Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

7 étel, amit enned kell, ha elmúltál 50!

default user icon
MME
Ahogy idősödik az ember lassul az anyagcseréje, ezért még inkább oda kell figyelnie az étkezésre. A cukros üdítők, snackek és magas szénhidráttartalmú ételek helyett érdemes olyan élelmiszereket fogyasztani, amelyek ásványi anyagokban, vitaminokban gazdagok és segítik az anyagcserét.

Jótékony Bab

A bab kitűnő rost és vasforrás, aminek ráadásul a zsírtartalma nagyon alacsony. A kutatások szerint napi 3/4 csésze bab vagy lencse fogyasztásával csökkenthetjük a koleszterinszintet és a 2-es típusú cukorbetegeknél jó hatással volt a cukorszintre is. A főtt babot fogyaszthatod önmagában, vagy salátába téve, vagy köretként párolt zöldségekkel keverve.

Rostokban gazdag Zab

A 45 év feletti férfiaknál és az 55 évnél idősebb nőknél nagyobb a szívbetegség kockázata, így ajánlatos több olyan ételt fogyasztani, amelynek koleszterinszint-csökkentő hatása van, mint a zabnak. A zab rostokban gazdag, és aki napi 3 gramm (ez 1,5 dkg főtt zabpehelynek felel meg) rostot fogyaszt, az 5-10% -kal csökkentette a koleszterinszintjét. Sokat teszel az egészségedért, ha akár a bolti zabkását fogyasztod, akár otthon készíted  el, és variálod különböző magvakkal, gyümölcsökkel.

Minden nap egy Alma

Az alma az egyik legegészségesebb gyümölcs. Sok benne a C-vitamin, nagyon jó immunerősítő. Az alma húsában jelentős mennyiségű pektin található. Ez a vízoldékony rostanyag érdekes módon a hasmenés és a székrekedés ellen egyaránt hatékony. A kutatások szerint megköti a vastagbélben a különböző méreg- és rákkeltő anyagokat, így véd a daganatok, elsősorban a vastagbélrák ellen.

Egyél magvakat!

Aki hetente legalább egyszer megeszik néhány szem olajos magvat, az 8%-kal csökkenti a cukorbetegség és 28%-kal a szívbetegség, stroke kialakulásának kockázatát. A vércukorszintet főleg a földimogyoró befolyásolja kedvezően. 

Tápláló zöldek

A spenót, a kelkáposzta vagy a rukkola magas folsav tartalmuknak köszönhetően köszönhetően jótékonyan hatnak az emlékezőképességre, a szívműködésre és a keringésre. Valamennyi zöld színű zöldség rengeteg ásványi anyagot és vitamint tartalmaz. Almával, gyömbérrel, banánnal kombinálva napindító smoothie-nak tökéletes vitaminbombák. 

Bogyós gyümölcsök

Az eper, az áfonya, a szeder vagy a málna rendszeresen fogyasztása jó hatással van az agyi vérellátásra, memóriára. Magas vitamin- és rost tartalmuk van, és antioxidánsban gazdagok. Bogyós gyümölcsöket tehetsz a reggeli zabkásádba, vagy a smoothie-ba, turmixba is.

Joghurt

A szervezetnek 50 felett is szüksége van fehérjére, amely nemcsak az izomépítésben játszik fontos szerepet, hanem az izmok megőrzésében is. A joghurt, különösen a görög joghurt, kiváló minőségű fehérjét tartalmaz. 50 év feletti nőknek és a 70 év feletti férfiaknak nagyobb mennyiségben van már szükségük kálciumra a csontok egészségének megőrzéséhez. A tejtermékek tele vannak kálciummal. A joghurt fogyasztása jó hatással van a bélműködésre is.


  1.  7 DOLOG, AMIRE MINDEN ÖTVENES NŐNEK FIGYELNIE KELL >>> 
  2. ÍGY TARTJA BOMBA FORMÁJÁT GORDON RAMSAY ÖTVENEN TÚL >>> 
  3. A HÚSZAS KOROSZTÁLY IS MEGIRIGYELNÉ: ÍGY TARTJA MAGÁT FITTEN SZANDI >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss