Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

7 étel, amivel megóvhatod a bőröd a leégéstől!

default user icon
MME
Íme 7 tipp ahhoz, hogy napozás után bőrünk ragyogón csillogjon, a nem kívánatos, időnként kifejezetten fájdalmas leégés mellékhatásai nélkül. A listánkban szereplő ételek tele vannak tápláló anyagokkal, amik segítenek szervezetünk első védelmi vonalát, a bőrünket megóvni.

Valamennyien tapasztaltuk már a leégés kellemetlen következményeit, legtöbbünknek ugyanis sikerült már rákvörösre perzselődni a napon, ezt követően pedig hetekig tartó hámló bőrfelületekkel kínlódni. A napkrémek ugyan hatásosak lehetnek az UVB sugárzás (a leégésért felelős sugarak) kivédésében, az UVA sugarak (a ráncok keletkezését előidéző sugarak) elleni harcban viszont már kevésbé hatékonyak. Szerencsére azonban az általunk fogyasztott ételek segíthetnek kivédeni a káros sugarak okozta következményeket, ezért gyűjtöttük össze a 7 leghatékonyabb ételt az UV sugárzás elleni küzdelemhez és a napégette bőr gyógyításához.

1. Vörösbor

Vörösbort kortyolgatva szervezeted feltöltődik antioxidánsokkal, melyeket elraktároz, ezzel hozzásegítve az UVA kivédéséhez. A bor egyik alkotóeleme a flavonoid nevű tápanyag, ami segít elkerülni a leégést, vagy enyhíteni annak tüneteit. Ezenfelül egy pohár antioxidánsokban gazdag vörösbor nemcsak csökkenti a kellemetlen tüneteket és megnyugtatja a bőrt, hanem ellenállóbbá tesz a melanóma kialakulásával szemben, azaz segít a bőrrák elleni harcban. A flavonoidok megakadályozzák, hogy bőrünk ún. reaktív oxigénfajtákat (más néven ROS) formáljon, amely molekulák károsan hatnak sejtjeink életképességére, annak csökkenéséhez, akár elhalásához vezetnek. Ezt elkerülendő, nyugodtan fogyasszunk el esténként egy pohár vörösbort, sejtjeinket és magunkat megörvendeztetve.

2. Édesburgonya

Tudtad, hogy amikor dehidráltak vagyunk, jobban kívánjuk az édes ízeket? Cukorkák és csokik helyett azonban remek választás az édesburgonya! Nemcsak nagyon finom, de dúskál a káliumban, és rendkívül gazdag A-­vitaminban is. Azon belül is az A­-vitaminnak egy különleges fajtáját tartalmazza, az ún. béta karotint, ami kizárólag növényekben lelhető fel. Ebből a vitaminból elengedhetetlen a megfelelő mennyiséget bevinni ahhoz, hogy szervezetünkbe beépüljenek a nap elleni küzdelemhez hozzájáruló antioxidánsok.

3. Eper

Tudtad, hogy pár szem eper több C-­vitamint tartalmaz, mint egy közepes méretű narancs? Idén nyáron ne spórolj a C-­vitamin tartalmú ételekkel, szervezeted meghálálja. Míg télen immunrendszerünk karbantartása érdekében fogyasztjuk, nyáron is segíthet egészségesünk megőrzésében és a káros napsugarak elleni harcban. Amíg napfürdőzöl, szemezgess bátran az eperből!

4. Olívaolaj

Nyáron a mediterrán étrendet követve használd az olívaolajat bátran: locsold a salátádra, pizzára, tésztára, mert az egyik leghatékonyabb természetes védekezőszer a nap ellen. Az olívaolajban található szkvalán nevű anyag megvédi a bőr zsírszöveteit és a bőrfelszíni lipidet. Egy szuperfinom, könnyed salátaöntethez keverj össze fél evőkanál olívaolajat pár csepp mézzel és egy kevés sóval, az így kapott dresszing remekül illik például a friss spenótlevelekhez. Az édes és sós ízkombináció meglepően kellemes, és a bőröd is hálás lesz a védelemért.

5. Avokádó

A C-­vitaminhoz hasonlóan az avokádóban megtalálható E-­vitamin is tele van antioxidánsokkal, melyek felveszik a harcot az ártó napsugarakkal szemben, ezáltal megőrizve bőrünk tartását és szépségét. Ráadásul az E-­vitamin a bőr öregedését is remekül lassítja. Így az avokádó rendszeres fogyasztásával nemcsak az UVA sugárzás által előidézett ráncosodást tudod megállítani, hanem az elkerülhetetlen biológiai folyamatok lelassítására is esélyt kapsz, érdemes tehát beépíteni az étrendedbe ezt a sokoldalú gyümölcsöt.

6. Lazac

A vízparton, vagy a medence partján üldögélve, a napsugarak érintését élvezve, érdemes a tenger nyújtotta étkek előnyeit is kiélvezni, mint például a lazacot. Ez a különleges halfajta nemcsak az egyik legfinomabb, de az egyik legmagasabb omega­-3 zsírsavval rendelkező hal is egyben. Az omega­-3-­ban gazdag halak pedig hatékonyan védenek a leégés és a sejtek rákos elváltozásaival szemben.

7. Gránátalma

Ez a zamatos és lédús superfood is nagy segítségedre lehet idén nyáron. A gránátalma tökéletes antioxidáns­forrás, lassítja és akadályozza az oxidatív stresszt, ami károsítja bőröd feszességét. Az UVA és az UVB sugarak egyaránt közismerten tönkreteszik a bőr felületét, a gránátalma magjai azonban szerencsére segítenek helyreállítani az egyensúlyt, ugyanis megvédik sejtjeinket a roncsolódástól, amikor UV sugárzásnak tesszük ki bőrünket. 

Ezek is érdekelhetnek

Friss