenti. Bár ez a csodaszer az egész gyümölcsben fellelhető, mégis a törzs a leggazdagabb benne. Mivel ez kissé kemény, érdemes gyümölcsléként vagy lereszelve a többi, édesebb és puhább résszel együtt fogyasztani, így maximális lesz a zsírégetőhatás. Egy hűsítő smoothiehoz kiváló alapanyag a kánikulában!

2. Málna

Az egyik kedvencünk: tele van antioxidánsokkal, amik nem csak a zsírsejtek elégetését segítik (az újraképződésüket pedig akadályozzák), de még az edzés hatékonyságát is jócskán megnövelik, mivel javítják az izmok vérellátását. Ráadásul a gyümölcsök közül is kiemelkedik oldhatatlan rosttartalmával: egy bögrényi málna 8 gramm laktató rostban gazdag, míg ugyanennyi eperből legfeljebb 3 grammnyihoz juthatunk. Az oldhatatlan rostok gondoskodnak a gyomrunkban található egészséges baktériumok táplálásáról, és olyan zsírsavak termelését serkentik, melyek fontos szerepet játszanak a zsírhoz köthető gyulladások elleni küzdelemben. Továbbá a gherlin nevű hormont szintjén is növelik, ami segít kontrollálni az étvágyunkat.

Málnás receptek >>> 

3. Banán

A káliumban dús ételek egytől egyig tökéletes eszközök ahhoz, hogy pompásan feszítsük a fürdőruhánkban, ezért érdemes mindig bekészíteni egy­egy gyümölcsöt, ha munkába vagy tornázni megyünk. A kálium segít megszabadulni a testünknek a felesleges víztől és nátriumtól – ezzel pedig a puffadtság érzetétől és látszatától is. Ezzel párhuzamosan érdemes elkerülni ilyenkor a chipseket és a savanyúságokat, amik a hozzáadott bőséges só miatt igen csak gazdagok nátriumban, így jóval több vizet tartanak a szervezetünkben az átlagosnál, amitől bizony feldagadunk. A banán viszont azoknak a baktériumoknak a számát is növeli a pocakunkban, melyek elpusztítják a zsírpárnákat.

Bannánal ilyen sokféle ételt készíthetsz! >>> 

4. Cseresznye és meggy

Mindenki hallottál már az alvás szépítő hatásáról, igaz? Segít kipihenni a fogyókúra és az edzés megpróbáltatásait, ilyenkor regenerálódik a szervezetünk. Ekkor jön a képbe a cseresznye és a meggy áldásos hatása. Kutatások igazolják, hogy már egy pohár is elég ezeknek a gyümölcsöknek a levéből, és rögtön többet és mélyebben tudunk aludni. Hogyan lehetséges ez? Úgy, hogy melatonint tartalmaznak, ami az emberi szervezetben az alvásciklus megfelelő működéséért felelős. Így lesz tökéletes csemege, ha azt szeretnénk, hogy a nyári vakáció alatt valóban kipihenjük magunkat!

5. Kivi

Amennyiben lassú a bélműködésünk, esetleg még a székrekedésre is hajlamosak vagyunk, az egészségügyi vonatkozások mellett jó eséllyel még néhány plusz kilótól is szenvedhetünk. Sokszor hallhatjuk, hogy a rostos ételek ilyenkor természetes megoldást nyújthatnak, azt viszont ritkábban, hogy a kivi az egyik leghatásosabb közülük. Egy ázsiai kutatás során az irritált bélszindrómában (IBS) szenvedők közül sokkal alacsonyabb számú és enyhébb tünetek jelentkeztek azoknál, akik egy hónapon keresztül minden nap megettek két kivit. Bátran egészítsük ki vele nyáron a reggeli müzlinket vagy a gyümölcssalátánkat!

6. Alma

... az orvost távol tartja! Napi egy alma segíthet megelőzni a metabolikus szindrómát, ami olyan betegségekkel áll kapcsolatban, mint a szervek elzsírosodása, a kardiovaszkuláris zavarok és adiabétesz. Mindezek mellett alacsony a kalóriatartalma, mégis tápláló és rostos, ami csak tovább segíti az elhízás elleni küzdelmet. Minél magasabb a rosttartalom, annál alacsonyabb a testtömeg indexünk, valamint a 2­es típusú cukorbetegség esélye. Ugye ez elég meggyőzően hangzik?

Minden recept, ami almás egy helyen >>> 

7. Grépfrút

Nem kell az egész életünket alárendelni a diétának a tökéletes nyári formánkhoz, az is elég, ha minden étkezés előtt elfogyasztunk fél grépfrútot. Ez a trükk már hat hét alatt jelentősen csökkentheti a derékbőségünket! A szakértők ezt a gyümölcsben található fitokemikáliáknak tulajdonítják, amik szinte leolvasztják rólunk a felesleges zsírt. Ez azonban nem minden! Egy japán vizsgálat azt is kimutatta, hogy a grépfrútnak már a puszta illata beindíthatja a kalóriaégető barna zsírsejteket: így fokozza a zsír lebontását, miközben csökkenti az étvágyat.

Ezek is érdekelhetnek