Gumicukor
Vélhetőleg egy világ dőlne össze bennünk, ha a Tévé Maciról kiderülne, hogy pincéjében feldarabolt hullákat tárolt. Nos, hasonlóan kiábrándító gyermekkorunk másik kedvence is: a legtöbb gumicukor ugyanis zselatinból készül, melyet (nagy levegő!) vágóhídi csonthulladékból állítanak elő.
Worcestershire szósz
Egy emblematikus ízű ízesítőszer. De jobban tesszük, ha a Bloody Maryt enélkül isszuk, többek között ugyanis a szójaszósz, a fokhagyma és a koriander mellett szardellát is tartalmaz.
Egyes rágógumik
A rágógumik egy része glicerint tartalmaz, mely mellesleg a szappangyártás egyik mellékterméke, és többnyire állati zsiradékból készül.
Egyes sörök és borok
Némely – főként angol - sörök szűréséhez egy bizarr összetevőt, történetesen halak úszóhólyagját használják. (A vegánok tiltakozása megtette hatását, a Guinness pl. 257 év után rászánta magát, hogy a jövőben kizárólag növényi alapanyagokat használjon a sörfőzés során.) De mi a helyzet a borral, ami állítólag a legtermészetesebb alkoholos ital? Nos, némely – főként – vörösborok egy derítés nevezetű eljáráson esnek át, melyhez tojásfehérjét vagy zselatint is alkalmazhatnak.
Margarin
Bár klasszikus növényi alapú termékként él a köztudatban, valójában tejsavót, zselatint és vajat is tartalmazhat. Ezért, ha biztosra akarunk menni, vásároljuk a bio verziót.
Egyes narancslevek
Ha a dobozon meglátjuk az „omega 3 zsírsavak” feliratot, jobb, ha a polcon hagyjuk az ominózus terméket, ez ugyanis az esetek túlnyomó többségében halolajból származik.
A listát olvasva sokaknak támadhat az az érzése, hogy Európa közepén szinte képtelenség 100%-ban vegán módon táplálkozni, hacsak nem bioalmán és sárgarépán élünk le egy komplett életet. Szerencsére azonban mindegyik termékből létezik kizárólag növényi alapú alternatíva, addig is, ne szégyelljünk kérdezni és informálódni!