Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

7 fontos kérdés a cukorról

default user icon
MME
Nem is gondolnánk, de évente átlagosan 36 kg cukrot eszünk meg! És ez a mennyiség egyre nő! Bár a szervezetnek egy bizonyos mennyiségű cukorra szüksége van, a túl magas cukorbevitel viszont nemcsak a testsúlyunkra, de az egészségünkre is kedvezőtlenül hat. Ismerjük meg a legfontosabb tudnivalókat, és próbáljuk meg elkerülni a „cukorcsapdákat”!
Miért szeretjük annyira az édeset?

A válasz egyszerű: csecsemőkorunkban ez az első íz, amit megismerünk, hiszen az anyatej édes. Ez az „őstapasztalat” sokaknál élethosszig tartó vonzódást eredményez.

Az édes tényleg egészségtelen?

Túlzott mennyiségben igen. Amint a bélből cukor kerül a vérbe, a hasnyálmirigy inzulint szabadít fel. Ez a hormon lebontja a cukrot. Ám ha a hasnyálmirigy nem képes megfelelő mennyiségű inzulint termelni (pl. diabétesz esetén), az bizony veszélyes tud lenni. A vérben felhalmozódó cukor károsíthatja az ereket és a különböző szerveket.

Hízlal?

Sajnos igen. Ha egyszerre túl sok cukrot viszünk be a szervezetünkbe, az izmok nem tudják elégetni, ezért az a zsírsejtekbe kerül. A cukor és a zsír kombinációja (pl. csokoládé, sütemények) különösen veszélyes! Az inzulin ugyan elkezdi lebontani a cukrot, egyúttal azonban akadályozza a zsír lebomlását.

Mekkora lehet a maximális napi adag?

Nem lehet több, mint a bevitt energia 10%-a. 2500 kcal esetében ez napi 63 g cukrot jelent. Soknak tűnik, ugye? Pedig ez a mennyiség gyorsan elérhető, hiszen a cukor nem mindig felismerhető: 200 g szőlőben például 40 g-nyi található belőle.

A barnacukor jobb?

Nem, ráadásul még csak nem is egészségesebb! A barnacukor a fehér változat elő fokozata, színét a cukorrépa léből visszamaradt üledéknek köszönheti.

Milyen alternatívák vannak?

Az egyik lehetőség a mézből vagy juharszirupból készült növényi édesítők használata, ezekben alig van több tápanyag, mint a cukorban. A legjobbak az aszpartamot vagy ciklamátot tartalmazó édesítőszerek, amelyek úgy hatnak, hogy közben nem szívódnak fel a szervezetben, így nem veszélyeztetik az alakunkat. Korábban úgy tartották, hogy fokozzák az étvágyat, de ezt már megcáfolták. Egy hátrányuk mégis van: nagy mennyiségben hashajtó hatásúak.

Jó tudni...

A cukrot többnyire más néven tüntetik fel az összetevők között! Íme, a legfontosabb elnevezések magyarázata!

Szacharóz = étkezési cukor
Fruktóz = gyümölcscukor
Glükóz = szőlőcukor
Maltóz = malátacukor
Maltodextrin = keményítőből kivont cukor
Laktóz = tejcukor
Invertcukor = savval főzött cukor

Ezek is érdekelhetnek

Friss